Artiklar & Inspiration

Ett hus i en enda kulör - med specialbeställda fönster

Artikel, Fönster, Inomhusklimat, Fönsterdörrar

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Ett hus i en enda kulör - med specialbeställda fönster</span>

Genom fyra års hårt arbete och en otrolig noggrannhet med detaljerna har familjen Tenggren förvandlat en tidstypisk tegelvilla från 1977 till ett minimalistiskt trähus, som trots sitt moderna uttryck med fönster i olika storlekar och former passar mycket väl in i det gamla fiskeläget Norrlandet.

Svenska Fönster Genuin specialkulör

En gammal tegelvilla har förvandlats till modernt trähus med fönster i specialkulör placerade utifrån dess funktion i huset.

Familjen Tenggren ville, som många andra, bo med närhet till både havet och skogen. Så det var tur för dem att Richard Tenggren sannolikt var den enda spekulanten som såg potentialen i en sliten tegelvilla på Norrlandet utanför Gävle. När andra såg välanvänd originalinredning såg Richard ett minimalistiskt trähus i skick som om det vore nytt.

En omfattande renovering

Huset innan renoveringen startade.

Fyra år senare är det ingen som kan tro annat än att de har rivit det gamla huset och byggt ett helt nytt.
– Det första vi gjorde efter vi flyttat in var att riva bort gamla växtstöd, buskar och träd. Därefter började arbetet med att ansluta huset till kommunalt vatten och avlopp. Det är ett av de tråkigaste projekten med husrenoveringen, ljusglimten var att köra grävmaskin, berättar Richard Tenggren.

Men nästa projekt var ännu värre. Att dränera om källaren – som resulterade i sten och jordhögar på hela tomten. Sedan blev det roligare, då var det nämligen dags att bygga ut huset. Richard, som arbetar som ingenjör, ritade både utbyggnaden och husets nya planlösning.
– Vi kunde bara få in 22 kvadrat till, men de var viktiga för oss och dessutom fick huset mycket bättre proportioner med utbyggnaden.

Svenska Fönster Genuin specialkulör

Hela fasaden är målad med färg i samma färgkod.

De nya bättre proportionerna blev mycket tydliga när huset i nästa steg fick ett nytt tak. Slitna, gråa betongpannor byttes mot röda och släta, medan den valmade formen på taket behölls och kom till sin rätt över ett något större hus.

Mer renoveringsinspiration: Sunkigt och slitet förädlades till industriromantiskt och modernt

Nya fönster med modern placering

Nästa steg var fasaden med byte av fönster och rivning av tegel. Från att ha haft fönster i traditionell storlek som placerats i fasaden med jämna mellanrum har huset nu fått fönster formade och placerade utifrån vilken funktion de ska fylla i husets nya planlösning. Här finns mindre fönster, så väl låga och breda som placerats högt i sovrum som smala och höga i badrum, likväl som riktigt stora fönster i vardagsrummet.

Läs även: Lyckas med fönsterplaceringen och maximera ditt hus potential

22 fasta fönster från Svenska Fönster 

Svenska Fönster Genuin specialkulör

Richard Tenggren såg potentialen i det slitna gamla huset och har genom en omfattande renovering skapat familjens drömhus med närhet till både havet och skogen.

Familjen valde 3-glas träfönster från Svenska Fönster. Samtliga 22 fönster är fasta, då öppna fönster skulle störa balansen i husets nya ventilationssystem som skapar en god inomhusmiljö med värmeåtervinning. Alla fönster som sitter i golvhöjd har försetts med härdat glas på insidan för en hög personsäkerhet och flera fönster har det även på utsidan. Huset har också en altandörr i trä och med 3-glas.

Moderna 3-glasfönster är mycket välisolerade, men med 23 glasrutor i huset kommer det ändå att värmas av solen under varma dagar. Familjen kommer därför att använda sig av frikyla från bergvärme för att få behaglig svalka inomhus under varma sommardagar.

Läs mer om fasta fönster.

Huset har en trästomme och hade en fasad bestående av fullstora tegelstenar. Familjen valde att riva bort allt tegel, totalt 33 ton, och sedan isolera huset och förse det med en träpanel som målades med ljusröd slamfärg.
– Det är väldigt hårda regler för hur man får bygga här för att kulturmiljön ska bevaras. Man får inte ha någon snickarglädje på husen och husen får endast målas svarta, röda eller med järnvitriol. Vi valde ljus Faluröd för att återknyta till teglet som huset hade tidigare.

Fönster och alla detaljer i specialkulör

Svenska Fönster Genuin specialkulör

På insidan har salningen placerats i liv med fönsterkarmen, vilket gör att fönsterkarmen är inbyggd och hela fönsteröppningen är fylld av glas.

Men det var inte bara fasaden som fick den färgen. Allt annat utvändigt har också specialbeställts eller målats i samma kulör – hängrännor, infällda eluttag, garageport och så klart fönstren.
– Jag gillar när det är minimalistiskt och ville ha allt i samma färgkod.

Endast entrédörren och husnumret har fått en annan kulör, en kontrasterade och specialbeställd senapsgul.

Utvändigt har huset fått 84 meter ljusslinga längs med hela takfoten och invändigt har alla fönster fått belysning i överkant.
– Jag har fräst in en aluminiumprofil tillsammans med en ledlist i salningen, så att det inte blir punktbelysning. Vi har även satt salningen i liv mot karmen på insidan, så att glasmåttet är detsamma som själva fönsteröppningen.

För att knyta an till utsidan, och sudda ut gränsen mellan ute och inne, har fönstren även fått den ljusröda specialkulören även på insidan av karmen. Ett unikt fönsterval för ett unikt hem.

Vill du se mer av renoveringen av det här huset? Spana in kontot Tenggrenskavillan på Instagram.

Svenska Fönster Genuin specialkulör

Samtliga av husets 22 fönster är fasta.