Energisituationen är kraftigt ansträngd. Elpriserna är höga, och enligt Energimyndigheten kan de både komma att öka mer och det finns risk för manuell bortkoppling av elnätet i vinter. Då över 30% av uppvärmningen i många hus försvinner rätt ut i kylan på grund av ett otätt skal ligger det i allas intresse att stoppa energiläckagen. Men hur gör man? Här får du veta vilka åtgärder som passar ditt hus och vilken besparing de ger. Du får även några enkla tips för att börja spara direkt och veta vad du inte måste snåla in på.

I den situation som vi har är det många som intresserar sig för att installera solceller för att öka sin tillgång på energi. Men för husägare är det att minska energiläckage som ger bäst och snabbast effekt. Enligt Energimyndigheten är de tre av de främsta åtgärderna och dess möjliga besparing:
Byta till energieffektiva fönster
Intresset för att byta fönster för att sänka energiförbrukningen är nu högaktuellt då upp till 35% av värmen kan försvinna ut genom dåliga fönster enligt energifonster.nu. Med energieffektiva fönster med lågt U-värde minskar man inte bara sin energiförbrukning rejält, utan man får även bort det kallras och kalla golv som dåliga fönster ofta ger. Att byta till energieffektiva fönster brukar därmed bidra till att man sänker inomhustemperaturen, och sparar ytterligare energi, och ändå har det skönare inomhus.
Möjlig besparing: 14% för den som byter från 2-glasfönster till energifönster
Visste du detta?
Om vi alla kan minska elanvändningen med 2% minskar risken för frånkoppling av elen till en femtedel av dagens risk enligt Svenska Kraftnät. 2% av den totala elanvändningen i Sverige är ungefär lika mycket som vi kan spara tillsammans i våra bostäder genom att alla sänker sin värme inomhus med en grad och halverar användningen av varmvatten. Om vi lyckas minska vår totala elförbrukning kommer dessutom elpriserna att sjunka.
Tilläggsisolera husets vind
Att tilläggsisolera husets vind är en åtgärd som snabbt minskar energibehovet och passar för de hus där isoleringen på vinden är tunnare än 20 centimeter. Om isoleringen är tjockare är det mer lönsamt att göra andra åtgärder. Vill du tilläggsisolera vinden är det bra att ta hjälp av ett proffs för att välja den isolering och metod som passar bäst för ditt hus.
Möjlig besparing: 10%
Tilläggsisolera husets väggar
Att tilläggsisolera husets ytterväggar lönar sig sällan som enskild åtgärd, men det kan vara en klok investering om man ändå ska renovera fasaden. Annars kan det bli en för stor insats i förhållande till resultatet.
Möjlig besparing: 13%

De enkla och effektiva rekommendationerna för att spara energi:
Använd el vid rätt tid på dygnet
Tvätta kläder, kör diskmaskinen och ladda elbilen under nätter och mitt på dagen då elanvändningen i Sverige är som lägst. Det sparar pengar direkt för dig med timpris och planar ut kurvan för elanvändning. Minskade toppar under dygnet minskar nämligen risken för manuell frånkoppling. Men prioritera aldrig bort brandsäkerheten.
Sänk värmen inomhus
Om du sänker värmen inomhus med 1 grad minskar din energianvändning med omkring 5%. Kan du dessutom styra din uppvärmning till nätterna och mitt på dagen avlastar elsystemet.
Använd mindre varmvatten
Duscha under kortare tid och se till att bara köra tvätt- och diskmaskiner när du kan fylla dem.
Använd elen till rätt saker
Allt från apparater på stand by till bastu, handdukstork och torktumlare drar el till saker som du egentligen inte behöver. Så tänk till gällande allt som drar energi.
Och slutligen – några saker som knappt drar någon el och som du inte måste prioritera bort:
- Att dammsuga (sicken tur va?!)
- Brygga kaffe
- En adventsljusstake med led-lampor
Vill du veta hur mycket du skulle kunna spara på att byta fönster? Testa vår energibesparingskalkylator