Med fokus på hållbarhet och återbruk har Johan Eliases förvandlat en liten, mörk och sliten fjällstuga till både sin familjs semesterdröm och en extra inkomstkälla.
– Tanken var inte att det skulle bli en stor renovering. Jag ville ha nya fönster och nya ytskikt. Men någonstans ballade det ur, säger han.
Det började på en helgmiddag med ett glas vin hemma hos Johan Eliases mamma när hennes respektive sa ”Johan – du borde ha en fjällstuga”.
– Jag tänkte, ”ja, jävlar, jag borde ha en fjällstuga”.
På måndagen gick han igenom Hemnet och på onsdagen åkte han från hemmet i Västerås, förbli stugan, tittade på den från utsidan och skrev på papperna.
– Jag är resurseffektiv. Jag hade inte tid att gå in. Jag visste ändå att jag köpte ett renoveringsobjekt. Sedan åkte jag vidare till Trysil och åkte skidor.
För det var just det där med att ha nära till skidliften som lockade Johan att köpa en fjällstuga. Nu börjar barnen bli så stora att de kan åka själva och stugan ligger endast 500 meter från närmaste skidbacke. Men det krävdes hårt jobb innan familjens semesterdröm blev beboelig.
– Den var supersliten. De gamla vita tapeterna såg inrökta ut och färgen på fönstren var sprucken överallt. Den var funktionell, men hade ingen finess alls. Fönstren var små och inredningen risig.
Men att riva stugan och bygga en ny var inget alternativ för Johan.
– Jag ville förädla och rädda en gammal stuga. Jag har tänkt på miljön och ville få till en cirkulär renovering i vilken jag har försökt återanvända material och handla nytt lokalt. Taket lutar i köket och de brädorna är säkert 150 år gamla. Jag tycker att det är charmigt.
Från början var planen att det skulle bli en mindre renovering med nya fönster och nya ytskikt.
– Men någonstans ballade det ur. Jag valde att gå all in och har inte ångrat det.
Kanske var det när Johan valde att riva innertaket och plötsligt stod med gammalt sågspån upp till knäna.
– Jag ville öppna upp vardagsrummet och ha stora, svarta fönster med spröjs. Det skulle vara svartlaserad insida och ingen snickarglädje, utan allt ska vara rakt. Bygghandlaren skickade en bild på Svenska Fönster och då var det ingen tvekan. Jag sa bara ”beställ”.
Personsäkert glas
Förutom valet av design gjorde Johan några tillval för att få rätt funktion på sina fönster. De stora fönstren i vardagsrummet har fått personsäkert glas för att undvika olyckor och fönstren i vardagsrum och sovrum har försetts med spaltventiler.
– Ventilation är så himla viktigt och det gäller att tänka till när man beställer fönster. All tilluft i stugan sker via fönstren, men man ska inte ha tilluft i de rum där det finns frånluft. Tilluften är integrerad i fönstren, vilket är riktigt snyggt.
Johan valde att skapa en modern och unik stuga med en twist av industriell romantik. När den nu är färdig på insidan blandas gammalt trä och metall – material som tål mycket och som ska bli ännu vackrare när de används och åldras. För stugan ska tåla mycket. Förutom de omkring fyra till fem veckor som familjen bor här om året så hyrs stugan ut till turister i Dalafjällen.
– Stugan är både till för familjen och så är det en långsiktig och bra investering, säger Johan som är entreprenör i själen och som arbetar med Ung företagsamhet.
Nu återstår endast att stugan ska få en ny fasad och en terrass.
– Jag ska ta bort all snickarglädje, vindskivor och sånt. Sedan kommer stugan att få en oregelbunden fasad med panel som kommer att ligga blandat på hög- och lågkant. Det blir inga skarvar eller foder, utan allt ska bara flyta på runt fasaden. Och självklart ska det målas med svart slamfärg.
När Johan ser tillbaka på den halvårslånga renoveringen har han svårt att förstå hur han orkade.
– Men när man har en vision och är mitt uppe i det så kör man bara på. Det är som att åka Vasaloppet, man vill bara i mål. ”Kör, bara kör” brukar jag säga.
Läs också: Utsikten avgjorde husets utformning