Artiklar & Inspiration

Legohuset – ett hus långt utöver det vanliga 

Artikel, Fönster, Fönsterdörrar

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Legohuset – ett hus långt utöver det vanliga </span>

På hög höjd i Skellefteå, granne med slalombacken på Vitberget, växer nu ett nytt bostadsområde fram. Här ligger nybyggda hus för flera miljoner på rad – men det är ett som stjäl all uppmärksamhet. 
Välkomna till Legohuset – 360 kvadratmeter hus i betong med spektakulär design och stora svarta fönster 

Evelina och Patrik Degerman.

Patrik och Evelina Degerman har sett många husprogram och ritat många varianter av sitt hus – både med en och två våningar. Men när de väl fick köpa en tomt i det nya bostadsområdet Eriksberg i hemstaden Skellefteå fick de rita på nytt. 

– Det här är det första sluttningshuset som vi har ritat. Vi började med kök och sällskapsytor och ritade in alla ytor vi ville ha, sedan var det svårt att ta bort, berättar Evelina Degerman. 

Det slutade med att huset blev två våningar och 260 kvadratmeter stort, med biutrymmen på 100 kvadratmeter i suterrängvåningen.
– Vi tänkte att antingen gör vi något roligt och bygger det själva, eller så lejer vi någon och de får bygga, berättar Patrik Degerman. 


Han arbetar som betongkonstruktör och det är hans kompetens som har gett huset dess speciella utseende. Huset är nämligen 
byggts av termoblock, som ser ut som legoklossar. De har fyllts med betong och själva termoblocken utgör isoleringen. Tack vare den konstruktionen har de kunnat göra en frihängande del från övervåningen. 
– Lite flyt i kombination med att vi har tänkt till gjorde att det blev bra, säger Patrik Degerman 

FASTA FÖNSTER och skjutpartier mellan kök och altan.

Fönster med rak profil
Utanpå betongen har husets klätts med värmebehandlat trä, som kommer att gråna med åren.
 Altanen och balkongen har fått varsin svart pergola och de matchas med stora, svarta, aluminiumbeklädda fönster
– Vi ville ha rena linjer och mina föräldrar har nyligen byggt en stuga med Svenska Fönster och jag vet att de är väldigt nöjda, säger Patrik Degerman om valet.  

Huset bjuder på många intressanta fönsterlösningar. I ett hörn av vardagsrummet har två stora fasta fönster placerats och i köket finns ett stort skjutparti.
– Vi har dukat långbord genom dörröppningen en gång, så man fick välja om man skulle sitta ute eller inne, berättar Evelina Degerman. 
Läs om våra skjutpartier

Men mest uppmärksamhet tar det stora fönsterpartiet bakom trappan till övervåningen. Det sträcker sig från nedre delen av bottenvåningen till taket på andra våningen.
– Vi hade ritat in ett mindre fönster, men så pratade vi med bekanta som är arkitekter och de tipsade oss om ett större fönster. Nu är vi glada att det blev så stort, säger Evelina Degerman. 
Läs också:
Stora fönster utmanar gränsen mellan inne och ute

Så stora fönster finns inte från Svenska Fönster. Men det gick att skapa genom att två stora fasta fönster, med en förskjuten stående post för ett osymmetriskt utseende, har placerats ovanpå varandra. Insläppet av morgonsolen genom fönstret blir maximalt, då trappan har glasräcken.  

Växter förhindrar insyn
Vad paret inte hade räknat med var att de som byggde ett hus intill skulle placera sitt hus på sin tomt så att det hamnade utanför glaspartiet. Men det var en risk de visste fanns och paret har planer på att planera 
träd och buskar mellan sitt hus och grannens. 
Läs också:
Norr eller söder? Fyll alla dina stora fönster med växter!

På övervåningen har de framförallt valt stora sidohängda fönster. Det gör att även ett fönster i parets sovrum går att använda som en dörr till balkongen, även om man får kliva över ett par decimeter av väggen. 
– Vi ville få närheten ut, även om det är i sovrummet, berättar Patrik Degerman.