Varför bildas imma på fönster? Är det dåligt att ha kondens på utsidan eller insidan av rutorna? Du kommer kanske ihåg kondens från klassrummet. Att det bildas på ytor som är kallare än den fuktiga luften runtomkring. Ett klassiskt exempel är dropparna som dyker upp på glas med läsk under varma sommardagar. Men fönster då? Läs vidare så berättar vi.
Kondens på utsidan av fönster
Dina fönster får kondens på utsidan om det utvändiga glaset är kallare än utomhusluften. Det sker om minimal värme släpps ut. Alltså innebär imma på utsidan av fönster att de isolerar bra. Vilket är positivt för dig! Eftersom utsidan av fönster är gjorda för att tåla väder och vind finns ingen risk för fuktskada. Oftast uppstår imman under natten, och när solen värmer upp rutan under morgontimmarna försvinner den.
Imma på insidan av fönster
Imma på insidan av dina fönster bildas när den inre rutan är kallare än rummet. Anledningen är att dina fönster inte isolerar tillräckligt bra. När de släpper igenom den kalla utomhusluften kyls den inre rutan ner. Då bildas imma på glaset, precis som när man häller läsk i ett glas på sommaren.
Se film: Kondens på insidan av fönster och altandörrar
Kondensen sprider sig som ett band över nederdelen av fönstrets insida. Det beror på att rutan är kallast längst ner. Om fönstret är tillräckligt nerkylt för att kondens ska bildas kan även kallras uppstå. Kallras sker när rutan kyler ner den närmaste inomhusluften, som blir tyngre än resten av luften i rummet och ”rasar” ner till golvnivå där den kyler ner dina fötter. Men även om det känns kallt för dig visar termostaten en bekväm temperatur.
Dålig ventilation, fuktig miljö och kyla utomhus ökar risken för kondens på insidan av fönster. Om imman bildas där det är hög luftfuktighet och ventilationen är dålig behöver fönstren inte nödvändigtvis vara dåliga.
Du vill helst inte ha någon imma alls på insidan av dina fönster. Oftast är konstruktionen inte gjord för att hantera fukt på den sidan. Därför kan kondensen leda till mögel och ruttet trä. Det leder i sin tur till nedbrutna fönsterbågar och sämre inomhusluft med potentiella hälsorisker.
Välj antikondensglas om du vill försäkra dig mot utvändig kondens
Trots att utvändig kondens varken är skadlig eller långvarig kan den upplevas som irriterande. För att slippa utvändig kondens ska du dock inte undvika att välja energieffektiva fönster till ditt hus.
Istället finns det två andra sätt att förebygga utvändig kondens. Det ena är att du ser till att fönstret monteras mitt i den varma delen av väggen. Det andra är att välja till ett antikondensglas i vissa fönster, som har en beläggning som minskar risken för utvändig imma och kondens.
Antikondensglas kan till exempel passa bra vid fönster som du vill se ut genom på morgonen, så som fönstret vid köksbordet. Du behöver inte välja till kondensreducerande glas till fönster som sitter under ett tak (som ett entré- eller altantak), för där uppstår ändå inte någon kondens. Antikondensglas går bra att kombinera med härdade- och laminerade säkerhetsglas, men inte med solskyddsglas eller självrengörande glas. Väljer du mellan antikondens- och solskyddsglas kommer du ha glädje av solskyddsglaset under många fler dagar på året än antikondensglas. Det minskar dessutom husets energibehov från av nedkylning under den varma årstiden.
Här kan du läsa mer om våra olika glastillval.
Kondens på insidan av ytterglaset på 2+1 fönster
I fönster med kopplade bågar kan det ibland uppstå kondens mellan rutorna. Denna kondens uppstår vanligtvis på insidan av det yttre glaset. Orsakerna till detta kan vara många. Oftast uppstår detta under årets kallaste månader.
Se film: Därför uppstår kondens mellan glas i fönster
För att kondensen överhuvudtaget ska uppstå mellan rutorna krävs ett övertryck i rummet där fönstret är placerat. I ett hus med självdragsventilation kan det ofta uppstå övertryck på de övre våningarna. I byggnader med mekanisk till- och frånluftsventilation kan övertryck bildas om ventilationssystemet är felaktigt injusterat. Kondensproblem på insidan av det yttre glaset kan bli extra tydligt om den inre fönsterbågen har en genomborrning, till exempel för persienn eller spaltventil.
Kondensbildningen kan förvärras om tätningslisterna mellan karm och båge inte fungerar som den ska, för då kan varm rumsluft kan läcka ut genom fönstret. Den varma luften tar sig då in mellan bågarna och kondenserar mot insidan på det yttre glaset som är kallast. Kondensen kan vara U-formad, O-formad eller L-formad, beroende på hur otätheterna i tätningslisterna ser ut.
En annan faktor som kan påverka är om den yttre bågen inte är tillräckligt ventilerad. Till exempel kan äldre fönster som underhållsmålats flera gånger har för litet mellanrum mellan bågarna. Ett kopplat fönster bygger på principen ”tätt mot rumssidan och ventilerat mot den yttre miljön”. Om den yttre bågen inte är tillräckligt ventilerad kan fuktig luft inte ventileras bort på ett bra sätt.
Att öka frånluften i huset brukar vara det säkraste sättet att minska risken för kondens mellan bågar på 2+1 fönster.
U-värde och kondens
U-värde är något att hålla koll på när vi pratar om kondens och fönster. Enkelt förklarat är U-värdet ett mått på isoleringsförmågan hos exempelvis fönster. Vi och många andra fönsterleverantörer visar U-värde i våra specifikationer. Tanken är att ge dig som ska välja fönster en uppfattning om hur väl de håller värmen inne och kylan ute.
U-värde är som handicap i golf, det är bra att ha ett så lågt värde som möjligt. Lägre värde innebär bättre isoleringsförmåga. Så imma på utsidan uppstår på fönster med låga U-värden, medan kondens på insidan uppstår på fönster med höga U-värden.
Läs också: Mer om U-värde
Får du ofta imma på insidan av dina fönster och vill undvika potentiella fuktskador med allt vad det innebär? Ett alternativ är att uppdatera till moderna Svenska Fönster, med hållbar konstruktion och lägre U-värden. Hör av dig till din återförsäljare om du har några frågor!
Läs om våra underhållsfria fönster för villan