JW_230202_210412_print_cleaned-2

Vackra och hållbara fönster

Det finns flera anledningar till att köpa fönster, som att slippa underhålla gamla fönster eller sänka husets energiförbrukning och spara pengar. När du köper nya fönster får du inte bara snygga och energieffektiva fönster. Moderna fönster släpper också in mindre ljud utifrån.

Våra kulörer

Kulör insida

Kulör utsida

Öppningssätt

Riktning

Funktion

Material

Utsida

Insida

Glas

Glaspaket

Glasegenskaper

Design

Spröjs

Poster

Invändig profil

För den medvetne

Svanenmärkt

U-värde

full_bredd_03

Så går det till att köpa fönster

Du gör alla val för dina fönster vad det gäller funktion och design tillsammans med din bygghandlare, eller i Fönsterväljaren. Dina nya fönster levereras efter några veckor. Många anlitar en snickare för att utföra montaget, andra väljer att göra det själva utifrån vår monteringsanvisning. Oavsett vilket gäller det att montaget blir väl utfört, för ett fönster är inte bättre än sitt montage.

Vad kostar det att byta fönster?

Det är för många faktorer som avgör vad priset på ett fönsterbyte för att det ska gå att säga ens på ett ungefär – såsom storlek, kvalitet, material, funktioner och design. Därför är det bästa att vända dig till en bygghandlare, eller använda Fönsterväljaren, och få en offert på just de fönster som du vill ha. Lyssna på din bygghandlares råd. De vet vad som blir lyckat och som lönar sig i längden.

1-1_sektion_09

Kvalitetsfönster eller billiga fönster?

Ett modernt kvalitetsfönster består av hållbara material, har mycket lång livslängd och hög energieffektivitet. Det innebär att om du investerar i kvalitetsfönster kommer du inte behöva byta ut samma fönster igen och de kommer att sänka ditt hus energiförbrukning under hela sin livstid. 
På marknaden finns också billigare fönster till priset av att de har kortare livslängd, sämre material och ofta lägre energieffektivitet. Var gärna uppmärksam när du jämför framförallt U-värdet på olika fönster. Det ska anges för hela produkten, men det finns dem som endast anger U-värdet för glaset. 

Du väljer fönstrens format

Fönster i en annan form än kvadratiskt eller rektangulärt är populärt, framför allt i gavlarna på hus där de kan anpassas till formen på väggen. Du kan få i princip vilken form som helst på ditt fönster, som till exempel triangulära eller med fem sidor. Så klart har vi även runda och halvrunda fönster; så kallade halvmånefönster. De finns i flera storlekar vårt lagersortiment med kort leveranstid.

Vill du ha välvda fönster? Då tipsar vi om att du placerar ett halvmånefönster ovanför ett rektangulärt fönster. Till exempel ett sidohängd fönster med två öppningsbara delar.

4-5_sektion_22
js-strandvik-0419

Olika fönstertyper

Utåtgående eller inåtgående?

Ska fönsterbågen röra sig utåt eller inåt när du öppnar det? Utåtgående är vanligast till villor och de fönstren finns i flera olika varianter som de traditionella sidohängda fönstren, överkantshängda, det praktiska sideswing och de mycket populära vridfönstren. Välj det som passar bäst i ditt hus, dina olika rum och det du tycker är snyggast.

Till höghus är det vanligast med inåtgående fönster. De finns som sidohängda och underkantshängda. Fundera gärna också på om du vill ha några fasta fönster.
Välj det som passar bäst i ditt hus, dina olika rum och det du tycker är snyggast. Det går utmärkt att blanda fönster med olika öppningssätt från oss, för de har samma utseende på utsidan och du får en enhetlig fasad.

Fasta fönster ger en stor glasyta

I fasta fönster sitter glaset fast direkt i fönsterkarmen och de går inte att öppna. Det ger en större glasyta och extra hög energieffektivitet. Fasta fönster är extra lämpliga för stora glasade väggpartier, burspråk, inglasade altaner och liknande. Kombinera gärna med ett öppningsbart fönster så att du kan vädra och kom ihåg att tänka över utrymningsvägarna. 

