Artiklar & Inspiration

När ska man byta fönster? 7 enkla frågor

Artikel, Fönster, Ekonomi, Energi, Inomhusklimat

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >När ska man byta fönster? 7 enkla frågor</span>

Det finns alla möjliga skäl och anledningar att vilja byta fönster. Svarar du ja på någon av följande sju frågor vet du att det kan vara läge för fönsterbyte.

1. Vill du sänka dina energikostnader?
Ett klassiskt 1+1-fönster drar cirka 3 watt/kvm. Ett modernt treglasfönster drar som mest 1,2 watt/kvm. Här finns med andra ord pengar att spara på elräkningen om man väljer ett energimärkt fönster. Testa här vad du kan spara.

Läs också: Vad är energifönster?

2. Vill du ha en tystare boendemiljö?
Ett klassiskt 1+1-fönster minskar ljud och buller med 25-27 db. Ett modernt treglasfönster reducerar ljudet med 35 db. Örat uppfattar detta som att det blir ungefär tre gånger tystare med nya fönster. I hus som  ligger nära en väg eller järnväg kan man stänga ute ännu mera oljud genom att välja bullerreducerade glas.
Läs också: Så påverkas du av ljud och buller


För dem som bor nära flygplatser, större vägar och järnvägar är det mycket värdefullt med moderna fönster. Gärna med bullerreducerande glas.

3. Vill du ha ett behagligt inomhusklimat?
Moderna treglasfönster dämpar strålnings- och solvärme eftersom de kläs med en lågenergibeläggning. Beläggningen är knappt synligt för ögat. Resultatet är varmare vintrar och kallare somrar inomhus.
Svenska Fönster erbjuder dessutom två olika sorters glas med extra solskydd. Ett ljusare, som är nästintill klart, och ett tonat. Det klara släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas, men stänger ute två tredjedelar av solvärmen. Det tonade släpper in hälften av dagsljuset och endast en fjärdedel av värmen.
Läs också: Glas & fyllningar

4. Vill du minimera underhållet?
Välj en utvändig beklädnad av aluminium – så kan du lägga minimalt med tid på underhåll, men får maximalt med tid över till annat än att renovera fönster. Det är ingen slump att vår storsäljande modell heter Balans, med sin kombination av vacker klassisk design och smarta, tekniska lösningar.
Se: Underhållsfria fönster för villan

5. Vill du öka värdet på ditt hus?
Fönster i gott skick höjer värdet på ditt hus. Det tar inte lång tid att upptäcka hur fort du får igen pengarna för ett fönsterbyte. Ta ut en värderingsman efter fönsterbytet och kolla själv.

6. Vill du sätta personlig prägel på huset?
Ändra på fönstrens utseende genom olika spröjs, kulör eller uppsättning – och skapa ett hus helt efter dina unika önskemål. Du kan alltid vända dig till Svenska Fönster eller läsa i våra informativa guider för att få inspiration till att hitta rätt modell. Och eftersom alla fönster är tillverkade av finaste virke vet du att vad du än väljer – så väljer du aldrig bort kvaliteten. 
Se alla möjligheter: Tillval & tillbehör

7. Vill du slippa hänga på utsidan för att tvätta fönstren?
Glöm det med hjälp av moderna vridfönster. De putsas snabbt och enkelt från insidan av rummet. Vridfönster har speciella beslag som gör att de kan vändas runt sin vågräta axel. Simsalabim! Så vetter utsidan plötsligt inåt i rummet.