Englandsgården Svenskafönster 20230203-6

Invändig profil

Vill du att träet på insidan av ditt fönster eller altandörr ska ha en fasad kant eller en rak? Alltså vad vi kallar rund eller rak profil. Du får välja. Alla våra populäraste produkter går att få med båda alternativen utan att det kostar något extra. 

Våra olika profiler

Vi har två invändiga profiler - rund och rak. Här förklarar vi skillnaden.
4-3_sektion_09

Rund profil

Den runda profilen har en rundad innerkant, vilket ger fönstret en mer klassisk stil, som vissa skulle beskriva som allmoge.

4-3_sektion_10

Rak profil

Den raka profilen har en rak innerkant, vilket ger fönstret ett renare och modernare utseende.

Vilken profil passar till vilket hus?

Traditionellt sett har rund profil varit populärast till äldre hus och hus i allmogestil. Den raka profilen blev populär på 1970-talet och sedan dess har båda varit vanligt förekommande. 

Ett tips för dig som tycker att det är svårt att välja profil är att titta på ditt hus helhet och fundera över vilken stil det har och vilken stil du vill att det ska ha. Har du golvlister och invändiga fönsterfoder i allmogestil med fasade kanter så vill du kanske ha rund profil på dina fönster med. Har du istället lister med raka kanter så kan det passa bättre med en rak kant även på fönstret. 

JW_230202_211908_print-2

Olika profiler bryter ljuset på olika sätt

Det är endast några millimeters skillnad på rund och rak profil. Men en rund profil ser ändå ännu smalare ut än en rak. Den som är intresserad av detaljerna kan också se att en rund profil bryter dagsljuset utifrån på ett mjukare sätt än en rak profil.

Englandsgården Svenskafönster 20230203-2