Om du väljer att placera dina fönster lågt, alltså så att de går nära golvet, ska de ha personsäkert glas för att undvika risk för skärsår om glaset på något sätt krossas. Vi erbjuder två varianter av personsäkra glas, härdat glas och laminerat glas.

Sidohängda fönster har ett klassiskt utseende

Sidohängda fönster har gångjärnen i sidan på traditionellt sätt och finns som både utåtgående och inåtgående. Ett sidohängt fönster har en genomtänkt design där linjerna och det enkla uttrycket passar på både äldre och moderna hus. Det finns både vänster- och högerhängda alternativ.

Sidohängda fönster finns i alla våra produktserier, med aluminium- och träutsida och med olika glaspaket som 3-glas, 2-glas, 2+1-glas och 3+1-glas. Och självklart kan du få alla våra varianter av sidohängda fönster med spröjs.

Vridfönster är ett mycket populärt val

Ett vridfönster har speciella beslag som gör att det kan vändas runt sin vågräta axel, så att utsidan vetter inåt i rummet. Detta gör att du enkelt, och framför allt säkert, kan putsa utsidan inifrån. En speciell öppningsspärr gör att det krävs två händer för att öppna fönstret i detta läge. Alla våra vridfönster har 3-glas isolerruta och kan fås med spröjs. 

Sideswingfönster roterar lodrätt

Denna moderna konstruktion gör fönstret extra säkert och enkelt att putsa. Det öppnas vertikalt runt sin egen lodaxel, och går att vända inåt. Med andra ord är det ingen match att sköta fönsterputsningen inifrån. Sideswingfönstret har en speciell öppningsspärr som gör att det krävs två händer för att öppna det.

Inåtgående fönster passar bra i flerfamiljshus

Vår serie med inåtgående fönster är speciellt framtagen för flerfamiljshus och andra stora projekt och består av moderna fönster med moderna specifikationer.

Produkterna har aluminiumbeklädd utsida för minimalt med underhåll och de öppnas inåt. Här finns tre alternativ när det gäller glaspaket som båda erbjuder hög värmeisolering. Det handlar om inåtgående fönster med 2+1-glas, 3+1-glas eller 3-glas. Samtliga varianter av inåtgående fönster finns med spröjs.

Säkerhetsfönster - inbrottssäkra fönster

I Sverige sker det varje år omkring 15 000 inbrott i bostäder. Genom att välja säkerhetsfönster med ökat inbrottsskydd blir det svårare för tjuven att bryta sig in i ditt hem.


Alla våra 3-glasfönster har säkerhetsspanjoletter och utåtgående varianter har inbrottssäkrare gångjärn. Som tillval erbjuder vi förankrat glas och fyllning. Det är en starkare limning som gör det svårare för tjuven att lyfta ut glaset eller fyllningen. Om man vill göra det ännu svårare för tjuven är laminerade fönsterglas ett alternativ, eftersom dessa är svårare att krossa och tillsammans med ett handtag med cylinderlåsning försvåras eventuella inbrottsförsök ytterligare.

Vi erbjuder även inåtgående och utåtgående fönster som är godkända i Skyddsklass 1 & 2 av Svenska Stöldskyddsföreningen och har den europeiska inbrottsklassningen RC2. Dessa produkter står bland annat emot ett våldsamt försök till inbrott som pågår i hela 15 minuter. De är alltså ett bra val för dig oavsett vilken sorts inbrottssäkra fönster du vill ha, om du vill ha säkerhetsfönster för villa eller säkerhetsfönster för lägenhet.

4-5_sektion_21

Fönsterdörrar finns som enkla och dubbla

Altandörrar, eller fönsterdörrar som vi säger, finns både som enkla och dubbla, så kallade pardörrar. Du kan välja om du vill ha altandörren helglasad eller om bröstningen, som är den nedre delen av en fönsterdörr, ska ha fyllning. Helglasade dörrar har personsäkert, härdat, glas in- och utvändigt. Vi erbjuder både utåtgående och inåtgående fönsterdörrar med olika glaspaket som 3-glas, 2+1-glas och 3+1-glas. Självklart har de olika altandörrarna samma typ av spröjs som de matchande fönstren.

