Artiklar & Inspiration

Runda fönster som snygg detalj – inomhus och utomhus

Artikel, Fönster

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Runda fönster som snygg detalj – inomhus och utomhus</span>

Välj ett runt fönster som en snygg detalj på huset, exempelvis i taknocken. Svenska Fönster står för genomtänkt konstruktion, fint utseende och kloka materialval. Vi erbjuder runda fönster i små och stora storlekar, med eller utan spröjs, till rätt pris. Du kan lägga till smarta funktioner som självrengörande glas, för minimalt underhåll. Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta inför ditt val.

Öppningsbara och fasta runda fönster

Ett stort runt fönster utan spröjs ger ett futuristiskt intryck, medan mindre modeller ofta får rollen som dekoration och extra ljusinsläpp i äldre villor. De kan även användas för att ge hemmet en maritim känsla i rätt inredning. Ett runt fönster kan helt enkelt anpassas med spröjs, färg och annat för att passa i de flesta byggnader och inredningsstilar.

Vi har tagit fram både öppningsbara och fasta alternativ, som finns tillgängliga med olika mått. Öppningsbara fönster har som alltid fördelen att det är enkelt att öppna för att vädra och putsa dem. Därför vill vi slå ett extra slag för tillvalet självrengörande glas till fasta modeller. De här rutorna får en beläggning som löser upp organisk smuts när de reagerar med solens UV-strålning. Sedan sköljs smutsen bort med regnet. Du kan läsa mer om tillvalen i punktlistan längre ner på sidan.

Våra runda fönster är tillverkade av trä och aluminium, medan de öppningsbara är gjorda av enbart trä. Du kan läsa mer om materialen under rubriken ”Material som kvalitativt trä och aluminium” längre ned. Båda fönstervarianter är framtagna för att hålla sig fina och högfunktionella i många år framöver. Inte minst genom genomtänkta och ansvarsfulla materialval och välplanerade konstruktioner som formats genom vår långa tradition som fönstertillverkare.

Inspiration: Trähus med runda fönster, övervåning

 

Runt fönster med spröjs på övervåning

Trähus med runt fönster och spröjs på övervåning

 

 

Runt fönster utan spröjs på övervåning

Trähus med runt fönster utan spröjs på övervåning

 

 

Runt fönster utan spröjs på övervåning

Trähus med runt fönster utan spröjs på övervåning

 

Pålitliga och miljösmarta runda fönster

3-glas för energibesparande fönster

Våra runda fönstermodeller kommer med 3-glas, vilket innebär utmärkt isolering och hög energieffektivitet. I och med det är våra fönster ett bra val för dig som vill värna om miljön och din plånbok. Minimal kyla och vind tar sig in genom fönstren, tack vare de tre lagren av rutor. Resultatet blir lägre kostnader för att värma upp byggnaden.

En av marknadens mest generösa fönstergarantier

Svenska Fönsters garanti omfattar i princip allt som kan krävas av ett fönster. Dels ska de hålla fukt och vind borta, dels ska de gå att öppna och stänga utan problem.

Om ett fönster har ett dolt fel täcker vår garanti inte bara reparation eller ett nytt fönster. Den täcker även montagekostnaden, det vill säga saker som en eventuell skylift om det behövs. Och dessutom följdskador, om ett dolt fel i ett fönster till exempel skulle leda till fuktskador i huset.

Garantin gäller i 10 år, vilket är en mycket längre period än det tar att upptäcka eventuella tillverkningsfel.

Runda fönster med miljömärkning

Svenska Fönster är Sveriges ledande tillverkare av miljövänliga fönster. Undan för undan har vi utvecklat vårt miljöarbete under de senaste 20 åren. Och vi arbetar vidare för att bli ännu bättre.

Den specifika miljömärkningen varierar mellan våra fönstermodeller (du kan se mer på produktsidorna). Våra runda varianter är CE-märkta och godkända av Svensk Fönster och Dörrkontroll (SFDK). Det här är den svenska industrins eget system för att godkänna och kvalitetsmärka fönster och dörrar. Grunden i bedömningen är europastandarder, men tanken med märkningen är att höja kvaliteten på fönster ytterligare. Våra fasta runda fönster går dessutom att få som Svanenmärkta.

Material som kvalitativt trä och aluminium

Vi på Svenska Fönster är noga med miljövänliga och hållbara materialval, inte minst för att erbjuda fönster som håller länge med god funktion. Vad gäller just våra runda fönster är de fasta modellerna tillverkade av aluminiumbeklätt trä, vilket innebär att de är i princip underhållsfria. Öppningsbara varianter är gjorda helt i trä. Ett runt fönster ska alltid vara täckmålat, därför erbjuds inte lasyr.

