Artiklar & Inspiration

Enkla stegen: Minimera risken för inbrott

Artikel, Fönster, Säkerhet

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Enkla stegen: Minimera risken för inbrott</span>

Grannarna, lamporna, fönstren, altandörren…
Tyvärr är det omöjligt att skapa ett hundraprocentigt inbrottssäkert skydd mot inbrott. Men det finns enkla åtgärder som minskar risken för inbrott rejält – utöver klassiska inbrottslarm.

Grannarna, lamporna, fönstren, altandörren…
Tyvärr är det omöjligt att skapa ett hundraprocentigt inbrottssäkert skydd mot inbrott. Men det finns enkla åtgärder som minskar risken för inbrott rejält – utöver klassiska inbrottslarm.

Läs mer om ökat inbrottsskydd

Så förebygger du inbrott i hemmet

Låt hemmet vara din trygga punkt! Enligt Stöldskyddsföreningen så sker de flesta inbrott på dagen och under årets mörkaste månader, och det vanligaste är att tjuven tar sig in genom att bryta upp ett fönster eller en altandörr på markplan. Minska risken och öka din trygghet genom att följa 6 enkla steg:

STEG 1: Lås dörren

Detta kan verka till synes uppenbart, men faktum är att en vanlig typ av inbrott är att tjuven går från dörr till dörr och känner på handtagen i jakt på en olåst. Att vrida om låskolven är en liten uppoffring som kan förebygga inbrott – för att slippa bli av med värdesaker och för att undvika den psykiska påfrestning ett inbrott för med sig.

STEG 2: Plocka undan värdesaker men lämna tvätt och disk

Detta gäller främst den som bor i villa, har lantställe eller lägenhet på nedre botten. Om tjuven med egna ögon genom fönstret kan se datorer, smycken eller andra dyrbarheter ökar incitamentet för att genomföra ett inbrott. Hitta en rutin för att placera dina värdesaker dolt – allt för att minimera inbrottsrisken. Villaägare bör se till att inte ha verktyg, stegar eller annat som kan användas för att bryta sig in i huset liggandes framme utomhus. Står disken framme signalerar du att ni inte är bortresta.

STEG 3: Sätt in nya fönster och altandörr

Moderna fönster är kraftigare än äldre modeller och både avskräcker och försvårar för personer som planerar att bryta sig in. Svenska Fönster erbjuder förstärkta fönster och altandörrar med bland annat laminerade säkerhetsglas som kräver stor kraft för att kunna forceras, samt säkrare gångjärn och kraftiga cylinderlås.

Läs också: Funktions- och säkerhetshöjande tillval

STEG 4: Belysning, belysning, belysning

I dag kan man med hyfsat små ekonomiska medel skapa en smart inomhus- och utomhusbelysning som hjälper till att hålla ovälkomna borta. I trädgården kan man exempelvis installera rörelsedetektorer och inomhus ett smart, uppkopplat system av lampor som ger sken av att något är hemma, trots att huset är tomt.

STEG 5: En hund avskräcker tjuven

Hundar har en otrolig förmåga att snappa upp och skälla på obekanta ljud och rörelser som ett inbrott kan föra med sig. Har en tjuv att välja på två bostäder – en där det kan finnas hund och en utan – kan man räkna med att valet faller på den hundfria.

STEG 6: Samverka

Att samverka bidrar till ökad trygghet och säkerhet i bostadsområdet. Man kan till exempel göra upp med grannarna om att hålla koll på egendomen när man själv eller någon annan är bortrest och kollektivt bestämma hur värdesaker ska förvaras. Med en gemensam vaksamhet ökar chanserna att inbrott och stölder kan undvikas. Det är bra att förbereda sig så att man i grannskapet vet hur man ska agera om man misstänker något eller upptäcker ett pågående inbrott.

Designa ditt eget fönster med Fönsterväljaren

Byt till förstärkta fönster mot inbrott – steg för steg!

  1. Hitta ditt varför! Börja med att gå igenom dina incitament till att byta fönster. Har du ekonomiska eller klimatmässiga motiv? Är det komfort eller säkerhet du vill åt? Söker du underhållsfritt eller den genuina känslan?
  2. Välj en trovärdig fönsterleverantör. Svenska Fönster har ett stort utbud av produkter som passar alla hus. Hela produktionen genomsyras av ett hållbarhetstänk som ger produkter med en mycket lång livslängd.
  3. Beställ och boka montering. Efter gjord beställning får du ett leveransdatum, oftast omkring sex veckor senare. Om du inte ska montera själv – boka upp hantverkare. Byggvaruhusen har ofta tips på bra firmor.
  4. Klart! Två månader efter gjord beställning kan du njuta av alla fördelar som nya fönster för med sig: Ett tystare, säkrare, mer energisnålt hem med ett behagligare och mer kostnadseffektivt inomhusklimat.

Hitta en butik med våra inbrottsförstärkta fönster

Vi hoppas att du har fått inspiration till att göra ditt hem tryggare. Vill du veta mer om våra produkter? Då rekommenderar vi att du hör av dig till våra återförsäljare. Med dem kan ni prata om olika varianter och diskutera olika tillval. Våra återförsäljare finns runt om i hela landet, ofta närmare än du tror. Här hittar du din närmaste återförsäljare!

Läs mer om hur du kan minska inbrottsrisken på Stöldskyddsföreningens sida om säkerhet i hemmet.