4-3_sektion_08-1

Att tänka på när du väljer fönster till ditt hus

Vi tillverkar dina nya fönster precis som du vill ha dem med material, öppningssätt, storlek, design och tillval. Du kan välja om du vill ha flera öppningsbara delar i ditt nya fönster, så som 2-luft eller 3-luft. 

Vi utbildar regelbundet bygghandlare i fönsterkunskap och fönstermontage. Det gör att det finns gott om fönsterproffs runt om i Sverige som är redo att hjälpa dig och ge dig ett pris när du vill köpa fönster. Du kan även köpa fönster online med hjälp av Fönsterväljaren. Där designar du själv dina nya fönster och skickar ditt önskemål till upp till tre återförsäljare av Svenska Fönster som återkommer till dig med en offert med pris.

Svenska Fönster 202201206639

Välj rätt material: Träfönster

Ett av de första valen som många gör när de väljer fönster är vilket material de ska vara gjorda av. Alla våra fönster har karm och båge i högkvalitativt trä, men majoriteten av de fönster vi tillverkar har också en aluminiumbeklädnad på utsidan.

Det viktigaste för att kunna tillverka de bästa träfönstren är virke av riktigt god kvalitet och ett stort kunnande om trähantverk. Vi använder högkvalitativ och hållbarhetsmärkt furu som förädlas genom att kvistar kapas bort och träämnena limmas sedan ihop med perfekta fingerskarvar. Det ger mycket vackra och hållbara fönster utan synliga kvistar.

Välj rätt material: Aluminiumfönster

Våra aluminiumfönster är högkvalitativa  träfönster med en skyddande aluminiumbeklädnad på utsidan. En kombination där de olika materialens fördelar utnyttjas till max. Du får ett vackert fönster som är så gott som underhållsfritt och har mycket lång livslängd. Designen och den matta lackeringen på vår aluminiumbeklädnad gör nämligen att den är förvillande lik ett träfönster. 

Få koll på energivärde på fönster

Ett fönsters isoleringsförmåga mäts i U-värde, där varje decimaltal gör stor skillnad och ett lågt U-värde visar att fönstret är välisolerat. Det är vanligt att äldre fönster har ett U-värde på 2-3 eller mer, vilket är långt över det högsta U-värde på 1,2 som Boverket rekommenderar till bostäder som används under alla årstider. Extra energieffektiva fönster, som våra Svanenmärkta, har så lågt U-värde som 0,79-1,0 beroende på modell.

Design- och utseendeval

Till våra fönster och fönsterdörrar finns flera olika kulörer som du kan välja mellan utan pristillägg, såsom olika nyanser av vit, flera nyanser av grått och du kan så klart även välja svarta fönster - något som är mycket populärt. Givetvis finns också mer färgglada kulörer och mot ett tillägg kan du få dina fönster i valfri kulör. 

Du får även välja vilken profil du vill ha på insidan av ditt fönster - rund eller rak? Rund är populärast för hus i en äldre allmogestil och rak till hus i mer modern stil.
Komplettera gärna dina fönster med fönstertillbehör och olika tillval. I vårt stora sortiment finns bland annat insynsskydd i form av vackra plisségardiner och persienner. Och missa inte möjligheten att välja solskyddsglas till de rum där det brukar bli för mycket av den goda solvärmen. 

Fönsterspröjs eller mittposter?

Spröjs från Svenska Fönster är tunnare lister som kan läggas utanpå fönsterglaset eller mellan två glasrutor. Poster är bredare och delar upp fönsterglaset fysiskt.

Vi erbjuder dig breda och smala spröjs som du kan kombinera i det oändliga. Se till att jobba igenom indelningen av rutorna när du väljer fönster med spröjs. Ska du ha rutor på höjden eller bredden? Se till att rutorna matchar husets utformning i övrigt.

Du kan även köpa lösa, måttbeställda, spröjs och eftermontera spröjs. Använd då gärna QR-koden som sitter i fönsterkarmen för att få alla uppgifter om ditt fönster att ge till din återförsäljare så att beställningen blir rätt. 

4-5_sektion_05

Du bestämmer designen

Har du testat Fönsterväljaren?

Fönsterväljaren är ett planeringsverktyg där du designar dina fönster själv, men även kan få stöd av en expert. När du är klar får du en offert från en av våra återförsäljare.