Komplett utbud av fönsterstorlekar

Dimensioner – Fasta eller öppningsbara runda fönster

Våra fasta runda fönster är tillverkade i trä med aluminiumbeklädd utsida och finns att få i storlek från Ø 580 mm till 1480 mm. Storleksökningen sker med 100 mm.

Våra fasta öppningsbara fönster är helt tillverkade i trä med gångjärn i underkant. De finns att få i storlek från Ø 585 mm till 1185 mm. Storleksökningen sker med 100 mm.

Beställ runda fönster med tillval som passar dig

Du bestämmer färger fritt

Vi gör det enkelt att skräddarsy ett runt fönster i färger som passar hos dig. Du väljer fritt från ett stort utbud av nyanser. Antingen kan du välja fönster i olika kulörer på in- och utsida eller samma på båda sidor.

Svenska Fönster har ett antal standardfärger för träfönster och ett antal för de aluminiumbeklädda modellerna. Men det går även att välja andra. Se mer om tillgängliga färger.

Spröjs för fasta och öppningsbara runda fönster

Spröjs är tunnare lister som används för att dela upp fönsterrutor i flera fält. De delar inte upp rutorna rent fysiskt utan fungerar bara som dekoration. Det går precis lika bra att hoppa över spröjs helt om det passar dig bättre.

Till ett fast runt fönster kan du välja mellanliggande spröjs (som sitter mellan glasen) eller lösa utanpåliggande spröjs (som sitter utanpå fönstren). Väljer du ett öppningsbart kan du lägga till lösa utanpåliggande spröjs. Läs mer om spröjs här.

Smyg och foder för runda fönster

Låt oss först reda ut vad smyg och foder är. En fönstersmyg är fönstrets förlängning för att täcka väggens tjocklek. Om du tittar på ett fönster ser du att det troligen inte är lika tjockt som väggen. Den del som är tillagd invändigt eller utvändigt för att du inte ska se in i väggen kallas smyg.

Fönsterfoder har till uppgift att täcka springan som uppstår mellan fönsterkarmen och väggen. Fodret är alltså ungefär som en ram.

Vi erbjuder utvändiga och invändiga fönsterfoder i MDF och fönstersmyg i trä till våra runda fönster. 

Välj ett fönsterglas som passar dig

Du kan välja mellan flera tillval för ett runt fönster från oss. Ett grundläggande runt fönster blir mer billigt och fungerar bra i sig, men i vissa situationer kan extra funktioner förenkla användningen ytterligare. Bland annat:

  • Självrengörande glas: Ett tillval vi rekommenderar särskilt för svårtillgängliga fönster dit sol och regn når. Självrengörande glas har en utvändig beläggning som reagerar med solens UV-strålning för att lösa upp organisk smuts. Smutsen kan sedan sköljas bort när det regnar, men om fönstret är skyddat från regn kan du även skölja det själv.
  • Ornamentglas: Innebär att fönstret får inbyggt insynsskydd, vilket passar perfekt i badrum.
  • Antikondensglas: Det här tillägget innebär att fönstret får en utvändig beläggning som minskar avkylningen och ökar temperaturen på glasets utsida. I och med det minimerar du utvändig kondens, imma och frost.
  • Solskyddsglas: Med det här glaset får du lite mindre ljusinsläpp än med vanliga rutor, men det stänger samtidigt ut en del av solens värme. Det är extra bra i utrymmen där du upplever att solen gör rummet obekvämt varmt.
  • Personsäkert glas: Vi erbjuder laminerat eller härdat glas som minskar risken för skärskador om en fönsterruta skadas. Personsäkert är viktigast när glasytor går ner i golvnivå eller sitter lågt på väggen, vilket sällan är var man placerar ett runt fönster.

Hitta en butik med våra fönster

Vi hoppas att du har fått inspiration till ditt val av fönster. Vill du veta mer om våra runda fönster? Då rekommenderar vi att du hör av dig till våra återförsäljare.

Hos dem kan prata om olika varianter, förstå måtten bättre och diskutera olika tillval. På så sätt kan du välja ett mer billigt runt fönster eller avancerade alternativ. Våra återförsäljare runt om i hela landet, ofta närmare än du tror. Passa på att skriva in din ort i sökfältet och hitta närmsta återförsäljare.

Är du fortfarande lite osäker på vad du är ute efter? Testa att använda vårt verktyg Fönsterväljaren, för att hitta ett alternativ som möter dina preferenser och behov. När du har hittat rätt är det enkelt att beställa en offert från en av våra återförsäljare direkt via resultatet på vår webbplats. Gå till Fönsterväljaren.