Artiklar & Inspiration

Har du 2-glas eller 3-glas fönster idag? Så får du svar!

Artikel, Fönster, Energi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Har du 2-glas eller 3-glas fönster idag? Så får du svar!</span>

Kanske ser dina befintliga fönster bra ut, men du misstänker att de är dåligt isolerade och att mycket av din uppvärmning försvinner rätt ut i kylan. Så här tar du reda på om dina fönster slösar med energi, eller om du faktiskt redan har moderna energifönster.

Det du vill ta reda på när du undersöker dina fönster är hur många glasrutor de har samt om någon av glasrutorna är ett energiglas. Det är även bra att undersöka om fönstren och deras montage är täta. Här berättar vi hur du gör.

Hur många glasrutor finns det i fönstret?

Det finns ett enkelt knep för att ta reda på det. Håll en eldslåga från en tändare eller ljus nära glaset i fönstret och räkna antalet reflektioner av eldslågan. Antalet reflektioner är detsamma som antalet glasrutor (det kan även synas 2 reflektioner per glas, i så fall är de grupperade parvis och du ser totalt 4 eller 6 reflektioner beroende på om det är 2 eller 3 glasrutor i fönstret.

Exempel: Du ser 2 (eller 2 + 2) lågor i ditt fönster. Då är det ett 2-glasfönster och det kan vara värt att byta ut det.

Är någon glasruta ett energiglas?

Under sent 1990-tal började Sveriges seriösa fönstertillverkare att använda ett energiglas i sina fönster. Energiglaset gjorde de nya fönstren mycket mer energieffektiva än deras föregångare, vilket betyder att de är mycket bättre på att hålla värmen i huset och kylan får stanna ute.

Nu ska du hålla upp din eldslåga vid fönsterglaset igen. Vilken färg har reflektionerna av lågan? Är alla reflektioner gula så är samtliga glas vanliga fönsterglas. Är en reflektion röd så visar den att det glaset är ett energiglas.

Exempel: Du ser 3 (eller 2+2+2) lågor i ditt fönster, varav 1 är lite rödare än de andra. Då innebär det att du har ett 3-glasfönster med 1 energiglas.  

Har dina fönster 3 glasrutor varav 1 är ett energiglas? Toppen! Då är det ett energifönster med god isolering. Om inte så kan du spara mycket energi, pengar och klimatpåverkan genom att uppgradera ditt hus med energieffektiva fönster.

Om inte så kan du testa Energibesparingskalkylatorn och se hur mycket dina uppvärmningskostnader skulle minska om du bytte till antingen vanliga moderna energifönster, eller till extra energieffektiva och fönster som är miljömärkta med Svanen.

Läs också om vilka fönster som rekommenderas till ditt hus och din uppvärmning

Är fönstrets montage lufttätt?

Även om du har energieffektiva fönster så kan det läcka in kyla och ut värme runt fönstret om fönstrets montage i väggen inte är tätt. Du undersöker det enkelt om montaget är tätt genom att en kall dag föra handen runt fönstret på insidan av ditt hus. Finns det tydligt kalla partier så är montaget otätt och bör åtgärdas.

Läs gärna vår monteringsanvisning om vilket montage som vi rekommenderar

Är själva fönstret lufttätt?

Ett energifönster med hög kvalitet har mycket lång livslängd. Men på äldre öppningsbara fönster behöver tätningslisterna av gummi bytas ut ibland. För att veta om fönstret är lufttätt eller om det är dags att byta ut listerna kan du klämma fast ett kvitto (som är tunt och starkt) i fönsteröppningen, stänga fönstret helt och se om kvittot händer kvar. Om kvittot lossnar är det ett tecken på att det kan vara dags att byta ut tätningslisterna.

Få bidrag för att energieffektivisera ditt hus

För att  hjälpa privatpersoner att energieffektivisera sina hem och skapa en tryggare elförsörjning har regeringen infört ett bidrag på maximalt 60.000 kronor för energieffektivisering av småhus. Läs mer om bidraget här.