Artiklar & Inspiration

Håll dig frisk med mycket ljus

Artikel, Fönster, Inomhusklimat

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Håll dig frisk med mycket ljus</span>

Många av oss längtar efter ljusare tider under vintern, och glädjer oss åt att komma ut i solen efter en lång dag inomhus. Men mår vi verkligen bättre av att få mycket ljus? Genom rapporten ”Ljus och hälsa” blir vi lite klokare på hur det egentligen ligger till. I den skriver Folkhälsomyndigheten att det finns bevis för att ljus är bra för hälsa och välbefinnande, men att det är svårt att veta varför eller exakt hur mycket som behövs för att se resultat.

Läs vidare för att ta reda på mer!

Svenska Fönster Optimal

Ljus hjälper dig sova

För saker som vår dygnsrytm, humör och stressreglering har ljus betydelse. Det skriver Folkhälsomyndigheten i rapporten ”Ljus och hälsa” från 2017. De förklarar också att hälsobesvär som hänger ihop med sömn, humör och vakenhet blir vanligare under årets mörkare tid. Enligt myndigheten finns ett samband mellan att vara utomhus och att ha bra hälsa.

Bättre välmående med mer dagsljus

Mer dagsljus är lika med mindre rapporterade besvär. Dagsljus bidrar till bättre sömn, att du känner dig mer vaken på dagen, högre välmående och stärkt tankeförmåga vid uppgifter som kräver ditt fokus.

Här kan du läsa hela rapporten från Folkhälsomyndigheten – en kunskapssammanställning med fokus på Dagsljusets betydelse i inomhusmiljö.

Så påverkas du av dagsljus inomhus

De som jobbar inomhus eller har problem med kroppen spenderar mindre tid ute i friska luften. Därför blir tillgången till dagsljus inomhus allt viktigare enligt rapporten. Rapporten förklarar nämligen att elektriskt ljus inte kan ersätta dagsljus, eftersom kvaliteten på ljuset från en glödlampa har sämre kvalitet. Det är till exempel statiskt och säger ingenting om vädret eller tiden på dagen och ger oss ingen bild av vad som händer runtomkring oss. Fönster är ett bättre alternativ, som inte bara släpper i naturligt dagsljus utan dessutom ger möjlighet att titta ut. Rapporten skriver att utblick genom exempelvis fönster ”skapar ökad samhörighet med naturen och minskar stress”.

Svenska Fönster_Optimal_Skellefteå (22)

Fönster som bygger med ljus

I rapporten kommer Folkhälsomyndigheten fram till att ”…hänsyn bör tas för att tillgodose tillräckligt dagsljus i vanliga inomhusmiljöer såsom bostäder, vård- och omsorgsboenden samt skolor och förskolor.” De menar alltså att vi bör se till att få tillräckligt med dagsljus inomhus.

Här berättar den prisbelönte arkitekten Buster Delin om konsten att bygga med ljus med hänsyn till solens vinkel, årstidernas växling och den omgivande miljön. 

Dagsljus är en central del av vår design

Att människor mår bättre av att få dagsljus är inget nytt för oss på Svenska Fönster, därför är det en central del av vår design. Vi tillför ljus i människors hem, genom att erbjuda stora fönster och gott om dem. På så sätt får du dagsljus i ditt hem och andra lokaler hela dagen.

Våra karmfasta fönster hittar du här!