Imma på glaset, otäta lister och handtag som fastnar. Det finns situationer vi gärna skulle undvika när det kommer till fönster. Det går – och det behöver inte vara svårt.
Vi vill ha maximalt ljusinsläpp genom rena rutor utan insyn från nyfikna grannar. Kraven på våra fönster är självklara, men ibland kan det dyka upp irriterande moment som vi gärna skippar. Istället för att låta problemen ta för mycket plats är det dags att hitta lösningarna.
Imma – både utomhus och inomhus
Immiga fönsterrutor är något som ofta följer med den kalla temperaturen. Men varför? Kondens uppstår på utsidan av välisolerade fönster när temperaturen utomhus sjunker – och glaset blir kallare än luften. Orsaken kan vara att glaset har ett lågt U-värde och isolerar effektivt. En annan vanlig orsak är att fönsterglasets yta är kallare än den omgivande luften.
Den utvändiga kondensen skadar vanligtvis inte själva fönstret.
Den invändiga imman kan däremot vara lite jobbigare – men behöver inte bero på att fönstret är dåligt. Det kan däremot förkorta fönstrets livslängd, i alla fall de delar som är gjorda av trä. Den här kondensen uppstår också ofta vintertid och beror på hög fukthalt och dålig allmänventilation. Är dina fönster immiga på insidan? Se över boendets ventilation, ha inte för mycket växter i fönstret och dra undan gardinerna.
Läs mer om kondens på fönster
Handtag som fastnar
Ibland kan det vara strul när du ska öppna dina fönster. Det kan bero på olika saker. Trä kan torka och krympa under vinterhalvåret och svälla på sommaren. Men det kan också vara handtaget som krånglar och behöver ses över.
Handtag och låsanordningar ser olika ut, ta reda på om det går att åtgärda problemet med att skruva åt eller smörja själva låset. Vi rekommenderar att fönstrens beslag ska smörjas årligen eller vid behov.
Läs också: Reservdelar till fönster
Smutsiga rutor snabbt
Många upplever att de putsar sina fönster regelbundet, men ändå blir smutsen påtaglig sekunden efter sista finputset. Nästan i alla fall. Det finns en hel del olika knep när det kommer till att få fönster rena, här är några av dem:
- För att slippa fula ränder: Blanda ättika i varmt vatten.
- Avsluta proceduren med att torka med en mikrofibertrasa eller ett nedblött gammalt lakan.
- Om det är svåra fläckar, där vanlig rengöring inte biter, kan man använda putsmedel för keramiska spishällar.
Läs också: Genvägen till snygga fönster – ett rent nöje
De håller inte tätt
Våra fönster är den del som är mest utsatt på hela fasaden. De är relativt tunna och måste därför tåla stora temperaturskillnader – vilket faktiskt kan resultera i rörelse i materialet. Ibland börjar fönster läcka, men det går att lösa.
Har tätningslisterna torkat ut så kan du byta dem. Fråga din bygghandlare om vilka tätningslister som ska användas till just dna fönster. Om orsaken inte är tätningslisterna kan det vara läge att ett proffs får titta på problemet. Kanske behöver montaget justeras eller förbättras. Möjligtvis är det också dags att byta ut fönstret till en mer modern variant som inte läcker.
Läs om våra underhållsfria fönster för villan
Flugor som fastnar
På något sätt lyckas det alltid krypa in någon liten insekt mellan glasen i fönstret. Hur går det till? Och hur kan man undvika de oönskade rumskompisarna?
I delbara fönster behöver mellanrummet ventileras av utomhusluften. Det här är för att eventuell fukt och kondens inte ska fastna. Vid listen som tätar mot den inre bågen kryper flugorna in för att fly kylan, men sedan hittar de inte ut igen. Det här är vanligast med äldre fönster, de läcker nämligen mer värme.
Det finns olika typer av tejp man kan täta med för att se till att det här inte händer. En annan lösning är faktiskt att byta till fönster som har tre glasrutor i en kassett – väljer man det slipper man nämligen det här problemet.
Läs också: Insektsskydd för fönster och altandörrar