Artiklar & Inspiration

Fasta fönster

Artikel, Fönster, Energi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Fasta fönster</span>

Vi erbjuder fasta fönster med fokus på hållbar konstruktion och modern minimalistisk design. Allt för att skapa en känsla av öppenhet i hemmet, men samtidigt bevara full funktion.

Svarta Svenska Fönster Optimal, vardagsrum i fjällstuga

Fasta Svenska Fönster, vardagsrum i fjällstuga med fantastisk utsikt

Vi har ett brett urval av fönster i olika former och storlekar. Här hittar du fönster som följer formen på varje rum och gör mycket för en stilren inredning. Inte minst när du ska skapa större fasta fönsterpartier.

Vad är fasta fönster?

Som namnet antyder innebär fasta fönster att de inte kan öppnas. Det här är en riktigt bra lösning i vissa sammanhang, till exempel för utrymmen där du vill ha ett säkrare alternativ till öppningsbara fönster.

Läs mer om fasta treglasfönster i trä med aluminiumbeklädnad på utsidan

Läs mer om fasta treglasfönster med trä på in- och utsidan

De passar även utmärkt för att öka ljusinsläpp i exempelvis trapphus. Och som en dekorativ detalj ovanför öppningsbara fönster i rum med hög takhöjd. Runda och halvrunda modeller blir en intressant inredningsdetalj som bryter av mot raka linjer, medan fönster med upp till åtta hörn speglar formen på tak och väggar. Det kallas fria former.

Fördelar med våra fasta fönster

Spara energi

Fasta fönsterpartier är mer energieffektiva, vilket både sänker kostnader och hushållets miljöpåverkan. Eftersom glaset är monterat direkt i karmen finns inga springor, vilket minimerar värmeförluster och ser till att du sparar in på uppvärmning i jämförelse med ett likvärdigt fönster som kan öppnas. De högkvalitativa materialen bidrar ytterligare till isoleringsförmågan.

Fasta fönsterpartier med hög säkerhet

Med fasta fönster från oss kan du känna dig trygg. Konstruktionen försvårar inbrott och befriar dig från bekymmer som att glömma fönstret öppet. De är dessutom ett säkrare alternativ för barn.

10 års garanti

Svenska Fönster gör medvetna val av hållbara material och använder moderna tillverkningsmetoder. Det resulterar i fönster av främsta kvalitet och att vi kan lämna en bra garanti. Trä, aluminium och glas har 10 års garanti som täcker tillverkningsfel av de flesta sorter. Om du mot förmodan skulle upptäcka ett fel ger garantin dig rätt till reparation, monteringskostnader och vid behov ett nytt fönster.

Miljömärkta fasta fönster

Svenska Fönster är en del av Svenska Fönster AB, vilket är en av Sveriges mest miljövänliga fönstertillverkare. När du beställer från oss kan du till och med få Svanenmärkta fönster, genom att välja till extra energiglas och varmkant vilket sänker U-värdet.  Svanenmärket är Nordens ledande miljömärkning som tar hänsyn till miljöpåverkan under hela livscykeln för en produkt.

Fasta fönster passar bra i många rum

Altan och uterummet

 Svart skjutparti med dubbeldörrar och sidoljus från Svenska Fönster.

Svart skjutparti med dubbeldörrar och sidoljus från Svenska Fönster.

Med våra fasta fönster och glaspartier till altan och uterum får du ökat ljusinsläpp, samtidigt som ljud stängs ute. De passar bra till uterum då de håller värmen i rummet och ger en mer ombonad inomhuskänsla, samtidigt som rummet tillåts bada i dagsljus. Fasta altanfönster är praktiska och gör sig väl i större fönsterpartier.

Garaget och källaren

Våra fasta källarfönster är anpassade för att ge dagsljus och samtidigt öka skyddet mot inbrottstjuvar. De passar även bra för att släppa in en strimma ljus i till exempel garaget. De lägre inköps- och underhållskostnaderna som förknippas med fasta fönsterpartier gör dem till ett utmärkt val i många lägen.

Övervåningen och bottenvåningen

Svenska Fönster Optimal Fast fönster kombinerat med vridfönster

Svenska Fönster Optimal, svarta fasta fönster kombinerade med vridfönster, för möjlighet att vädra i sovrummet

Stora fasta glaspartier blir en källa för dagsljus inomhus, som även sätter en stark prägel på rummet.  När du installerar fasta glaspartier får du ett alternativ som kan kombineras med öppningsbara fönster eller se trevliga ut på egen hand, beroende på hur du vill kunna använda utrymmet och hur det ska se ut.

