Artiklar & Inspiration

Solskyddsglas – få solljuset men slipp värmen

Artikel, Fönster, Energi, Inomhusklimat

Många som bygger nytt eller bygger om väljer stora fönster. De vida glasytorna ger en känsla av utomhus inomhus, en sömlös boendemiljö där du kommer lite närmare naturen. Men när solen ligger på och rummet börjar kännas mer som en bastu, då är det inte lika roligt. Därför är solskyddsglas ett bra alternativ för stora fönster i sydliga lägen. Med solskyddsglas till fönster behöver du inte dra för gardiner eller persienner och får chansen att njuta av utsikten som du vill. Dessutom sparar du energi och minskar på så sätt din miljöpåverkan och elräkning.

Läs även: Mer dagsljus och gränslös utsikt med panoramafönster

Stora Svenska Fönster Optimal med solskyddsglas

Traditionellt solskydd för fönster

Det finns olika sätt att få till en behaglig temperatur när solen ligger på. Persienner, gardiner, rullgardin och andra textilier är vanliga alternativ som solskydd för fönster. Problemet med ”dra-för-metoden” är att du inte får något ljusinsläpp, det som var hela poängen med dina stora maffiga fönster.

Svenska Fönster Optimal med solskyddsglas

När det är fint väder ute är det tråkigt att dra för och sitta i ett mörkt rum med lamporna som enda ljuskälla. I Skandinavien där det ofta är mörkt vill vi ju gärna ta tillvara på dagsljus och solsken när tillfälle ges. Att istället använda el är varken kul eller miljövänligt.

Läs även: Håll dig frisk med mycket ljus

Dessutom gäller det att du hinner dra för gardiner och persienner innan solen får en chans att värma upp rummet. Om du låter morgonsolens strålar värma lite för länge hinner bastukänslan infinna sig. Det smidigaste blir att ha fördraget hela tiden, men då känns det som att du bor i en grotta.

Fönster med solskyddsglas – solljus utan solvärme

Har du stora maffiga fönster som du inte vill dölja? Då är solskyddsglas ett bra alternativ för dig. Vi erbjuder två olika sorters solskyddsglas. Ett ljusare, som är nästintill klart, och ett tonat. Det klara släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas, men stänger ute två tredjedelar av solvärmen. Det tonade släpper in hälften av dagsljuset och endast en fjärdedel av värmen.

Solskyddsglas ger ännu bättre ljudreducering

Solskyddsglas är 6 millimeter tjocka, medan vanliga fönsterglas är 4 millimeter. Det gör att ett fönster med solskyddsglas har ytterligare 3-4 decibel bättre ljudreducering när ett vanligt fönster, vilket du kommer att uppleva som en stor skillnad.

Solskyddsglas kommer alltså med flera fördelar – och inga nackdelar. Du ha kvar din fina utsikt, en härligt sval inomhusmiljö, lägre energiförbrukning och bättre ljudisolering.

Svenska Fönster Optimal med solskyddsglas

Svenska Fönster Aluminiumbeklädda 3-glas fönster med solskyddsglas