Artiklar & Inspiration

Rymd, ljus och närhet till naturen – här maximeras allt som gör livet härligt

Artikel, Fönster, Inomhusklimat

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Rymd, ljus och närhet till naturen – här maximeras allt som gör livet härligt</span>
Svenska Fönster Optimal stora svarta fönster

Huset är byggt för lediga dagar tillsammans med familj och vänner.

På Ripstigen i Bydalen kan man vakna till utsikten över fjället Drommen och se renarna från bastun. Här ligger en villa på omkring 170 kvadrat, som har känslan en mysig fjällstuga, är skapad för umgänge och som bjuder på fri sikt åt alla fyra väderstreck.  
– Att ha ett boende i Bydalen är drömmen, som vi har uppfyllt med råge, säger Jessica Flodin som har ritat huset. 

Bydalen ligger fyra mil från Åre. Ändå är Bydalen och Åre så långt ifrån varandra som två orter i Jämtlandsfjällen kan komma. Medan Åre är exploaterat så är Bydalen orört, naturnära och här finns endast tre anrika restauranger att välja mellan.  

Svenska Fönster Optimal stora fasta svarta fönster

Huset ligger intill fjället Drommen som med sin släta form är mycket karaktäristiskt för Bydalen.

– Kärleken till Bydalen har jag med mig sedan jag var barn. Bydalen är hemma för mig. Jag längtar alltid dit när jag inte är där, berättar Jessica Flodin.  

Tillsammans med maken Linus Flodin har Jessica byggt parets boende i Östersund och tillsammans har de renoverat en stuga i Bydalen. 
– I slutskedet kände vi att vi lade så mycket tid på att renovera, utan att få stugan exakt som vi ville ha den. Vi ville till exempel inte riva ut ett fungerande badrum för att det inte var vad vi önskade. 

Därför sålde paret stugan, köpte en tomt på Ripstigen och byggde sitt drömhus.
– Jag hade skissat på ett hus i smyg, suttit på kvällarna och ritat på millimeterpapper, berättar Jessica.  

Skisserna visade ett hus för lediga dagar med närhet till naturen, tillsammans med gäster. Efter en dag på skidor, skoter, i vandrings- eller löparskor varvar man ned i stugan. Det har kök och vardagsrum i samma rum och stor rymd då det var öppet från markplan till taknock på tre ställen. Planen var att om man skulle stå i mitten av något av de två våningsplanen skulle man kunna se ut genom fönster åt alla fyra väderstreck.
– Och många stora fönster utan spröjs där snödrivan på utsidan kan ligga mot glaset, för att skapa känslan av att man är ute fastän man är inne.  

Med hjälp av en konstruktör blev Jessicas skisser till en riktig ritning och lokala snickare såg till att bottenplattan, stommen och panelen på insidan kom på plats. Därefter tog Jessica och Linus vid med att färdigställa huset, trots att de inte har någon utbildning i att snickra.
– Vi brukar säga att vi hade träslöjd i skolan, men vi har helt enkelt lärt oss utmed vägen tack vare att vi har ett starkt intresse. Det är roligt att skapa och se fina saker växa fram.   

Svenska Fönster Optimal fast vrid

Här kan Jessica och Linus Flodin vakna till utsikten över fjället Drommen.

Det var tre saker som var extra viktiga för Jessica när hon ritade huset. Att det skulle vara utsikt över fjällen från sovrummet, ett sparum där man kan umgås med gäster och se ut över fjällen och en öppen spis som sprider doft, ljud och värme från en levande eld. 
– I vårt sovrum har vi ett stort fönster med utsikt över Drommen och Dromskåran, som är ett hack i fjället och väldigt karaktäristiskt för Bydalen. 

I sparummet finns en bastu, ett stort fönster och en fönsterdörr som leder ut. 
– Rummet är byggt för att man ska kunna umgås oavsett om man sitter i bastun eller inte. Ett spa där man kan njuta och se ut över fjällen.  

Självklart ska även de båda döttrarna kunna ta med sig gäster till stugan och därför har de våningssängar i sina rum, som precis som resten av huset är inredda med en stark känsla av fjällstuga. 
– Vi har en grålaserad panel som heter Renlav i alla rum och brunt golv i massiv furu. Vi har valt bred panel eftersom det är så högt till tak på många ställen. I inredningen har vi valt naturfärger, mycket renfällar och renhorn och så bryter vi av det med samma röda färg som är på ledkryssen på fjällen. Det ska kännas ombonat och jag tror att våra gäster tycker om det.  

Svenska Fönster Optimal i sparum.

Sparummet har ett stort fönster med utsikt över fjällen och en fönsterdörr som leder direkt ut i naturen.

Till huset har de i första hand valt lokala leverantörer och i andra hand svenska. De har även inrett med begagnade möbler, eftersom det finns så mycket fint på andrahandsmarknaden.

När Jessica och Linus valde fönster var det viktigt med energieffektiva och underhållsfria fönster med rak profil på insidan. Därför valde de 3-glasfönster med aluminiumbeklädd utsida.
– Vi ville ha raka och rena linjer som passar huset, som är modernt. Nästan alla fönster är stora, fasta och placerade i golvhöjd. Men i sovrummen har vi öppningsbara fönster som även har ventiler för att vi alltid ska kunna få in friskluft.  

Trots de stora fönstren upplever de aldrig någon insyn. 
– Vi är ganska ensamma här. Det är skog och myr omkring oss. Och fönstren ger oss möjligheten att njuta av fjällen från alla rum.  

Svenska Fönster Optimal svarta

Huset präglas av de stora fönstren, men här finns även andra intressanta fönsterlösningar.

Fotograf: Jens Ljungdahl