Guider

Så kan du tänka med spröjs och poster

Guide, Fönster

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Så kan du tänka med spröjs och poster</span>
Många hus har fönster med poster eller spröjs, andra har det inte. Poster och spröjs är nämligen främst ett estetiskt tillval som kan ge huset extra personlighet, stil och en bearbetad känsla. Vad väljer du? Vi rekommenderar att du kan hämta inspiration av husets stil och historia, men låt din egen känsla styra.

Fönster är husets ögon

En arkitekt ser ett hus fasad som dess ansikte och fönstren som dess ögon. Precis som en vacker själ speglar sig i människans ögon så vill de att fönstren ska signalera att här inne är det trevligt att vara. Ett sätt att uppnå det är att fönstret utsmyckas med spröjs eller poster.

Historien bakom spröjs

Spröjs var från början de träpinnar som användes för att foga samman små munblåsta glasrutor till större fönster. De bildade vackra mönster och är därför en självklar accessoar till många hus än i dag. 

Skillnad mellan spröjs och poster

Spröjs är tunnare lister som kan läggas utanpå fönsterglaset eller mellan två glasrutor. Poster är bredare och delar upp fönsterglaset fysiskt.

Att välja spröjsning

Till våra produkter finns både breda och smala spröjs som du kan kombinera i det oändliga. Ett tips är att tänka på att jobba igenom indelningen av rutorna när du väljer spröjsning, ska du ha rutor på höjden eller bredden? Det kan vara bra att se till att rutorna matchar husets utformning i övrigt. För dessa utsmyckningar kan även understryka fasadens linjer eller skapa en harmonisk indelning av fönster och fasad.

Spröjs kan även användas som belysning av husets fasad. Efter mörkrets inbrott kommer nämligen spröjsen att lysas upp av de ljuskällor du har inomhus.

För klassiska hus

Bland de klassiska husen finns flera olika stilar beroende på vilken tidsperiod de matchar och var i världen inspirationen till dem kommer ifrån. Varje stil går att förstärka med hjälp av spröjs i olika kombinationer. Många som bygger hus i klassisk stil i dag väljer enkla korsspröjs.
edsbynhg59

För moderna hus

Många moderna hus har en avskalad stil – men även till dessa kan det passa med spröjs. Populärt är att ha ett stort accentfönster med spröjs och låta husets övriga fönster vara avskalade från accessoarer, eller tvärtom. För att kunna njuta extra mycket av sitt accentfönster väljer många att kombinera det med en fönsternisch med förvaring från vilken man kan njuta av utsikten från huset.
vallsta_180110_004-110

Välj kulör på dina spröjs

Utbudet på kulörer till spröjs är detsamma som till resten av fönstret – det vill säga att du kan välja bland våra utvalda kulörer, eller en helt egen färgkod. Hela spröjsen, både ut- och insida, får samma kulör som fönstrets utsida.

Se alla våra kulörer

Stora valmöjligheter med våra spröjs

Du har all möjlighet att ta ut svängarna med spröjs när du designar dina fönster från oss. Förutom färger, storlekar och oändliga valmöjligheter så kan du välja om dina spröjs ska sitta mellan glasen i ditt fönster, eller vara placerade på utsidan. Väljer du det senare så är de löstagbara och du kan experimentera fritt med dina spröjs så ofta du känner för det.

Se valmöjligheterna med spröjs

Vill du ha mer hjälp att välja poster eller spröjs?

Din återförsäljare av Svenska Fönster hjälper dig gärna att hitta de kombinationer som passar dig och ditt hus bäst.

Hitta din lokala återförsäljare