Vår historia

Svenska Fönster uppstod när två anrika fönstertillverkare från Hälsingland och Småland förenades. Tillsammans har vi förvaltat vårt arv av genuint trähantverk från tidigt 1900-tal och utvecklats till en av Sveriges ledande och mest hållbara fönstertillverkare.

hero_sektion_03-2

Från två små snickerier till en av Sveriges ledande fönstertillverkare

Traryd 5

1930-talet

I Traryd i Småland grundar en man som heter Otto Pettersson Traryds snickerifabrik. Produktionen inriktades på allmänna byggnadssnickerier, inredningar, fönster och dörrar.

Traryd 24

1940-talet

Gustav Olmats och Holger Persson som startade Firma Olmats & Person i Edsbyn och tillsammans med en anställd når de en omsättning på 8900 kronor redan det första året. De tillverkade till en början fönster, dörrar och andra snickeriprodukter – men senare kom företaget att rikta in sig på att standardtillverka fönster och dörrar.

1950-talet

Firma Olmats & Person ombildades till aktiebolag, Snickeriprodukter Olmats & Persson AB.
Snickeriprodukter_1947_WebbSF
39609-5 1968

1960-talet

Det som idag är Svenska Fönsters fabrik börjar byggas på Snickarvägen i Edsbyn då Snickeriprodukter Olmats & Persson AB växer ur sina tidigare lokaler. Sedan dess har fabriken ut i omgångar och är idag 65 000 kvadratmeter stor. Det motsvarar 12 fotbollsplaner.
Scan0001
SKMBT_C45211100606400

 

Kittning av fönster på 1970-tal

1970-talet

Gustav Olmats och Holger Persson säljer sitt företag till Bergvik & Ala, som sedan köps av Stora. Snickeriprodukter Olmats & Persson AB byter namn till SP Snickerier. 
Slutmonteringen 1970-tal
040870-15
SKMBT_C45211100606410

1980-talet

Traryds snickerifabrik byter namn till Traryd Fönster. SP Snickerier etablerade och drev under ett antal år fönstertillverkning i Birmingham i Storbritannien. Vid denna tid arbetade omkring 600 personer vid fabriken i Edsbyn.
Traryd 10 (1)

SKMBT_C45211100606440

 

Koppling

1990-talet

SP Snickerier namn till SP Fönster och Stora Byggprodukter, där SP Fönster ingår, säljs till Industrikapital.

Bolaget Svenska Fönster bildas av SP Fönster och Traryd Fönster för att skapa en konkurrenskraftig och resursstark aktör på den svenska fönstermarknaden.
kontoret

2000-talet

Nobia, som ägs av bl a Industrikapital, säljer Svenska Fönster till den danska VKR-gruppen som har verksamhet i ett 40-tal länder. Produktionen av Traryd Fönster flyttas till Svenska Fönsters fabrik till Edsbyn. Bolagen SP Fönster och Traryd Fönster omvandlas till varumärken. Ett nytt måleri byggs i fabriken i Edsbyn och lösningsmedelsbaserad färg och impregnering byts ut mot vattenbaserad. Huvudkontor vid fabriken i Edsbyn byggs och komponentfabriken i Söderhamn startar.
historia_2010_02

2010-talet

Svenska Fönster är först med att klara miljömärkningen Svanens skärpta krav och med att tilldelas det internationella certifikatet ”Passivhuskomponent” som ställer stora krav på material, konstruktion och U-värde. Över 220 miljoner kronor investeras i fabriken i Edsbyn för en ökad produktion av bland annat glaskassetter. Svenska Fönster lanserar digitala lösningar för att underlätta fönsterköp med Fönsterväljaren för privatpersoner och en snickarapp.
historia_2010_01-1
historia_2020_01

2020-talet

Svenska Fönster tar över Alupartner AB:s verksamhet med bearbetning av aluminiumprofiler. Fabriken i Edsbyn omstruktureras rejält under ett flerårigt projekt, vilket ger korta transportvägar och visuella flöden. Flera stora digitala nyheter lanseras, bland andra Energibesparingskalkylatorn som är ett test där kunderna kan räkna ut sin energibesparing med nya fönster. SP Fönster och Traryd Fönster blir tillsammans det nya varumärket Svenska Fönster, därmed har bolaget och varumärket samma namn.
historia_2020_02

Material och kvalitet

Kvalitet är ett brett ord. För oss betyder det att arbeta förebyggande och göra rätt från början. Därför väljer vi strålande material, genomtänkt produktion och design som inte går ur tiden.
Våra fönster är tillverkade i högkvalitativ furu. Vi tar den fina råvaran och behandlar den för att klara det nordiska klimatets utmaningar. Tack vare vår höga standard för kvalitet kan vi ge en generös garanti.

4-3_sektion_02

Socialt ansvar

Det är människorna som är Svenska Fönster. Det är omkring 800 olika individer med familjer som vi vill ska ha ett bra liv och en meningsfull fritid. Många av våra anställda pendlar till sitt arbete – men majoriteten bor i lilla Ovanåkers kommun med sina 11 000 invånare. Vi ger våra medarbetare en god arbetsmiljö, erbjuder friskvård och jobbar för mångfald.

Här i Edsbyn är sporten bandy kultur och Svenska Fönster är stolt sponsor av ortens bandyhall och även huvudsponsor för Edsbyns IF Bandy som under de senaste åren vunnit flera SM-guld.
Sponsringen av bandyn är det av Svenska Fönsters sociala arbete som syns mest – men fokus ligger faktiskt på barn, ungdomar, kommunens föreningsliv och på att gynna en meningsfull och hälsosam framtid.

4-3_sektion_03
4-5_sektion_05

Du bestämmer designen

Har du testat Fönsterväljaren?

Fönsterväljaren är ett planeringsverktyg där du designar dina fönster själv, men även kan få stöd av en expert. När du är klar får du en offert från en av våra återförsäljare.