Artiklar & Inspiration

Norr eller söder? Fyll alla stora fönster med växter!

Artikel, Fönster

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Norr eller söder? Fyll alla stora fönster med växter!</span>

Större ytor att fylla med växter och möjlighet att skapa spännande stilleben, det är några av fördelarna med stora fönster. Men hur ska en krukväxtentusiast tackla odling i utmanande väderstreck? Läs vidare för våra tips till dig som vill fylla stora fönster med växter.

Odling i stora fönster

Många växtfantaster drömmer om stora fönster. I dem får man ju plats med fler växter! Kanske kan du till och med få till lite fri yta, eller inkludera väl valda prydnadsföremål för att komplettera din egen personliga fönsteroas.

Stora fönster är inte bara breda, ofta är de dessutom höga. Att enbart ha små växter kan därför se lite underligt ut. Och om alla växter är i samma höjd kan det skapa illusionen av en skog, där ögat inte utforskar alla dina fina blommor var för sig. Genom att ställa en riktigt hög växt tillsammans med några medelstora och ett par små skapar du ett stilleben med dimension. Varför inte lägga till ett prydnadsföremål?

Har du inga blommor som växer på höjden kan du lösa det på andra sätt. Varför inte ställa fram ett par fina böcker på en liten trave med en växt på toppen? Ett tips är att lägga en servett eller liknande under krukan, om några vattendroppar skulle bli spillda.

Växter som älskar sol och värme

Medan alla växter behöver en viss mängd ljus föredrar många att inte stå i direkt solljus. Därför kan fönster i söderläge kännas som en utmaning. Utöver solljuset kan värmen under sommaren ställa till besvär för vissa plantor. Men vissa tuffa växter dyrkar solen och gassar gärna i värmen.

Svenska Fönster Optimal svartlaserad insida med spröjs.
 

Läs även: Stora fönster utmanar gränsen mellan inne och ute

Till exempel doftpelargoner sprider en känsla av vintage och visar gärna upp sina fina bladverk i solen. Flasklilja kallas ibland elefantfot efter den intressanta formen på stammen. Tack vare sitt ursprung i en halvöken är den en riktig överlevare i varma lägen. Den kräver extremt lite och bjuder på en vacker frisyr av blad. Om allt annat går snett i söderläge, satsa på kaktusar och suckulenter. Med en uppsjö av färger och former kan en kaktusträdgård se riktigt häftig ut i ett stort fönster.

Fönsterodling för mellanljusa lägen
Svenska Fönster Optimal svart insida i kök
 

Öst och väst är favoritlägen för många växter, eftersom de bara får ljus under vissa delar av dygnet. I de här väderstrecken passar de flesta växterna. Till exempel omtyckta växter som elefantöra, som får större blad när den står på platser med mindre mängder ljus. De runda bladen blir extra framträdande intill mer spetsbladade plantor. Så ställ gärna elefantöra intill en växt som ormbunkslika fjädersparris, som trivs i luftig halvskugga.

Murgröna och gullranka är två lättskötta slingerväxter, som trivs i halvskugga och gärna låter sina rankor växa sig långa. Låt dem hänga fritt eller bind upp dem runt fönsterkarmen.

Ett av de kanske mest lättskötta alternativen är palettblad, som växer sig stora på nolltid. De är dessutom lätta att ta sticklingar på. Med varianter i rött, rosa, vitt och grönt finns det många spännande sorter att testa. Mer solljus ger palettblad en djupare färg, medan mindre soliga lägen gör dem lite blekare. De gillar ljus, men inte för mycket direkt sol.

Läs även: Utsikten avgjorde husets utformning

Skugga i norr

Ett fönster åt norr kan kännas som ett svårt läge för krukväxter, men det finns arter som trivs i det här väderstrecket. Dracena och fikusar kan trivas i skuggigare lägen, och kommer i många spännande sorter. Bland blommande växter bör saint-paulia nämnas. Den trivs i norrläge på sommaren och söderläge på vintern. En av de snällaste krukväxter som finns stavas garderobsblomma. Den kan stå skuggigt, soligt, varmt eller i vanlig rumstemperatur. Garderobsblomman trivs och ser trevlig ut hur som.

Hoppas att du har fått lite inspiration till att fylla dina stora fönster med grönt i alla väderstreck.