Artiklar & Inspiration

Vad kostar det att byta fönster?

Artikel, Fönster, Ekonomi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Vad kostar det att byta fönster?</span>

Ja, vad kostar det egentligen att byta fönster? Det beror på hur du väljer att göra. I den här artikeln kommer vi berätta hur du kan styra priset och ge dig tips på hur du får ett slutresultat du blir nöjd med.  

Fjällstuga med svarta spröjsade Svenska Fönster Balans i Tandådalen, Sälen.
Fjällstuga med svarta spröjsade aluminiumbeklädda träfönster i Tandådalen, Sälen.

Här är en lista på saker att tänka på när du planerar att byta till nya fönster och lägger upp din budget: 

  • Priset för inköp av fönster
  • Om du ska utföra arbetet själv eller räkna på kostnad för att anlita en montör till att byta fönster
  • Hur dina nya fönster kommer påverka dina löpande kostnader (till exempel genom isoleringsförmåga)
  • Hur länge fönstren håller
  • Hur nöjd du blir med utseendet

Låt oss gå in på vad som påverkar vad ett fönsterbyte kostar.

Saker som påverkar vad ett fönsterbyte kostar 

Antalet fönster och deras storlek 

Vad det kostar att byta fönster styrs inte minst av om det gäller ett hus med flera våningar av lägenheter, en villa med 20 fönster eller om du bara ska byta ett fönster.  

Svenska Fönster Balans - Fönster över diskbänken

Sedan har storlek betydelse för vad ett nytt fönster kostar. Stora varianter är i regel dyrare, men släpper i gengäld in mer ljus. 

Typ av fönster 

På marknaden finns en hel del fönster att välja mellan – och olika sorters fönster har olika priser. Ett fönster med genomtänkta materialval och en konstruktion som kommer hålla länge kan kosta lite mer än alternativ med lägre kvalitet.  

Även ökad isoleringsförmåga innebär ofta ett högre pris. När du jämför olika alternativ kan du titta på U-värdet, som är ett mått på just isoleringsförmåga. Ju lägre U-värde, desto bättre isolering.  

Läs även: Svanenmärkta fönster
 

Det är ofta en märkbar prisskillnad mellan 2-glas och 3-glas. Vad som är bäst där beror på var de ska användas. Om du byter fönster på huset där du bor året runt är 3-glas bäst för att nå Boverkets rekommendation för U-värde. Men i garage, skjul och sommarstugor kan 2-glasfönster vara en bra lösning.  Läs även: Två- eller treglasfönster?

Värt att nämna är också att fasta fönster oftast kostar mindre än öppningsbara. Om du vill dra ner kostnaden för ett fönsterbyte, men ändå ha möjlighet att vädra, kan du blanda öppningsbara och fasta varianter.

Detaljer och tillval som spröjs 

Spröjs är de små detaljerna som skapar dekorativa rutmönster på fönster. Den här sortens tillval finns ofta tillgängliga när du byter fönster, inte minst erbjuder vi på Svenska Fönster Fönster många sorters spröjs.  

När du väl börjar planera ett fönsterbyte är det lätt att plötsligt sugas in i en värld av fönsterdetaljer du aldrig har tänkt på förut – och priset kan rusa iväg. Fönsterluckor, fina beslag, solskyddsglas… Det finns en hel del alternativ som den oinvigde kanske blir överväldigad av.  

Ett tips är att skriva ner vad du är ute efter med fönsterbytet. Vilken stil vill du ha på huset och vilken funktion är viktigast för dig? Utifrån den här listan kan du sedan överväga alternativen, men samtidigt komma ihåg vad du faktiskt var ute efter från början. Läs även: Funderar du på nya fönster?

Arbetskostnad: Kostnad för att sätta in nya fönster vid byte 

Att ta in kunniga fönstermontörer innebär naturligtvis en kostnad, men i gengäld slipper du lägga tid på att sätta in nya fönster och du kan vara trygg i att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt.  Läs även: ”Många blir förvånade över hur fort det går att göra ett fönsterbyte”

Fönsterbyte - Svenska Fönster
Fönsterbyte – Svenska Fönster

För även om det är möjligt att byta fönster själv om du är händig och engagerad, så är det är tungt och tidskrävande för den som inte är van. Fråga dig själv om det är värt det tidsmässigt att göra jobbet själv. Tänk även över om du har någon som kan hjälpa till, för vissa moment kräver att man är två personer. Fundera också över om du känner dig trygg i att du kan få till det snyggt på insidan med smygar och foder.

