Support

Vanliga frågor och svar

Här nedanför är de vanligaste frågorna som ställs till oss. Via länken "Läs fler av frågor och svar" kan du söka och hitta ännu fler svar.
Har en fråga som inte besvaras är du välkommen att kontakta oss.
puff_3_04

De vanligaste frågorna och svaren

Jag får kondens på mina fönster, är det bra eller dåligt?

Kondens på utsidan av fönster är vanligt under tidiga höstmornar. Den brukar försvinna när solen börjar värma glaset och är faktiskt ett tecken på att fönstret är välisolerat och energieffektivt. 

Kondens på insidan av fönstret är däremot inte bra. Det skadar produkten och kan vara tecken på ett mindre bra inomhusklimat.

Här berättar vi mer om kondens på fönster. 

När på året kan man sätta in nya fönster? 

Till skillnad från en del andra renoveringar i husets skal kan fönsterbyten genomföras under hela året. Det är tack vare att man byter ett fönster åt gången och hållet i väggen därmed är tomt under endast någon timme. Huset hinner därmed inte bli utkylt. Men vill du montera fönstren själv och inte vet hur snabbt du kan göra det kan det vara skönt att göra jobbet när det är behaglig temperatur utomhus.

Hur hittar jag en bra montör?

Fråga gärna din återförsäljare av fönstren. De har daglig kontakt med snickare i området och kan rekommendera snickare som är erfarna och duktiga på att montera fönster. Prata gärna med snickaren om hur denne monterar fönster och försäkra dig om att denne kommer att följa vår monteringsanvisning. Det är viktigt för garantin.

Hitta dina närmaste återförsäljare

Hur mycket sparar man på att byta fönster?

Det kan finnas mycket pengar att spara i minskade uppvärmningskostnader genom att byta från dåliga fönster till moderna och energieffektiva. Men hur mycket beror på vad du har för fönster idag, vilka fönster du byter till och vad du har för uppvärmning. Du kan snabbt och enkelt räkna ut din möjliga besparing i Energibesparingskalkylatorn, https://energibesparingskalkylatorn.svenskafonster.se/.

Hur funkar Svenska Fönsters garanti?

Vi på Svenska Fönster ger våra kunder en generös garanti som omfattar alla fönstrets funktioner, eventuellt extra montage och följdskador. Vår garantitid är dessutom mycket längre än den tid det tar för dig att upptäcka ett eventuellt tillverkningsfel, vilket ger våra kunder full trygghet.  
Läs allt om vår garanti här. 

Vad menas med energieffektiva fönster?

Energieffektiva fönster har ett U-värde för hela produkten på 1,2 eller lägre. U-värdet är ett mått på energieffektivitet och ju lägre U-värde desto bättre isolerar produkten.

Ett energieffektivt fönster har:

 • En tät konstruktion
 • Flera glasrutor varav minst ett energiglas

Enligt Boverket ska energieffektiva fönster användas vid fönsterbyten och nybyggnation av bostäder som används under hela året.

Hur vet jag om mina fönster behöver bytas ut?

Ett välgjort fönster kan hålla under mycket lång tid, förutsatt att det har tagits omhand ordentligt. Men är det i dåligt skick behöver du göra något åt det.   

Moderna fönster och dörrar har många fördelar som äldre saknar. De är mycket bättre på att isolera mot kyla på vintern, mot värme på sommaren och stänger ute mer ljud utifrån. De är bra på att hålla värmen inne i huset, vilket minskar behovet av uppvärmning och tydligt sänker husets värmekostnader. De har även flera funktioner som försvårar för tjuvar och ger dig ett bättre skydd mot inbrott. Väljer du att köpa nya fönster kan du dessutom, så som de flesta andra, välja aluminiumbeklädda fönster som är så gott som underhållsfria. 


 

Vad ska man tänka på när man köper fönster?

När du ska köpa fönster bör du tänka på:

 •  Välj energieffektiva fönster för din ekonomi och klimatets skull.
 • Välj rätt material i fönstrets karm och båge utifrån miljöhänsyn och livslängd.
 • Du kan designa dina fönster utefter egna behov, välj det du vill ha.
 • Det finns många bra tillval till fönster, som solskydds- och självrengörande glas, undersök möjligheterna och se vad du behöver.

Vilka fönster är Svanenmärkta?

De flesta av våra fönster går att få miljömärkta med Svanen genom att du väljer till ett extra energiglas och varmkant. Det kostar inte mycket extra och är en engångskostnad som du sparar igen på sikt i minskad energiförbrukning. 
Här kan du läsa mer om Svanenmärkta fönster. 

Hur mäter jag de befintliga fönstren?  

När du gör din fönsterplanering är det bra att veta hur stora dina nuvarande fönster är.
Att mäta sina befintliga fönster är inte svårt. Gör så här:  

 1. Öppna fönstret
 2. Mät öppningen från innerkant till innerkant, på bredden och på höjden. 
 3. Addera måtten på fönsterkarmen. En fönsterkarm brukar vara 50 mm på varje sida. Lägg därför till 100 mm på varje mått.  

