Artiklar & Inspiration

Går det fortare än du tror att byta fönster?

Artikel, Fönster, Inomhusklimat

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Går det fortare än du tror att byta fönster?</span>

Hur vet man att ens fönster behöver bytas ut? Vilka fönster ska man välja och vad mer är det viktigt att tänka på när man ska genomföra ett fönsterbyte?  Björn Hager från Tak- och fönsterakuten i Åkersberga guidar dagligen husägare i att byta fönster. Här ger han sina råd.

 

Snickare, fönstermontage

Snickare Björn Hager från Tak- och fönsterakuten i Åkersberga berättar om vad man ska tänka på när man köper och monterar fönster.

 

Och Björns råd är värda att lyssna på, för han har arbetat som snickare och fönstermontör hela sitt yrkesliv. Han vet vad som fungerar och inte. 
– Jag brukar åka hem till kunden, se och prata om deras behov och sedan lämna en offert på vad produkter och montage kommer att kosta.  

Som snickare kan han även diskutera andra renoveringsbehov och hur man ska förhålla sig till dem när man byter fönster. 
– Är det till exempel dags att byta ut köket snart kanske man ska ha nya mått på köksfönstren, för att de ska fungera om man senare höjer köksbänkarna.  

 

Snickare, fönstermontage

Björn Hager rekommenderar ofta sina kunder att välja Svenska Fönster.
– Det är svensktillverkade fönster av hög kvalitet. De har inga synliga kvistar på insidan och U-värdet är beräknat på hela produkten, inte bara på glaset.

 

De flesta fönster som Björn byter ut är från 1960- och 1970-talet. 
– De fönstren är ofta dåliga och det blir stor skillnad i komfort inomhus när man byter ut dem. Visst, de går att renovera – men det kostar också och då har du fortfarande ett dåligt U-värde. Med nya fönster får du ofta tre grader varmare inomhus med samma uppvärmning.

Läs också: Vad är U-värde? 

En annan vinst vid ett fönsterbyte är bättre ljudisolering och de flesta väljer aluminiumbeklädd utsida för att slippa underhålla fönstret i framtiden.
– Svenska Fönsters aluminiumutsida är mattlackerad, vilket gör att den ser ut som trä. Man måste stå väldigt nära för att se att det är aluminium.  

Andra saker som Björn tipsar om i sina kundmöten är krav på personsäkerhet, var de bör placera spaltventiler för att få in friskluft med sina nya tätare fönster, samt möjligheterna med persienner och insektsnät. 
– Och att man väljer fasta fönster där det passar. Det blir billigare och släpper in mer ljus. Och så vill de flesta ha låsbara dörrar – då ser vi till att de får samma nycklar som till den vanliga ytterdörren.  

Björn är noggrann med att inte prata illa om varken konkurrenter eller varumärken.
– Det enda som jag talar om är att jag absolut inte gillar plastfönster. De har tjocka karmar och det ser för taskigt ut helt enkelt.  

Däremot rekommenderar han ofta sina kunder att välja Svenska Fönster. 
– Det är svensktillverkade fönster av hög kvalitet. De har inga synliga kvistar på insidan och U-värdet är beräknat på hela produkten, inte bara på glaset. Och eftersom vi köper väldigt mycket produkter har det hänt att det har blivit fel. Då har det fungerat väldigt bra med reklamationshanteringen.  

 

_DSF6232

De flesta fönster som snickare Björn Hager byter ut är från 1960- och 1970-talen.

 

Knappa två månader efter mötet med kunden kommer Tak- och fönsterakuten tillbaka till kunden för att montera de nya fönstren. 
– De flesta blir väldigt förvånade över hur fort det går. För en vanlig villa handlar det totalt om omkring tre dagar som vi är på plats och under tiden är det inga problem att bo i huset. Sedan är det klart – med nya snygga foder och smygar på insidan. 

Just tiden är den stora skillnaden enligt Björn gällande om man ska genomföra ett fönsterbyte själv eller anlita en fönstermontör. 
– Är du normalt händig kan du byta ett fönster. Men det är tungt och tidskrävande för den som inte är van. Frågorna du ska ställa dig är om det är värt det tidsmässigt att göra jobbet själv, om du har någon som kan hjälpa till – för man behöver vara två personer, och om du kan få till det snyggt på insidan med smygar och foder. 

Läs också: 7 skäl att byta fönster