Artiklar & Inspiration

Så kan en fönsterdörr ha betydelse för klimatet 

Artikel, Energi, Fönsterdörrar, Hållbarhet

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Så kan en fönsterdörr ha betydelse för klimatet </span>

Är det okej att renovera när hemmet fungerar och man eftersträvar att leva hållbart? För Maria Soxboförfattare till boken ”Gör skillnad – Från klimatångest till handlingskraft” var det inte självklart. Men genom att välja energisnåla, Svanenmärkta och svensktillverkade produkter med hög kvalitet i sin renovering blev beslutet miljövänligt och klimatsmart.   

Marias Soxbos familj hade levt i sex år i sitt slitna och opraktiska kök. Det hade fuktskador, energislukande vitvaror och en altandörr som inte kändes säker.
– Vi hade en halvglasad, väldigt sliten och ganska inbrottsinbjudande altandörr tidigare. Jag ville ha en som var säker och en helglasad dörr så att vi ser mer av altanen från köket och får in mer ljus, berättar hon.
Läs också:
Inbrottssäkrare hem med rätt fönster

Efter renoveringen fick köket en ny form med en stor köksö, gott om arbetsytor och smart förvaring. Genomgående för arbetet var att välja svenskt, Svanenmärkt och så hög energiklass som möjligt. Maria har även eftersträvat att det ska vara en långsiktig renovering, att funktion och utseende på köket ska hålla under lång tid. 
– Det blev grått som det förra köket, för jag trivdes så himla bra med det och vill inte riskera att ledsna snabbt på mitt nya kök. Däremot valde vi helt släta luckor som omväxling, och läderklädda handtag för att värma upp intrycket.
Läs också: Svanenmärkta fönster

Inte heller vid valet av fönsterdörr lämnade Maria Soxbo något åt slumpen. Valet föll på Svenska Fönster och en fönsterdörr i trä med aluminiumbeklädd utsida. 


 – Vårt ljusa putshus behövde lite mer kontraster, så jag valde vit insida och antracitgrå utsida, och så spröjs eftersom köksfönstret har det sedan tidigare. Så klart var det också viktigt att dörren skulle vara så genomtänkt producerad som möjligt, så därför kändes det toppen att Balans  både är svenskproducerad och Svanenmärkt, säger Maria Soxbo och tillägger att det roligt att försöka hitta det utseende på dörr som skulle passa bäst till familjens hus.
– Eftersom vi har en annan vit nyans på väggarna i köket än den vita som är standard för dörrarna är jag väldigt glad att det går att specialbeställa rätt nyans hos Svenska Fönster Fönster, så att inte dörrfärgen skär sig mot väggfärgen. Har man vita väggar tycker jag absolut att det är värt att ta samma nyans på dörr och fönster, så att helheten blir bra och inget ser gult ut. 
Läs mer om: Färger på fönster och altandörrar

Fönsterdörren kom att bidra mer till kökets förvandling än Maria Soxbo först trodde. 
 Det blev så stor skillnad att få in dubbelt så mycket ljus! Den gamla dörren var trög och sliten, och varje gång vi ville låta den stå öppen fick vi använda en dörrstopp. Vår nya dörr går att låsa i valfri vinkel. Dessutom känns den både betydligt säkrare och snyggare än vår gamla.
Läs också:
Därför är dagsljuset livsviktigt för oss

Men så var det ju det här med att både leva hållbart och renovera. Som dotter till en meteorolog har Maria fått sitt intresse för klimat med sig från uppväxten. 
– Men det verkliga intresset kom, liksom för många andra, när jag blev förälder och insåg att jag så klart ska göra allt jag kan för att mina barn ska få en bra framtid.  

Sedan dess har Maria Soxbo informerat och inspirerat till ett mer miljövänligt liv genom sin blogg Husligheter, med målet att skriva om hållbarhet utan att skapa ångest. Hösten 2018 startade hon, tillsammans med två vänner, Klimatklubben som är ett forum för klimatengagemang. De har även skrivit boken Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft. Hon beskriver boken som något att bokstavligen hålla i handen för att få bättre styrka i sina ”klimatglasögon” och samtidigt påverka andra i rätt riktning.

– Vi är bekväma av naturen och har vant oss vid en viss livsstil – få skulle nog känna pepp över en framtid som bara kräver uppoffringar. Vi behöver se what’s in it for us, så att det finns något att vinna på att ställa om – utöver att vi förhoppningsvis kan undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna – så blir det mycket lättare att få med fler på tåget. Som om vi börjar köpa det vi behöver secondhand istället för nytt, tar hand om de resurser vi har, tar tåg och cykel istället för flyg och bil så långt det går och börjar äta i säsong så får vi mycket mer pengar kvar i plånboken. Det kanske i sin tur leder till att vi kan gå ner i tid på jobbet, minska stressen och få mer tid över till vänner, familj och hobbies  

Även om Maria Soxbo förespråkar at i första hand inte konsumera och i andra hand köpa begagnat så var hennes byte av fönsterdörr det bästa och mest långsiktiga valet ur ett klimatperspektiv. 
– En riktigt bra fönsterdörr håller tätt och läcker inte ut värme. Att elda för kråkorna är så klart inte bra för klimatet. Dessutom har jag tänkt att vår nya fönsterdörr ska sitta där den sitter livet ut.
Läs också: Energifönster

Foto: Ruben Nero & Andy Phrat