Ett fast fönster mäter du på samma sätt, fast från insida karm till insida karm och lägger sedan till 100 mm på måtten. 

Om måtten inklusive karm är 20 mm mindre än ett jämnt decimetertal har fönstret standardmått, så kallat modulmått. Fönstret är nämligen 20 mm mindre än hålet i väggen för att lämna plats för monteringsbeslag och isolering.

Kom ihåg att ange måtten med bredden x höjden, alltså bredden först och höjden sen. 

Tips: Känner du dig osäker så kontakta ett företag som är vana att byta fönster som en hantverkare eller annan fackman som kan hjälpa dig att mäta upp dina fönster och beställa nya.

Hur lång tid tar leveransen?  Och hur går den till? 

Om du väljer att beställa fönster tar det omkring sex till åtta veckor innan dina nya fönster levereras till din återförsäljare och du kan hämta dem där.

Vi på Svenska Fönster har även ett stort utbud av fönster i de vanligaste modellerna och storlekar på lager, redo för leverans. Efter beställning tar det endast en vecka innan vi har levererat dem till återförsäljaren. 

Många återförsäljare lånar ut släpvagnar gratis till sina kunder eller hjälpa till med hemleverans. För de privatpersoner som anlitar en hantverkare för att montera fönstren brukar denne kunna hämta fönstren hos återförsäljaren. Fönstren ska vara väl emballerade och fixerade mot underlaget när de transporteras.

Vi rekommenderar alltid att man är minst två personer när man hanterar fönstren.

Kan jag köpa reservdelar till mina gamla fönster?

Vi på Svenska Fönster tillverkar och säljer hållbara kvalitetsfönster och vill att de ska vara till glädje för våra kunder under mycket lång tid framöver. Vi uppmuntrar därför våra kunder till att underhålla sina fönster och reparera dem, istället för att köpa nya, genom att bland annat tillhandahålla ett stort utbud av reservdelar.

Reservdelar finns att beställa via våra återförsäljare. Läs mer här. 

Kan jag få en offert på era produkter?

Vi har tyvärr inga priset att lämna ut utan detta administreras av våra lokala återförsäljare runt om i landet så vänligen kontakta en av dessa för att få ett pris på det produkter du behöver. Du kan också bygga upp och designa dina fönster i våra Fönsterväljare. 

Här hittar du alla våra återförsäljare

Till Fönsterväljaren

Frågor om jobb? Jag vill söka jobb hos er.

På vår karriärssida kan du hitta allt du behöver vet om att jobba för Svenska Fönster. Här kan du båda hitta tjänster som vi just nu söker och göra en spontanansökan. 

Till karriär

Kan jag se era produkter fysiskt någonstans?

Våra återförsäljare har utställningar i sina butiker där man kan titta på våra produkter. Vissa har större montrar andra mindre. Vi rekommenderar att du kontaktar dem om det är en specifik produkt du vill titta närmare på. 

Här hittar du alla våra återförsäljare

Vi har även två showrooms - ett i Bromma och ett i Helsingborg med våra produkter. 

Våra showrooms

Var kan jag läsa era skötselråd?

I våra utförliga skötselråd får du veta vad du ska kontrollera och vilket underhåll du behöver göra. Som ägare av fönster från oss bör du läsa dem och ta med det i skötselplanen för ditt hus. Och låt dig inte skrämmas. Den årliga kontrollen och skötseln är inte omfattande. 

I skötselråden får du även veta hur du utför enklare justeringar av dina fönster, våra tips för rengöring och svar på vanliga frågor. Du kan också ta del av användbara funktioner och handgrepp som du har nytta av.

Var finns era monteringsanvisningar?

Ett fönster är aldrig bättre än dess montage. Därför är det viktigt att montaget blir väl utfört.
Här hittar du allt om montage av våra fönster och montage av våra altandörrar.

Du kan även scanna den QR-kod som sitter i karmen på produkten för att komma till monteringsanvisningen.

Går det att efterbeställa spröjs till befintliga fönster?

Det går utmärkt att efterbeställa lägga till utanpåliggande spröjs till befintliga fönster.

Gör så här:

 1. Ladda ner beställningsunderlaget och skriv ut detta.
 2. Kolla om dina fönster har en QR-kod i karmen, på öppningsbara fönster så måste du öppna fönstret. QR-koden scannar du med din telefon för att få mer information om ditt fönster.
 3. Fyll i dokumentet och ta med detta till din återförsäljare.

Är aluminiumfönster underhållsfria?

Aluminiumfönster är inte helt underhållsfria, oavsett om de har karm och båge helt i aluminium eller om det är ett träfönster med aluminiumbeklädd utsida.

Vid behov behöver du:

 • Putsa glaset och torka av karm/båge
 • Smörja gångjärnen om sådana finns

Skälet till att aluminiumfönster sägs vara underhållsfria är att du inte behöver skrapa och måla utsidan på dessa fönster.