Artiklar & Inspiration

Så väljer du altandörr

Artikel, Inomhusklimat, Fönsterdörrar

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Så väljer du altandörr</span>

Altandörrar i glas ger ett fint helhetsintryck, släpper in varmt, härligt ljus och gör att hemmet känns praktiskt och luftigt. Men vilken altandörr ska du välja? Hos Svenska Fönster hittar du kvalitativa och snygga altandörrar i olika material och utföranden som matchar dina fönster.

Kanske har du en härligt lummig trädgård, altan eller uteplats som du vill ha en förlängande utgång till. Det är enkelt att installera en altandörr och det finns mycket att välja mellan. I valet bör du ta hänsyn till aspekter som husets förutsättningar, att de matchar övriga fönster, öppningsalternativ, låsning, säkerhet, energi, miljö och underhåll.
Läs också: Vilka fönster matchar ditt hus?

Dörrtyper – enkla eller dubbla altandörrar

Precis som med fönster, finns altandörrar i många olika utföranden. Om du har möjlighet och vill ha bredare öppning ut från huset kan du antingen välja en pardörr – en altandörr i dubbel design, men det finns också altandörrar som skjutdörr. Vill du ha en enkel fönsterdörr går även dessa att få i olika mått utifrån dina önskemål och möjligheter.

Oavsett om du väljer en enkel eller en dubbel altandörr så får du välja utseende på den. Vill du ha en altandörr som är helt i glas? Eller en med fyllning i den så kallade bröstningen – alltså den nedre delen av dörren? En altandörr helt i glas ger ett mycket stort ljusinsläpp, medan en med bröstning passar bättre om du vill minska insynen eller kanske har ett balkongräcke utanför dörren som du inte vill se inifrån rummet.
Läs mer om våra populäraste altandörrar

Du kan med fördel smycka dina altandörrar med spröjs för att ge en vacker inramning. Spröjs passar såväl äldre som moderna hus.
Läs också: Poster & spröjs

Skjutdörrar

Dessa större dörrar ger en oslagbar panoramavy ut och in. De kan förses med fasta partier både ovanför och på sidorna, vilket tillsammans ger en känsla av rymd. Du kan välja mellan en enkel eller dubbla skjutdörrar. Och precis som med de traditionella altandörrarna så kan du välja om du vill ha din skjutdörr med karm och båge helt i trä, eller med aluminiumbeklädd utsida.

Skjutdörrarna är både lättanvända och energisnåla. De kan smyckas med mitt- eller tvärposter och med mellanglasspröjs.
Läs mer om våra skjutdörrar

Material, tålighet och underhåll

Välj dörrmaterial som passar hemmet i övrigt, men också ett material som passar din bild av underhåll. För, det krävs alltid ett visst underhåll – men väljer du en altandörr av hög kvalitet och tar hand om den så kommer den att fungera och hålla sig vacker under lång tid. En altandörr i trä med aluminiumbeklädnad på utsidan behöver du endast ta hand om genom att torka av aluminiumet och smörja gångjärnen varje år. På en altandörr i trä ska ytbehandlingen kontrolleras årligen. Om det finns skador i ytbehandlingen ska underhållsmålning utföras.

Att ha i åtanke när det gäller materialval och underhåll är hur utsatt altandörren kommer att vara av väder och vind. Dörrar på ett hus nordsida är ofta mer utsatt för väderslitningar i form av vind och fukt, medan en dörr i söderläge blir mest sliten av solens strålar.