Artiklar & Inspiration

Utsikten avgjorde husets utformning

Artikel, Fönster

 

Nina ville ha ett gammaldags hus med torn och spröjsade fönster. Simon en glaskub på ett berg.
När de kom över en drömtomt i Stenungsund lyckades de både kombinera sina drömmar och lät utsikten bestämma husets utformning. Nu är havet och Tjörnbron ständigt närvarande i deras hem.

Nina Standar och Simon Hagman har drömt om att bygga ett hus tillsammans sedan de blev ett par år 2010. Länge levde de på 27 kvadrat och sparade mycket. Men för varje gång de satte undan pengar och för varje tomt de tittade på så ökade tomtpriserna och deras krav på vad för tomt de ville ha.

Till slut, efter att ha klättrat på stegar och i träd för att uppleva utsikten från en tänkt övervåning, lade de ett skambud på en tomt på en stenig sluttning i Stenungsund som hade varit till salu i omgångar. Skambudet gick inte igenom – men de fick köpa tomten.
– Det vi har köpt är den vackra utsikten. Huset ligger mitt på tomten och det är svårt att göra en trädgård. Men vi ville ha utsikten, säger Nina.

Stora fönster på två våningsplan
De har tagit till vara på utsikten genom stora fönsterpartier, från golv till tak, i mitten av båda våningsplanen. På bottenvåningen har de dessutom två fönsterdörrar och i sovrummen på övervåningen kan man somna och vakna till utsikten genom låga och breda fönster.
– Det är väldigt harmoniskt att bo här, säger Nina.
Läs också: Stora fönster utmanar gränsen mellan inne och ute

På andra sidan finns ingen utsikt och här ser huset helt annorlunda ut. Här finns endast små eller smala fönster som ger ljusinsläpp i tvättstuga, badrum och klädkammare. Och på vardera gavel är det ytterligare en fönstersättning.
– Det är olika utseende på huset från alla håll, konstaterar Simon.

Han arbetar som platschef på ett byggföretag och Nina är butiksansvarig i en blomsteraffär. Paret har gott om kunskaper om byggande och känsla för färg och form. De valde att behandla fasaden med järnvitriol för att få en naturlig färg som låter huset smälta in i naturen. Och eftersom järn heter ferrum på latin har de gett sitt hus namnet Villa Ferrum.
– Tanken är att huset ska bli silvergrått, säger Nina.

Till den speciella fasaden valde de svarta fönster som har placerats bakom fasaden och att inte har några fönsterfoder.
– Svarta fönster mot den här fasaden är görsnyggt, säger Nina.
– Vi ville att det skulle se ut som att fönstren är intryckta i fasaden, säger Simon.
Läs också: Sunkigt och slitet förädlades till industriromantiskt och modernt

Starka kontraster
Till en början ville de ha gråa fönster på insidan för att det inte skulle bli för skarp kontrast mot de vita väggarna. Men valet föll på svart insida och precis som på utsidan finns det inte fönsterfoder.
– Med svarta karmar blir utsikten som ett foto. Det blir jättebra, säger Nina och berättar att hon har försökt att ha tavlor på väggarna, men har valt att ta bort dem för att de inte passade in med fönstren och utsikten.

Efter att köpet av tomten blev dyrare än paret tänkt sig har de varit väldigt kostnadsmedvetna i hela byggprocessen. De har gjort mycket av jobbet tillsammans och med hjälp av vänner och familjer.
– Vi jobbade som vanligt och byggde på kvällar och helger i åtta månader, säger Nina.

Kombinationsfönster med en öppningsbar del var viktiga till sovrummet.

De delade upp sin budget i flera mindre och när det kom till att välja fönster var det många fler saker än att de skulle rymmas inom budgeten som spelade in, såsom leveranstiden och att de ville ha fönster med rak profil på insidan.
– Svenska Fönster hade dessutom de kombinationsfönster vi ville ha till sovrummen. Vi ville ha fönster från golv till tak med en öppningsbar del, säger Simon.

Först tittade de på att sätta två fönster intill varandra för att få samma effekt.
– Men då blev det så tjock karm, säger Simon.
Läs också: Legohuset – ett hus långt utöver det vanliga 

Ekonomiskt val med fasta fönster
De hittade dessutom ett annat sätt att hålla nere kostnaderna för fönster. I mitten på över- och undervåningen sitter alltså ett varsitt stort glasparti. Men egentligen är det två stora fönster på varje våning som sitter på varsin sida om en bärande stolpe. Tack vare att paret lät tillverka en plåt som sattes mellan fönstren och lackade den i samma färg som aluminiumbeklädnaden upplever betraktaren att fönstren sitter ihop.
– Det blev mycket billigare än att köpa ett enda fönsterparti i samma storlek, säger Simon.

Glas som skyddar mot värme
De valde alltså aluminiumbeklädda träfönster. De har valt solskyddsglas och självrengörande glas för att stänga ute värmen från kvällssolen som steker på de stora fönsterpartierna och för att kunna spola av pollen från fönstren. Det gör att de ostört kan njuta av utsikten från soffgruppen på övervåningen under många långa kvällar.
– Havet ger verkligen lugn, säger Simon.

Nina Standar och Simon Hagman i sin Villa Ferrum.

Foto: Anna Sigvardsson