Miljö & kvalitet

Energieffektiva fönster för klimatet och din ekonomi

Energieffektivisering av byggnader är viktigt för att vi ska nå våra globala hållbarhetsmål.  Att byta ut dåliga fönster mot energieffektiva fönster gynnar inte bara klimatet, utan även dig och din ekonomi i det långa loppet.


js-strandvik-0271

Vi förser Sverige med energieffektiva fönster

Vår affärsidé är på sätt och vis rätt dålig. Vi säljer enbart fönster av högsta kvalitet som håller riktigt länge. Men ur ett miljöperspektiv och för våra kunder är det väldigt bra. Bostäder och lokaler står nämligen för mer än en tredjedel av Sveriges totala energianvändning och enligt  Energimyndigheten släpper dåligt isolerade fönster ut en tredjedel av värmen som ska värma upp ett hus. 

Genom att tillhandahålla energieffektiva fönster och altandörrar som är tillverkade på ett sätt som är schysst mot miljön kan vi bidra till en betydande minskning av energiförbrukningen i Sverige. Det handlar både om energi för uppvärmning på vintern, men våra energieffektiva fönster minskar även ditt behov av att kyla huset under sommaren.

JW_230202_210412_print-2

Upptäck våra inspirerande artiklar

ostersund095-0305

Vad ska du prioritera när du energieffektiviserar huset?

I många hus försvinner över 30% av uppvärmningen rätt ut i vinterkylan på grund av att husets skal inte är tillräckligt isolerat. Men hur vet man om det är fönstren, taket eller väggarna som bör prioriteras först för att få bäst energieffektivisering i sitt hus? Här får du veta vilka åtgärder som passar ditt hus och vilken besparing de ger.

vallsta_180110_024-3-2

Behöver fönstren i mitt hus bytas ut?

Det kan vara svårt att veta vad man har för fönster i sitt hus. Är de dåligt isolerade och släpper ut din uppvärmning eller bra energifönster? Här berättar vi hur du tar reda på det på något minut med hjälp av en tändare (och nej, du ska inte elda på något).

JW_230202_204350_print-2

Hur mycket kan du spara på nya fönster?

Men hur mycket var och en av oss kan spara i minskad energiförbrukning för uppvärmning på vintern och kyla på sommaren med nya fönster då? Det beror såklart på vilka fönster man har idag. Därför har vi tagit fram en enkel kalkylator för att du ska kunna få en uppskattning om hur mycket du skulle kunna spara energimässigt, och i rena kronor, per år.

Niklas_Hanning-5_webb

Fönsterexperten: Så väljer du rätt fönster för ditt hus

Olika hus är olika energieffektiva. Här berättar Svenska Fönsters utbildare Niklas Hanning om hur välisolerade fönster man ska välja till sitt hus utifrån sin uppvärmningsmetod och husets övriga skal.

igeltjarn_171030_099-1

Energibesparingskalkylatorn

Så mycket kan du spara med rätt fönster

Genom att välja Svanenmärkta fönster till ditt hus istället för vanliga moderna fönster kommer du att sänka din energiförbrukning med mer än 50 kWh per kvadratmeter fönsteryta varje år. Men vad innebär det då i pengar? Det kan du räkna ut utifrån ditt hus fönsteryta och uppvärmning i Energibesparingskalkylatorn. Och kom ihåg att nya fönster har en livslängd på minst 50 år och är alltså en riktigt långsiktig investering.

Fönstrets energieffektivitet mät U-värde

Den värmeförlust som ett fönster orsakar anges i U-värde, där ett högt värde visar på högt energiläckage och ett lågt värde visar att fönstret är energieffektivt. Här har varje decimaltal betydelse för hur bra fönstret är, så det är bra att läsa på lite om U-värden innan ett fönsterköp.

JW_230202_222414_print

Välj extra energieffektivt och miljömärkt med Svanen

De flesta av våra fönster och altandörrar går att få som Svanenmärkta genom att du väljer till ett extra energiglas och varmkant. När du väljer ett Svanenmärkt fönster får du ett fönster som är extra väl värmeisolerat för att minska energiåtgången. Fönster måste dessutom hålla hög kvalitet och funktionstestas för att få märkningen. Svanen ställer även krav på träråvara, produktion, energieffektivitet, återvinningsbarhet och kemiska produkter. 

MA81546 Webb