shutterstock_1446304808

Energiglas sänker ditt hus energiförbrukning

Ett energiglas syns inte men det gör ditt fönster mycket mer energieffektivt. Därför är ett energiglas standard i alla våra glaskassetter. Vill du ha ett ännu mer energieffektivt fönster väljer du till ett extra energiglas och varmkant.
Då blir produkten miljömärkt med Svanen.

Vad är ett energiglas?

Ett energiglas har en tunn och genomskinlig metallisk beläggning som som tillåter kortvågig solvärme att stråla in men hindrar långvågig rumsvärme att stråla ut. Våra energiglas är gjorda av så kallat lågemissionsglas (LE-glas). Det innebär att de har en lågemissiv beläggning. För att ytterligare förbättra fönstrets energivärde fylls spalten/spalterna närmast energiglaset med argongas som minskar värmetransporten hos produkten.
 

Ett extra energiglas och varmkant ger ett Svanenmärkt fönster

De flesta av våra fönster går att få miljömärkta med Svanen genom att du väljer till ett extra energiglas och varmkant. När du väljer varmkant ersätts metallisten i isolerrutan med en grå distanslist i kompositmaterial. Den är mer isolerande än en metallist och bidrar till att sänka produktens U-värde.
Att byta ut ett vanligt fönsterglas, så kallat klarglas, i kassetten mot ett energiglas och byta metallisten mot en varmkant kostar inte mycket extra och är en engångskostnad som du sparar igen på sikt i minskad energiförbrukning. 

Englandsgården Svenskafönster 20230203-14

Hur många energiglas vill du ha i dina nya fönster?

För att du ska veta vilken effekt nya energisnåla fönster får i ditt hus har vi tagit fram en enkel kalkylator. I den skriver du in vilka fönster du har i dag och hur många, vilken uppvärmning du har och vad den kostar. Så får du en kalkyl på hur mycket du skulle spara på att byta till antingen moderna energifönster eller våra extra energieffektiva (Svanenmärkta) fönster. Och självklart finns det en guide där som berättar hur du enkelt tar reda på vad du har för befintliga fönster. 

Englandsgården Svenskafönster 20230203-6