Artiklar & Inspiration

Sätt stopp för höga uppvärmningskostnader och få det skönare i huset

Inspiration, Fönster, Ekonomi, Energi, Inomhusklimat

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Sätt stopp för höga uppvärmningskostnader och få det skönare i huset</span>

Energisituationen är ansträngd och många har drabbats av mycket höga uppvärmningskostnader. Då över en tredjedel av uppvärmningen i många hus försvinner rätt ut i kylan på grund av ett otätt skal ligger det i allas intresse att stoppa energiläckagen. Men hur gör man? Här får du veta vilka åtgärder som passar ditt hus och vilken besparing de ger. Du får även några enkla tips för att börja spara direkt och veta vad du inte måste snåla in på.

Ostersund095-0305

I den situation som vi har är det många som intresserar sig för att installera solceller för att öka sin tillgång på energi. Men för husägare är det att minska energiläckage som ger bäst och snabbast effekt. Enligt Energimyndigheten är det tre av de främsta åtgärderna och dess möjliga besparing:

Byta till energieffektiva fönster

Intresset för att byta fönster för att sänka energiförbrukningen är nu högaktuellt då upp till 35% av värmen kan försvinna ut genom dåliga fönster enligt energifonster.nu. Med energieffektiva fönster med lågt U-värde minskar man inte bara sin energiförbrukning rejält, utan man får även bort det kallras och kalla golv som dåliga fönster ofta ger. Att byta till energieffektiva fönster brukar därmed bidra till att man sänker inomhustemperaturen, och sparar ytterligare energi, och ändå har det skönare inomhus.

Möjlig besparing: 14% för den som byter från 2-glasfönster till energifönster

Tilläggsisolera husets vind

Att tilläggsisolera husets vind är en åtgärd som snabbt minskar energibehovet och passar för de hus där isoleringen på vinden är tunnare än 20 centimeter. Om isoleringen är tjockare är det mer lönsamt att göra andra åtgärder. Vill du tilläggsisolera vinden är det bra att ta hjälp av ett proffs för att välja den isolering och metod som passar bäst för ditt hus.

Möjlig besparing: 10%

Tilläggsisolera husets väggar

Att tilläggsisolera husets ytterväggar lönar sig sällan som enskild åtgärd, men det kan vara en klok investering om man ändå ska renovera fasaden. Annars kan det bli en för stor insats i förhållande till resultatet.

Möjlig besparing: 13%

De enkla och effektiva rekommendationerna för att spara energi:

Använd el vid rätt tid på dygnet

Tvätta kläder, kör diskmaskinen och ladda elbilen under nätter och mitt på dagen då elanvändningen i Sverige är som lägst. Det sparar pengar direkt för dig med timpris och planar ut kurvan för elanvändning. Minskade toppar under dygnet minskar nämligen risken för manuell frånkoppling. Men prioritera aldrig bort brandsäkerheten.

Sänk värmen inomhus

Om du sänker värmen inomhus med 1 grad minskar din energianvändning med omkring 5%. Kan du dessutom styra din uppvärmning till nätterna och mitt på dagen avlastar elsystemet.

Använd mindre varmvatten

Duscha under kortare tid (om du värmer upp varmvatten i ditt hus) och se till att bara köra tvätt- och diskmaskiner när du kan fylla dem.

Använd elen till rätt saker

Allt från apparater på stand by till bastu, handdukstork och torktumlare drar el till saker som du egentligen inte behöver. Så tänk till gällande allt som går på el. Det finns dock några saker som knappt drar någon el och som du inte behöver prioritera bort. som att dammsuga, brygga kaffe och tända en adventsljusstake med led-lampor. Sicken tur va? 

Vill du veta hur mycket du skulle kunna spara på att byta fönster? Testa vår energibesparingskalkylator

Bidrag för energieffektivisering

Nu finns det ett stöd på maximalt 60.000 kronor att söka för nytt värmesystem och därefter byte till energieffektiva fönster. Läs mer här.