Artiklar & Inspiration

Minska insynen i hemmet

Artikel, Fönster

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Minska insynen i hemmet</span>

Fönster, fönsterdörrar och glaspartier ger härligt ljusinsläpp och en friare känsla till hemmet. Men många bor också så att det finns risk för oönskad insyn. Här bjuder vi på tips och råd för att minska insyn i ditt hem.

Insynsskydd för fönster minskar insynen i hemmet

Ett badrumsfönster där grannar och förbipasserande kan se in är inte roligt. Ett hem behöver värna om privatlivet. Det är även viktigt att insynsskydda ur inbrottsynpunkt. Ett hem med mycket insyn kan locka tjuven till att planera inbrott hos dig. Men hur kan du egentligen minska insynen hemma?
Läs också: Inbrottssäkrare hem med rätt fönster

Välj bland olika ornamentglas

I vårt sortiment finns något som heter ornamentglas. Det passar mycket bra som insynsskydd för fönster i badrum. Ornamentglas har en präglad yta som valsas in i glasmassan vid tillverkning och finns i olika mönster – som cotswold, frostat och granit. Det härliga ljusinsläppet får du fortfarande.
Läs också: Glas & fyllningar

Använd persienner och plisséer som komplement

Om du vill stänga ute solljus och minska insyn i hemmet behöver du faktiskt inte byta ut glasen i dina fönster. Det finns flera andra åtgärder som kan hjälpa. Ett tips är att skaffa persienner eller plisséer, det ger en vilsam känsla och är reglerbart. Det fungerar även som kompletterande insynsskydd. Om du har persienner neddragna, men inte förvinklade måste en person som står utanför befinna sig på samma nivå som du gör i huset för att denne ska kunna se dig. De minskar därmed risken för oönskad insyn betydligt. Ett vackrare tips för att minska insyn är att smycka dina fönster med plisséer. Det är en veckad väv som kan regleras och flyttas steglöst över fönsterytan. Så du kan till exempel placera den i nedre delen av fönstret där risken för oönskad insyn ofta är som störst. Plisséerna kan fås i flera olika tyger med olika ljusegenskaper – från med mycket ljusinsläpp till de med mörkläggande effekt.
Läs också: Plissé & persienn

Andra tips är att ställa härliga växter i fönsterpartier, ha gardiner som du kan dra för, plantera något utanför fönstret och att lysa upp något utanför huset när det är mörkt. Du kan även sätta upp fönsterfilm, men var då noga med att välja en variant som inte lämnar fula märken på dina fönster – i fall du skulle vilja ta bort skydden.

Tips och råd – fönster insynsskydd

Tänk sunt när det gäller insynsskydd. Det är viktigt att du inte känner dig instängd, men samtidigt inte uttittad. Det behövs balans, och glöm inte att ljus är en viktig parameter för trevnad. Våra återförsäljare är experter på att insynsskyddande fönster och agerar gärna rådgivande för dig.