Guider

Så väljer och beställer du fönster som passar dig och ditt hem

Guide, Fönster

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Så väljer och beställer du fönster som passar dig och ditt hem</span>

Vi tillverkar dina nya fönster precis som du vill ha dem med material, öppningssätt, storlek, design och tillval. Här guidar vi dig genom de olika valen. Du behöver inte fatta alla beslut i den ordning som vi föreslår här, men det kan vara bra att börja med de praktiska besluten om material och öppningssätt, innan du går vidare med design och tillval.

Två varianter av material - trä och trä med aluminiumbeklädnad

Alla våra fönster har karm och båge i högkvalitativt trä, men majoriteten av de fönster vi tillverkar har också en aluminiumbeklädnad på utsidan. Tack vare dess design och matta lackering ser den ut som trä, men gör ditt fönster så gott som underhållsfritt. Ett fönster med utsida i trä behöver däremot skrapas och målas med ett antal års mellanrum.

Det finns fönstermodeller för alla behov

Välj mellan utåt-, inåtgående och fasta fönster

Ska fönsterbågen röra sig utåt eller inåt när du öppnar det? Utåtgående är vanligast till villor, medan inåtgående är vanligast till höghus. Fundera gärna också på om du vill ha några fasta fönster, de är extra lämpliga för stora glasade väggpartier, burspråk, inglasade altaner och liknande. Kombinera gärna med ett öppningsbart fönster så att du kan vädra.

Olika modeller öppnas på olika sätt

Förutom om fönstret öppnas inåt- eller utåt finns det flera olika gångjärn och placeringar av dessa som ger olika utseenden och fördelar. På andra våningen är det till exempel bra med fönster som går att putsa på alla sidor medan du står inne i huset. Kom ihåg att du kan blanda olika modeller i huset och ändå få samma stilrena design i fasaden. Det kan nämligen vara så att det skiljer så åt vilken  modell som passar bäst i de olika rummen.

Välj mellan altandörr och skjutparti

Även när det gäller fönsterdörrar så kan du välja mellan utåt- och inåtgående och skjutdörrar som öppnas åt sidorna. Dörrarna finns som enkla och dubbla, som helglasade eller med fyllning i den nedre delen.

Ange hängning på sidohängda fönster och fönsterdörrar

När du beställer sidohängda fönster och fönsterdörrar behöver du ange sida för hängning. Det handlar om gångjärnen ska sitta på höger eller vänster sida. Du anger alltid höger eller vänster sett från det håll som fönstret/dörren öppnas. Alltså utifrån på utåtgående produkter och inifrån på inåtgående produkter.

Englandsgården Svenskafönster 20230203-3

Välj rätt storlek och form på dina fönster

Dina produkter går att få små eller stora, avlånga eller breda. De finns även i fria former, som runda, halvrunda och med tre till åtta hörn.

Så beställer du i rätt mått

Ge ditt fönster rätt utseende

Kulörer, poster och spröjs

Alla fönster och fönsterdörrar går att få ett flertal olika standardkulörer för in- och utsida och de går att smycka med poster och spröjs.

Se våra kulörer eller spana in alla spröjs

Design med rund eller rak profil

Vilken profil vill du ha på insidan av ditt fönster - rund eller rak? Rund är populärast för hus i en äldre allmogestil och rak till hus i mer modern stil.

Läs mer om rund och rak invändig profil

SF_profiler

Tillval ger dina fönster superkrafter

Vill du skärma av sol eller insyn, spara ännu mer energi eller slippa putsa dina fönster och altandörrar? Allt det här är tillval som varken syns eller kostar mycket extra. Det finns också många fler som du helt enkelt inte bör missa, för de adderar superkrafter till dina nya fönster. Spana in dem och fundera över vilka som skulle bli hjältarna i ditt hus.

Tillbehör gör dina fönster kompletta

Nu har du kommit fram till våra tillbehör som du kan komplettera fönstren med i efterhand. Det handlar om högkvalitativa och vackra persienner, plisséer och insektsnät. Men det är ju smidigt att köpa till dem redan när du beställer fönster. 

Se alla tillval och tillbehör

js-strandvik-0419

Hög person- och inbrottssäkerhet

Se till att fönstren är barn- och personsäkra

Det finns två saker att tänka på när det gäller barn- och personsäkerhet. Att fönster som barn potentiellt kan öppna och falla ut genom har barnspärrar och att glas som kan komma att krossas av en människa inte kan få vassa skärvor. Alla våra fönster och dörrar kan fås med barnspärrar på antingen handtagen eller som vädringsbeslag och med personsäkra glas.

Känn dig trygg hemma

Alla våra 3-glasfönster har förhöjd inbrottssäkerhet som standard, med säkerhetsspanjoletter och inbrottssäkrade gångjärn på utåtgående produkter. Glasen kan också fås med en förankrad limning som gör dem svårare att lyfta ur bågen. Vill du göra det ännu svårare för tjuven att ta sig in så kan du välja laminerat fönsterglas som är svårt att krossa.

Följ kraven om brandklassade fönster

Boverket ställer krav på att öppningsbara fönster och dörrar i vissa placeringar, till exempel nära andra fastigheter där det finns risk för brandspridning, måste vara brandklassade. Våra fönster med aluminiumbeklädd utsida har egenskaper som gör att de står emot en brand längre och vid högre temperaturer. Flera av dem har vi låtit testas av ett forskningsinstitut och de har därefter blivit brandklassade. Behöver du brandklassade fönster eller fönsterdörrar hjälper din återförsäljare dig att hitta rätt produkt.

Har du några frågor?

Det dyker säkert upp något. Då är du varmt välkommen att vända dig till din återförsäljare av Svenska Fönster. De är redo att hjälpa dig att se till att din beställning blir perfekt för dig och ditt hus.

Lycka till med ditt fönsterköp!