Artiklar & Inspiration

Två eller treglasfönster?

Artikel, Fönster, Energi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Två eller treglasfönster?</span>

Måste man välja 3-glas när man köper nya fönster? Eller räcker det bra med 2-glas?

Svaret är att det beror på vilket hus du köper fönster till. Ska du leva i huset året om behövs minst tre glasrutor i varje fönster för ett skönt inomhusklimat, medan 2-glas passar bäst i sommarhus, garage och förråd. Här reder vi ut för- och nackdelarna med 2-glasfönster.

Svenska Fönster Balans treglasfönster, inomhus

Svenska Fönster treglasfönster

2-glasfönster

Ett 2-glasfönster är ett fönster som, på något sätt, har två glasrutor med en isolerande luftspalt. Dessa fönsters historia är lång. Redan före 1900-talet, då husen hade en glasruta i fönstren, monterades en innerbåge med fönsterglas under vinterhalvåret för att öka värmen inomhus. Och i början av 1900-talet kom de kopplade 2-glasfönstren i vilka innerbågen var hopmonterad med ytterbågen. De kunde därmed öppnas med ett handgrepp och delas vid putsning mellan glasen. Dessa fönster blev dominerande fram till 1980-talet då isolerglasen gjorde entré på marknaden.

Moderna 2-glasfönster med isolerglas

Isolerglasen består av två eller tre sammanfogade glasskivor – därav att vi kallar dem för 2-glasfönster, respektive 3-glasfönster. Mellan glasskivorna finns en isolerande luftspalt. För att fönster fungerar precis som kläder – det är luftspalterna mellan lagren som ger den värmeisolerande effekten.
I en kassett med isolerglas är minst en av glasskivorna har en tunn genomskinlig, metallisk beläggning som tillåter solvärme att stråla in men hindrar rumsvärme att stråla ut. För att ytterligare förbättra fönstrets energivärde fylls spalten närmast energiglaset med argongas som alltså isolerar bättre än luft.
Läs mer om glas och fyllningar

Så energieffektiva är 2-glasfönster

Hur energieffektivt ett fönster är, alltså hur bra det är på att hålla värmen inne på vintern och ute på sommaren, mäts i U-värde. Ju lägre U-värdet är, desto mer energieffektivt är fönstret. När det handlar om U-värde på 2-glasfönster är det mycket stor skillnad mellan äldre, kopplade fönster och moderna fönster med isolerglas. Det äldre fönstret har ofta ett U-värde på 2,4-3, medan moderna 2-glasfönster med energiglas och argongas har ett U-värde på 1,5.
Läs mer om U-värde

Husen där det passar bra med 2-glasfönster

Enligt Energimyndigheten släpper dåligt isolerade fönster ut en tredjedel av värmen som ska värma upp ett hus. Därför är det mycket viktigt att välja energieffektiva fönster till sin bostad. Och trots att moderna 2-glasfönster är mycket mer energieffektiva än sina föregångare lever de inte upp till Boverkets rekommendation vid renovering eller nybyggnation av året runt-bostäder. Enligt Boverket ska man då eftersträva ett U-värde som inte är högre än 1,2.

I ett garage

Ett garage

Däremot är moderna 2-glasfönster ett vackert och högkvalitativt val till bland annat sommarhuset, garaget, förrådet och kanske till källaren. Det är ett praktiskt, stilfullt och samtidigt ekonomiskt val.
Läs mer om 2-glasfönster i trä 

3-glasfönster

Ett högkvalitativt och vårdat träfönster håller mycket länge. Kanske är det därför 3-glasfönster, ibland med skyddande aluminium på utsidan, känns så modernt – trots att de gjorde entré på marknaden redan på 1980-talet.

 3-glas – ett självklart val i 40 år

Fönster är historiskt sett husets svagaste länk. Här kunde kyla och ljud smita in, värmen ut och fönster har länge varit tjuvens självklara val för att bryta sig in i en bostad. Men steg för steg har fönster blivit riktigt bra på att skapa en behaglig och trygg inomhusmiljö.

Innan 1900-talet hade varje fönster endast en glasruta, som eventuellt kompletterades under vinterhalvåret med en extra ruta i en egen fönsterbåge. Sedan kom de kopplade 2-glasfönstren som blev standard i svenska hem. Ända fram till 1980-talet då nästa stora fönsterrevolution kom i form av 3-glasfönstret med isolerglas och i många fall skyddande aluminium på utsidan.
Läs artikeln om 3-glasfönster

Varför är 3-glas isolerglas så energieffektiva?

Treglasfönster i genomskärning

En modern 3-glas isolerruta har tre tätt sammanfogade glasrutor. Mellan glasrutorna finns metallister och spalter som ger utmärkt isolering och hög energieffektivitet. Hela isolerrutan är försluten, så att inget kan smita in eller ut ur spalterna. Det innebär att det alltid kommer att vara rent mellan glasrutorna och du endast kan och behöver putsa fönstrets in- och utsida.

Våra moderna 3-glasfönster har dessutom minst ett energiglas som har en tunn genomskinlig beläggning som låter solvärme att stråla in, men hindrar rumsvärme från att smita ut. För att ytterligare förbättra fönstrets energivärde är spalten/spalterna närmast energiglaset fylld med argongas som ökar fönstrets energieffektivitet. Den här konstruktionen av isolerrutan gör att fönstret dessutom ger dig mycket god ljudisolering. Läs mer: Ljudisolerande fönster

2+1 glas: En annan sorts 3-glasfönster

I vårt sortiment finns även en variant på 3-glasfönster med två fönsterbågar – så kallat 2+1-glas. Det är alltså uppbyggt som ett gammaldags 2-glasfönster med två delbara fönsterbågar, men har ett 3-glasfönsters fördelar. Ljudisoleringen är till och med något högre än hos ett 3-glasfönster, men energieffektiviteten marginellt lägre. Till ett fönster med 2+1-glas kan du även välja att ha en persienn på klassiskt vis mellan glasen.

Aluminiumbeklädda träfönster i 3-glas blir allt mer populärt

Svenska Fönster Balans treglasfönster med aluminiumbeklädd utsida

Svenska Fönster treglasfönster med aluminiumbeklädd utsida

Samtidigt som de nya 3-glas isolerrutorna kom började svenska fönstertillverkare även klä utsidan av de klassiska träfönstren med aluminium för att ge dem en så gott som underhållsfri och skyddande utsida. Tack vare en design med gerade hörn och mattlackerad aluminium blir dessutom ett beklätt fönster förvillande likt ett klassiskt träfönster. Det, tillsammans med fönstrets långa hållbarhet, har gjort aluminiumbeklädda träfönster till våra kunders mest populära val.

Trots att det inte går att dela på glasen i ett 3-glasfönster så finns det många möjligheter att designa dem så som du vill ha dem genom att antingen välja att ge dem glasdelande poster eller spröjs som är placerade utanpå det yttersta glaset och som går att ta av när det är dags att putsa fönstren.

Tillval och tillbehör för 3-glasfönster

Till 3-glasfönster går det att göra flera olika tillval för olika funktioner som spaltventil för friskluft, solskyddsglas, självrengörande glas och det finns även flera tillval för högre inbrotts- och personsäkerhet. Dessutom går det att uppgradera fönstren ytterligare med praktiska och snygga tillbehör som insektsnät och solskydd.
Till Tillval & tillbehör 

Hitta produkt och butik

Våra olika typer av fönster hittar du här.

Svenska Fönster säljs av bygghandlare i hela Sverige. Du hittar din närmaste butik med Svenska Fönster här. Du kan även beställa en offert på fönster med Fönsterväljaren.