Artiklar & Inspiration

3-glasfönster

Artikel, Fönster, Energi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >3-glasfönster</span>

Ett högkvalitativt och vårdat träfönster håller mycket länge. Kanske är det därför 3-glasfönster, ibland med skyddande aluminium på utsidan, känns så modernt – trots att de gjorde entré på marknaden redan på 1980-talet.  

3-glas – ett självklart val i över 40 år 

Svenska Fönster Balans 3-glasfönster med utanpåliggande aluminiumspröjs

Svenska Fönster aluminiumbeklätt 3-glasfönster med aluminiumspröjs

Fönster är historiskt sett husets svagaste länk. Här kunde kyla och ljud smita in, värmen ut och fönster har länge varit tjuvens självklara val för att bryta sig in i en bostad. Men steg för steg har fönster blivit riktigt bra på att skapa en behaglig och trygg inomhusmiljö.

Innan 1900-talet hade varje fönster endast en glasruta, som eventuellt kompletterades under vinterhalvåret med en extra ruta i en egen fönsterbåge. Sedan kom de kopplade 2-glasfönstren som blev standard i svenska hem. Ända fram till 1980-talet då nästa stora fönsterrevolution kom i form av 3-glasfönstret med isolerglas och i många fall skyddande aluminium på utsidan. 
Läs mer om fönster med 2-glas.

Varför är 3-glas isolerglas så energieffektiva? 

Svenska Fönster 3-glas utåtgående i genomskärning.

En modern 3-glas isolerruta har tre tätt sammanfogade glasrutor. Mellan glasrutorna finns metallister och spalter som ger utmärkt isolering och hög energieffektivitet. Hela isolerrutan är försluten, så att inget kan smita in eller ut ur spalterna. Det innebär att det alltid kommer att vara rent mellan glasrutorna och du endast kan och behöver putsa fönstrets in- och utsida.  

Våra moderna 3-glasfönster har dessutom minst ett energiglas som haren tunn genomskinlig beläggning som låter solvärme att stråla in, men hindrar rumsvärme från att smita ut. För att ytterligare förbättra fönstrets energivärde är spalten/spalterna närmast energiglaset fylld med argongas som ökar fönstrets energieffektivitet. Den här konstruktionen av isolerrutan gör att fönstret dessutom ger dig mycket god ljudisolering. 
Läs mer: Ljudisolerande fönster 

2+1 glas: En annan sorts 3-glasfönster  

I vårt sortiment finns även en variant på 3-glasfönster med två fönsterbågar – så kallat 2+1-glas. Det är alltså uppbyggt som ett gammaldags 2-glasfönster med två delbara fönsterbågar, men har ett 3-glasfönsters fördelar. Ljudisoleringen är till och med något högre än hos ett 3-glasfönster, men energieffektiviteten marginellt lägre. Till ett fönster med 2+1-glas kan du även välja att ha en persienn på klassiskt vis mellan glasen.
Se vårt sortiment med fönster med 2+1-glas.

Aluminiumbeklädda träfönster i 3-glas blir allt mer populärt 

Svenska Fönster aluminiumbeklätt 3-glasfönster, utanpåliggande spröjs.

Samtidigt som de nya 3-glas isolerrutorna kom började svenska fönstertillverkare även klä utsidan av de klassiska träfönstren med aluminium för att ge dem en så gott som underhållsfri och skyddande utsida. Tack vare en design med gerade hörn och mattlackerad aluminium blir dessutom ett beklätt fönster förvillande likt ett klassiskt träfönster. Det, tillsammans med fönstrets långa hållbarhet, har gjort aluminiumbeklädda träfönster till våra kunders mest populära val.

Trots att det inte går att dela på glasen i ett 3-glasfönster så finns det många möjligheter att designa dem så som du vill ha dem genom att antingen välja att ge dem glasdelande poster eller spröjs som är placerade utanpå det yttersta glaset och som går att ta av när det är dags att putsa fönstren. 

Tillval och tillbehör för 3-glasfönster 

Till 3-glasfönster går det att göra flera olika tillval för olika funktioner som spaltventil för friskluft, solskyddsglas, självrengörande glas och det finns även flera tillval för högre inbrotts- och personsäkerhet. Dessutom går det att uppgradera fönstren ytterligare med praktiska och snygga tillbehör som insektsnät och solskydd. 
Se våra tillval & tillbehör.

Hitta produkt och butik

Underhållsfria 3-glasfönster för villan hittar du här. Träfönster i 3-glas för villan hittar du här.

Svenska Fönster säljs av bygghandlare i hela Sverige. Du hittar din närmaste butik med Svenska Fönster här. Du kan även beställa en offert på fönster med Fönsterväljaren.

Varför är 3-glasfönster så bra?

Våra treglasfönster har tre tätt sammanfogade glasrutor. Mellan glasrutorna finns lister och spalter som ger utmärkt isolering och hög energieffektivitet. Hela isolerrutan är försluten, så att inget kan smita in eller ut ur spalterna. Våra moderna 3-glasfönster har dessutom minst ett energiglas som låter solvärme att stråla in, men hindrar rumsvärme från att smita ut. För att ytterligare förbättra fönstrets energivärde är spalten/spalterna närmast energiglaset fylld med argongas som ökar fönstrets energieffektivitet. Den här konstruktionen av isolerrutan gör att fönstret dessutom ger dig mycket god ljudisolering.

Kan jag minska min energiförbrukning med nya treglasfönster?

Genom att investera i nya 3-glasfönster kan du spara pengar i längden. Ett nytt fönster är 3-4 gånger mer energieffektivt än ett gammalt. En vanlig energitjuv i hemmet är äldre fönster som ofta släpper ut onödigt stora mängder energi.

Vilket är ert mest sålda treglasfönster?

Tack vare en design med gerade hörn och mattlackerad aluminium är våra aluminiumbeklädda träfönster förvillande likt ett klassiskt träfönster. Det, tillsammans med fönstrets långa hållbarhet och att det är i stort sett underhållsfritt, har gjort våra aluminiumbeklädda träfönster med treglas till våra kunders mest populära val.