På arbetskostnaden för att byta fönster kan du dessutom få ROT-avdrag, vilket gör det extra prisvärt att ta in en fönstermontör.  

Ett tips för att få lite kontroll på arbetskostnaden när du byter fönster är att ta in offerter från flera montörer. I och med det kommer du dels lära dig vad olika firmor erbjuder och vad du själv ser som värdefullt, dels får du en chans att förhandla ner priset genom att hänvisa till konkurrenterna.  

Fördelar med att byta till nya fönster från Svenska Fönster 

Spara på energikostnader 

En del av svaret på hur mycket det kostar att byta fönster är den påverkan som fönstren kommer ha på dina löpande utgifter. Och med våra energifönster, alltså fönster som isolerar extra väl, kan du spara pengar i längden!  

De är lite dyrare att köpa in, men i och med den goda isoleringsförmågan eldar du inte för kråkorna och kan spara in på uppvärmningskostnader. Hur stor skillnad ett byte till energifönster skulle göra beror bland annat på var du bor och husets uppvärmningsmetod. Se vad du kan spara

Gedigen konstruktion och material 

Nya fönster med moderna egenskaper, raffinerad formgivning och gedigen konstruktion är något som utmärker Svenska Fönster. Designen är gjord för att sätta stil före trender, så att fönstren passar tidlöst in i äldre och nya byggnader.  

Med tanke på hur länge våra fönster håller är det tur att formgivningen inte riskerar att bli omodern. Träet till fönstren är hämtat från de bäst lämpade skogarna i Sverige, där virket inte är mjukt och har ovanligt få kvistar.  

Aluminiumbeklätt treglasfönster i genomskärning
Aluminiumbeklätt treglasfönster i genomskärning

Generös garanti 

Tack vare den höga standard som våra fönster håller kan vi erbjuda en generös garanti – vilket naturligtvis är en trygghet för dig som ska betala den stora kostnad som kommer med att byta fönster.  

Nya fönster ska kunna hålla väder och vind på utsidan av huset. Dessutom ska öppnings- och stängningsfunktionen fungera. Om den mot förmodan inte skulle göra det täcker vår garanti reparationen av fönstret, och byte av fönster vid behov.  

Garantin innebär även att vi står för kostnader för montage om ett fel måste åtgärdas. Den täcker även följdkostnader, alltså om något annat skadas till följd av ett felaktigt fönster (till exempel en fuktskada).    

Vår garanti varar i 10 år och en längre garanti kommer inte göra någon nytta för dig. Det viktiga för dig som kund är att garantitiden omfattar den period som det kan ta för dig att upptäcka ett eventuellt fel. Vår fönstergaranti gäller mycket längre tid än det kommer att ta för dig att upptäcka ett eventuellt tillverkningsfel. I och med det ger den dig full trygghet.

Fönsterväljaren – Designa dina nya fönster och begär offert på priset online 

Vill du se hur ett fönster med just de färger och former du har tänkt dig skulle se ut? Då rekommenderar vi att du går till verktyget som vi kallar Fönsterväljaren. I det kan du designa dina egna nya fönster och be om en offert på vad de kostar från en av våra återförsäljare.   
 

Kontakta våra återförsäljare för offert på kostnad att byta till Svenska Fönster 

Känns det här med att byta fönster och kostnaden lite överväldigande? Då ska du höra av dig till en av våra återförsäljare. Direktkontakten för att diskutera pris på att byta fönster är en stor tillgång om saker och ting känns röriga. Med dem kan du ta upp vad du är ute efter, och de kan ge dig råd på hur du matchar det med din budget. På plats i deras butiker kan du dessutom se fönstren i verkligheten. 

Ett sista råd innan du går vidare. Det är bra att se över möjligheterna till att spara på kostnader vid ett fönsterbyte. Men det är också bra att ha långsiktighet i åtanke, både vad gäller energieffektivitet och hur du kommer trivas i huset. Ett fönsterbyte är trots allt en investering som höjer värdet på ditt hus och ökar din komfort. Så om du har möjlighet, låt det du bryr dig om kosta lite. Bra kvalitet lönar sig i längden.

Här hittar du alla våra återförsäljare.