Anpassningar och tillval

Fasta fönster med spröjs

När du väljer Svenska Fönster kan du designa med de spröjs eller poster som du vill ha. Medan poster delar in fönsterrutorna i mindre rutor ligger spröjs utanpå eller mellan rutorna.  Med breda och smala alternativ får du nästintill oändliga designalternativ.

Välj fönster med fasta genomgående poster,  mellanglasspröjs och demonterbara spröjs. Fasta genomgående poster betyder att fönstret har flera mindre fönsterglas som delas upp av posterna.  Det är en vanlig lösning för större fönster och ger en något stabilare konstruktion.

Mellanglasspröjs placeras mellan fönsterglasen. Den här varianten gör underhåll enkelt och ger ett intressant intryck. Demonterbara spröjs är valet för dig som vill låta kreativiteten flöda, då de kan appliceras på valfritt sätt och ge dina fasta fönster med spröjs en unik utformning. De kan dessutom lätt tas av vid rengöring.

Stuga med svarta fasta spröjsade Svenska Fönster i Lindvallen, Sälen.

Stuga med svarta spröjsade fasta Svenska Fönster i Lindvallen, Sälen.

Vare sig valet faller på fasta eller demonterbara spröjs gör vi det möjligt att forma fasta fönsterpartier som passar med husets arkitektur och inredningen du har tänkt dig.

Läs mer om våra tillbehör

Storlekar och former

Vi erbjuder små och stora fasta fönster i olika dimensioner för att passa just dina behov. Du kan välja mindre eller större alternativ i flera former.

Mindre alternativ passar bra till källare och garage, samt som en extra ljuskälla för att ge en tilltalande touch till inredningen. Stora fasta fönsterpartier passar bra för uterum och altaner.

Med stora fasta fönsterpartier får du dessutom ökad säkerhet,  jämfört med fönster som kan öppnas och stängas. Men du får ändå öppenheten och ljusinsläppet du är ute efter.

”Nästan alla fönster är stora, fasta och placerade i golvhöjd.”  Läs inspirationsartikeln om villan som bjuder på fri sikt åt alla fyra väderstreck här.  

Hitta rätt färg för dina fasta fönster

Våra fasta fönster finns tillgängliga helt i trä, alternativt i trä med en utsida klädd i aluminium . Du kan välja mellan flera färger på ramens utsida och insida, samt eventuella spröjsar. För fönstrets utsida kan du  till exempel välja kulörer i naturfärger, gråtoner och djuprött medan insidan kan målas med täckfärg i exempelvis vitt eller lasyr i olika nyanser som klassikerna furu och teak.

Välj en kombination som går ton i ton med huset, eller kontrasterande färger för att låta ditt fasta träfönster utgöra ett intressant avbrott. För fasta aluminiumfönster kan du även välja färg på aluminiumramen. Alla våra fönster är förbehandlade på samtliga ytor för att motverka röta och färgförändringar.

Material

Ramen i våra fasta träfönster är tillverkad i just trä.  Du kan välja en utsida i trä eller aluminiumbeklätt trä. Spröjsen finns tillgängliga i material som trä, aluminium och PVC. Titta på specifikationerna för fönstret du är intresserad av för att ta reda på mer.

Trämaterialet i stommen är lamellimmad furu av högsta kvalitet, som ser till att funktion och livslängd håller över generationer. Karmarna är ytbehandlade för att motstå påverkan från väder och vind. Våra fönster i aluminium har en ram av trä med mattlackerad aluminium utanpå karmen. Aluminiumytan är underhållsfri vilket ger ett lättskött fast fönster. Du kan välja att få dessa fönster med eller utan spröjs i aluminium.

Fasta fönster i 3-glas eller 2-glas?

Vi erbjuder dig fönster försedda med 3-glas. Detta i och med att fasta fönster med 3-glas isolerar bättre än 2-glas. De tre glasskikten i kombination med att ramen inte går att öppna innebär att fasta 3-glasfönster är klart överlägsna när det kommer till energieffektivitet.

Det extra glasskiktet bidrar till att sänka glasets U-värde. Med det menas mängden värme som leds genom materialet vid en viss temperatur. Minskningen av U-värdet sker inte enbart tack vare den tredje rutan. Att ett av mellanlagren är fyllt med en gas som  leder värme sämre än luft bidrar också.

Köp dina fasta fönster hos oss

För att hitta rätt fönster rekommenderar vi Fönsterväljaren, vårt verktyg som hjälper dig smalna av valet till alternativ som möter dina behov och preferenser. Utifrån vilket alternativ du väljer kontaktar du sedan en av våra återförsäljare (som du kan beställa offert från direkt via Fönsterväljaren online) för att köpa dina fasta fönster.