Artiklar & Inspiration

Funderar du på nya fönster?

Artikel, Fönster

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Funderar du på nya fönster?</span>

 

Valen är förstås många när det kommer till att byta fönster. Här är en första checklista, inspirerad av Niklas Hanning – som med mer än 20 år på företaget är utbildare på Svenska Fönster.
 
Svenska Fönster har alltid byggt fönster med målet att de ska smälta in i husets karaktär. Därför liknar de flesta fönster man säljer det traditionella, kittade fönstret. Bara en detalj är att alla vridfönster kommer med dolda beslag.
– Samtidigt är vi måna om att fönstren ska släppa in så mycket ljus som möjligt. Svenska Fönster har upp till 10 procent smäckrare karm/båge än våra kollegor, vilket resulterar i ett högre insläpp av dagsljus – och dagsljus är vi människor beroende av för att må bra. Dessutom monterar vi alltid glaskassetten långt ut, vilket gör att det efterliknar hur man byggde fönster förr i tiden, säger Niklas Hanning och betonar att Svenska Fönster är en av få fönstertillverkare i Sverige med Svanenmärkta produkter.

Läs också: Svanenmärkta Fönster

 


Niklas Hanning, utbildare hos Svenska Fönster.


Hur vet man då att det är dags att byta?
– Jag skulle säga att det är när man ställs inför faktum att det är dags att underhålla en gammal produkt. Att byta är inte enbart att få nya, snygga fönster. Nya fönster är både tystare och varmare – och genom att få ner energikostnaden spar man också pengar i långa loppet, säger Niklas Hanning som sedan många år utbildar både byggare och återförsäljare i konsten att montera fönster.
Läs också:
Vad är energifönster?

Faktum är att gamla fönster står för 35 procent av energiförbrukningen i ett hus. Nya fönster är ungefär tre gånger bättre. Eller om man talar U-värde: Ett gammalt fönster hamnar på runt 3 watt per kvadratmeter, medan nya fönster som mest drar 1,2 watt. 

”Min kollega hade problem med golvdrag hemma. Men när de bytte till nya fönster försvann draget. Nya fönster ger helt enkelt varmare väggar som ger högre komfort.”

Här är fyra frågor att ställa sig inför fönsterbytet, innan man går till sin återförsäljare eller beställer en offert på nätet:

Trä eller aluminium? 
Allt är en fråga om tycke och smak. Vilket slags hus bor du i? Vilken stil vill du framhäva? Svenska Fönster har alltid byggt fönster med högsta kvalitet. Alltid med karm och båge i trä – oavsett om man väljer utsida av trä gjort av kärn virke eller underhållsfritt skyddande aluminium. Omkring 70 procent av alla Svenska Fönsters säljs med aluminium på utsidan, men med garanti om att de ser ut som traditionella träfönster.
Det har även kommit in nya fönstermaterial på marknaden, som i första hand konkurrerar med pris. Om dessa är ett alternativ för dig bör du fråga dig hur länge du tror att de kommer att vara vackra och om du vill ha en insida i annat material än trä, som är det traditionella valet. 
Läs om våra aluminiumbeklädda fönster: Underhållsfria fönster för villan

Öppningsvarianter 
Hur vill du öppna dina fönster? Vridarunt, sidohänga – underhängt eller överhängt? Varianterna och möjligheterna är många. De allra flesta väljer vridfönster eftersom man lätt kommer åt båda sidor inifrån, samtidigt som man slipper flytta undan blomkrukor och annat från fönsterbänken när det är dags för fönsterputsning. 

Kulörvalet
Ska man välja samma färg på insida som utsida – och i vilken kulör? Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Till insidan av dina fönster kan du välja mellan täckmålat eller laserat som låter träets ådringar skymta genom färgen. 
Läs också: Färger

 

Spröjs?
Fönster brukar kallas för husets ögon. Och genom att addera olika slags spröjs kan känslan ändras helt och hållet. Så oavsett om du väljer trä eller aluminium på utsidan kan du leka med spröjs lite hur som helst, allt för att få önskad ”look” på husets ögon.
Läs också: Poster & spröjs

Hitta din återförsäljare av Svenska Fönster här

 

Hur vet man att det är dags att byta fönster?

Här är en lista på tecken att det kan vara dags att byta fönster:
Till exempel
* Energikostnaderna rusar
* Kalldrag vid fönster
* Fönstren immar igen på insidan
* Snöstjärnor bildas på glaset vintertid
* Fönstren är svåra att öppna och stänga
* Underhållet ökar
* Man är trött på att putsa många glasytor

Varför ska man byta fönster och vad ska man tänka på?

Att byta är inte enbart att få nya, snygga fönster. Nya fönster av hög kvalitet ökar värdet på ditt hus, är både tystare och varmare – och genom att få ner energikostnaden spar man också pengar i långa loppet.
Bra att tänka på:
* Mängden dagsljus inomhus påverkas av antal fönster, dess placering och storlek, samt av vilket glas som sitter i fönstren.
* Vill du ha träfönster med visst underhållsbehov eller aluminiumbeklätt träfönster som är i stort sett underhållsfritt?
* Svanenmärkta fönster har ännu lägre u-värde
* Skönare inomhusklimat, jämnare värme (varma väggar), tystare och lugnare.
* Barn och personsäkerhet?
* Hur vill du öppna dina fönster?
* Vilken färg ska fönstren ha?
* Önskar du tillval och tillbehör eller enbart fönster?
* Med nya fönster gers möjligheten till att få det kallare i söderläge och behagligare ljudnivå genom olika glasval, prata med er lokala handlare för att få vägledning i frågan.

Vad ska man tänka på när man ska byta fönster?

Fundera på om du ska byta fönster själv eller anlita en hantverkare.
Vart i väggen de nya fönstren placeras spelar stor roll för fönstrets komfort och för era utsikter. Klossa noggrant under fönstren enligt vår monteringsanvisning och gör lufttätt mot rummets insida.