Artiklar & Inspiration

Genvägen till snygga fönster – ett rent nöje

Artikel, Fönster

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Genvägen till snygga fönster – ett rent nöje</span>

Fönster får stå ut med mycket väder, vind och föroreningar utifrån. Ändå drar vi oss för att rengöra dem. Här är några tips på hur du effektivt putsar dina fönster och får ett kristallklart resultat.

Om ögonen är själens spegel så är fönstren hemmets. De flesta som tvättat sina fönster har nog slagits av vilken skillnad det gör när flera månaders smuts sköljs bort och hela hemmet plötsligt känns ljusare och renare. Ändå är fönsterputsning något som många gärna skjuter på. Men det finns knep att ta till för att göra det mer effektivt.  

Ibland känns det som att fönstren blir smutsiga igen efter en putsning så fort man vänder ryggen till. Ibland är det bokstavligen så.

Rätt redskap
Du har säkert hört att det bästa sättet att få fönstren skinande rena är att putsa dem med tidningspapper. Förr var tidningen av annan papperskvalitet och trycksvärtan innehöll bly, vilket lämpade sig för putsning av fönster, men så är det inte idag. Börja med att göra grovjobbet med en bra fönsterskrapa – det är mer effektivt och gör arbetet lättare. Därefter kan du avsluta med att putsa bort eventuella småfläckar och ränder med tidningspapper.

Vill du använda en trasa är mikrofibertrasor att föredra, eftersom de inte luddar. Men även trasor av exempelvis gamla lakan kan fungera bra. Blöt trasan i vatten och sköljmedel först, så fastnar inget ludd på rutan.

Se till att redskapen och hinken du använder är rena. Gamla smutspartiklar och smågrus kan ha motsatt effekt på putsningen och lämna både fläckar och repor.
Läs också: Varför blir det kondens på fönster? 

Den magiska blandningen
Många som pustar fönster hemma har förmodligen en flaska fönsterputs till hands. Men faktum är det blir renare med en annan vanlig hushållsprodukt – diskmedel. Färdig fönsterputs kan göra glaset flammigt och lämnar en hinna efter sig. Diskmedel löser fett, är mer miljövänligt och det behövs bara en liten mängd utblandat i vatten för ett kristallklart resultat. Häll lösningen i en tom sprayflaska, så blir det lättare att applicera över hela fönstret.
Läs också: Fem irritationsmoment med fönster – och hur du löser dem

I alla väder
Om det finns någonting som kan locka fram lusten att putsa fönster så är det solsken. Det är ju då smutsen syns bäst. Men strålande sol kan försvåra fönsterputsningen, eftersom värmen får medlet att torka och gör det flammigt. Det gäller att vara snabb med skrapan och använda rikligt med vatten för att slippa fläckar.

Tvärtemot vad man kan tro går det faktiskt också bra att putsa fönster i både regn och snöväder. Rengöringsmedlet gör sitt ändå. Inte heller minusgrader behöver vara ett hinder – ha i lite spolarvätska eller t-röd i rengöringsblandningen, så fryser inte vattnet på rutorna.
Läs också: Därför är dagsljuset livsviktigt för oss