Artiklar & Inspiration

2-glasfönster

Artikel, Fönster, Ekonomi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >2-glasfönster</span>

Måste man välja 3-glas när man köper nya fönster? Eller räcker det bra med 2-glas?
Svaret är att det beror på vilket hus du köper fönster till. Ska du leva i huset året om behövs minst tre glasrutor i varje fönster för ett skönt inomhusklimat, medan 2-glas passar bäst i sommarhus, garage och förråd. Här reder vi ut för- och nackdelarna med 2-glasfönster.  

Ett 2-glasfönster är ett fönster som, på något sätt, har två glasrutor med en isolerande luftspalt. Dessa fönsters historia är lång. Redan före 1900-talet, då husen hade en glasruta i fönstren, monterades en innerbåge med fönsterglas under vinterhalvåret för att öka värmen inomhus. Och i början av 1900-talet kom de kopplade 2-glasfönstren i vilka innerbågen var hopmonterad med ytterbågen. De kunde därmed öppnas med ett handgrepp och delas vid putsning mellan glasen. Dessa fönster blev dominerande fram till 1980-talet då isolerglasen gjorde entré på marknaden.  

Moderna tvåglasfönster med isolerglas 

Isolerglasen består av två eller tre sammanfogade glasskivor – därav att vi kallar dem för 2-glasfönster, respektive 3-glasfönster. Mellan glasskivorna finns en isolerande luftspalt. För att fönster fungerar precis som kläder – det är luftspalterna mellan lagren som ger den värmeisolerande effekten. 
I en kassett med isolerglas är minst en av glasskivorna har en tunn genomskinlig, metallisk beläggning som tillåter solvärme att stråla in men hindrar rumsvärme att stråla ut. För att ytterligare förbättra fönstrets energivärde fylls spalten närmast energiglaset med argongas som alltså isolerar bättre än luft.
Läs mer om hur fönsterglas fungerar och vilka möjligheter de ger.

Så energieffektiva är 2-glasfönster

Svenska Fönster Villa Sidohängt Enkel 2-glasHur energieffektivt ett fönster är, alltså hur bra det är på att hålla värmen inne på vintern och ute på sommaren, mäts i U-värde. Ju lägre U-värdet är, desto mer energieffektivt är fönstret. När det handlar om U-värde på 2-glasfönster är det mycket stor skillnad mellan äldre, kopplade fönster och moderna fönster med isolerglas. Det äldre fönstret har ofta ett U-värde på 2,4-3, medan moderna 2-glasfönster med energiglas och argongas har ett U-värde på 1,5. 
Läs även: Vad är U-värde?

Husen där det passar bra med 2-glasfönster

Villa 2-glas överkantshängtEnligt Energimyndigheten släpper dåligt isolerade fönster ut en tredjedel av värmen som ska värma upp ett hus. Därför är det mycket viktigt att välja energieffektiva fönster till sin bostad. Och trots att moderna 2-glasfönster är mycket mer energieffektiva än sina föregångare lever de inte upp till Boverkets rekommendation vid renovering eller nybyggnation av året runt-bostäder. Enligt Boverket ska man då eftersträva ett U-värdet som inte är högre än 1,2.

Däremot är moderna tvåglasfönster ett vackert och högkvalitativt val till bland annat sommarhuset, garaget, förrådet och kanske till källaren. Det är ett praktiskt, stilfullt och samtidigt ekonomiskt val.  
Se våra 2-glasfönster.