Artiklar & Inspiration

7 skäl att byta fönster

Artikel, Fönster, Ekonomi, Energi, Inomhusklimat

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >7 skäl att byta fönster</span>

Ibland syns det inte – men det finns flera skäl till att byta från gamla fönster till moderna. Kvaliteten och funktionerna har utvecklats mycket och ett fönsterbyte kommer att vara bra för dig, din ekonomi och för klimatet – i ditt hem och globalt.

 1. Du förlänger husets livslängd

  Fönster, tak, fasad och grund är nog varken det roligaste att lägga pengar på eller det som ger mest gillamarkeringar i sociala medier. Men det är på dessa områden som du ska fokusera för att få lång livslängd på dit hus, öka värdet, minska underhåll och sänka dina månadskostnader.

 2. Du sänker din energiförbrukning

  Moderna fönster släpper ut väldigt lite av värmen som du har inomhus och minskar behovet av uppvärmning. Det har skapat möjligheten att bygga bra bostäder med hela väggar i glas. Energieffektiva fönster bidrar därför också till en minskning av koldioxidutsläppen, vilket är bra för klimatet.
  Läs också: Vad är energifönster?

   

 3. Du får det svalare på sommaren och varmare på vintern

  Alla moderna fönster innehåller ett energiglas – det gör att värmen studsar tillbaka åt det håll som den kommer ifrån. På sommaren studsar därför en del av värmen från solen tillbaka ut och på vintern hålls nästan all värme kvar inomhus. Eventuellt kallras, som är kall luft under fönster, minimeras också med nya täta och energieffektiva fönster – vilket gör att du får ett jämnt klimat i huset.

 4. Det blir tystare inomhus

  För många är trafikbuller eller annat störande ljud en del av vardagen. Och det alldeles i onödan. Moderna fönster släpper nämligen in betydligt mindre ljud än äldre och vid ett fönsterbyte blir det vanligen betydligt tätare kring fönstret, vilket gör att mindre ljud smiter in i huset. För dig som bor du i ett område med mycket buller från till exempel trafik så finns extra ljudreducerande fönster.
  Läs också: Så påverkas du av ljud och buller

 5. Du minimerar underhållet

  Alla som inte gillar att putsa, skrapa och måla har mycket glädje att vinna på att byta fönster. Om du byter till högkvalitativa fönster med aluminiumbeklädd utsida kommer de att kräva minimalt med underhåll – troligen för resten av ditt liv.

 6. Du kan känna dig tryggare

  Inbrottstjuvar tar sig oftast in genom fönster eller fönsterdörrar. Men moderna fönster har en rad funktioner som gör det svårare för tjuven att forcera dem och därigenom gör de ditt hus till ett mindre attraktivt objekt för inbrottsförsök. Sedan några år tillbaka ska alla lågt sittande fönster ha personsäkert glas. De ger inga vassa  skärvor som kan skada någon i din närhet om olyckan är framme och fönstret krossas.
  Läs också:
  Inbrottssäkrare hem med rätt fönster

 7. Ditt hem bli vackrare
  Till sist så finns det så klart även en estetisk aspekt på fönsterbyte. Moderna fönster i trä av hög kvalitet kommer att vara vackra i år efter år och de finns för alla sorters hus och stilar. Du kan själv designa dem genom att välja bland annat färg, form och olika sorters glas. Passa gärna också på att öka fönsterytan för mer ljus och ett vackrare hem både från in- och utsidan.
  Läs också: Vilka fönster matchar ditt hus?