Artiklar & Inspiration

Stora fönster

Artikel, Fönster, Energi

Stora fönster utmanar gränsen mellan inne och ute

Det moderna hemmet har stora ytor och stora fönster som suddar ut gränsen mellan ute och inne. På köpet får man en riktigt exklusiv känsla, utan att det behöver kosta någonting extra. Och har man en tomt med utsikt kommer de verkligen till sin rätt. 

Stora fönster öppnar upp mellan ute och inne.

Fönster var länge husets svaga punkt där kyla smed in under vintern med kallras som följd och de lät sommarsolen ge bostaden en känsla av växthus. Men fönster har blivit bra på att hålla ett bra klimat inomhus året runt och därigenom kommit att påverka arkitekturen ordentligt. Nu vill vi gärna ha panoramafönster med glas från golv till tak för att skapa en känsla av rymd och släppa in mycket hälsosamt dagsljus.

Låt de stora fönstren vara karmfasta
Stora fönster ger dessutom stora möjligheter att njuta av husets utsikt och det känns väldigt exklusivt – men det behöver faktiskt inte kosta något extra. Ett stort karmfast fönster behöver nämligen inte kosta mer än ett mindre öppningsbart. Så bygg gärna med stora glaspartier där du har utsikt och umgängesytor. Placera också mindre öppningsbara fönster där du har behov av att kunna vädra. Små fönster passar även bra i badrum
där du inte vill ha insyn och där det är ont om plats, men där du ändå vill ha naturligt ljus.

Fönster som matchar modern arkitektur

Till den moderna arkitekturen passar det mycket bra med Svenska Fönsters raka och avskalade profil på insidan och många väljer nu att ge sitt hus ett häftigt utseende med svarta fönster på både in och utsida. Det får huset att sticka ut i grannskapet och förvandlar husets utsikt till tavlor. Vill du ha svart insida av fönstren låter Svenska Fönster dig välja mellan laserat trä och täckmålat.

Den moderna arkitekturen med stora fönster bjuder dessutom in till att våga ännu mer när du väljer färg och utseende på dina fönster. Det är riktigt snyggt att blanda färger och exempelvis låta ett stort fönster få en annan färg än husets övriga fönster. Ett riktigt stort fönster kan dessutom dekoreras för att ta ännu mer uppmärksamhet och inte riskera att kännas tomt. Då kan man använda sig av spröjs som delar in glasytan visuellt. Eller poster som är tjockare, som delar in glaset fysiskt och som ger dig en målad eller laserad insida.

Ger ett behagligt inomhusklimat

Det som har gjort moderna fönster så bra att de går att bygga med från golv till tak är att de har tre sammanfogade glasrutor, vilket ger mycket hög ljud- och energieffektivitet. Alla fönster som sitter lågt ska dessutom enligt Boverkets byggregler ha personsäkert glas, så att man inte kan skada sig på glaset om det råkar ut för en olycka och går sönder.

Dessutom erbjuder Svenska Fönster två sorters solskyddsglas som ger ett behagligt inomhusklimat på sommaren och som rekommenderas till alla fönster där solen ligger på. Vårt ljusare solskyddsglas är nästintill klart, släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas, men stänger ute två tredjedelar av solvärmen. För riktigt soliga hussidor finns även ett tonat glas som släpper in hälften av ljuset, men endast en fjärdedel av värmen.

Tipsen för utformning och färgval kommer från Saralynn Swärdh, Vårgårdahus.