Artiklar & Inspiration

Allt om vridfönster

Artikel, Fönster

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Allt om vridfönster</span>

Med vridfönster kan du vädra utan att plocka undan på fönsterbrädan och putsa rutorna bekvämt. De passar i lägenheter och villor – och kan smälta in i både modern och gammaldags arkitektur.
Läs vidare så berättar vi allt om vridfönster.

 

Svenska Fönster Stabil Grängesberg 22

Vridfönster öppnas utåt

 

Vad är vridfönster?

Ett vridfönster är upphängt på armar på både höger och vänster sida om rutorna, vilket gör det möjligt att snurra fönstret runt sig själv när det öppnas. Det öppnas generellt utåt och det är nederdelen som skjuts ut först.

Hur öppnar man ett vridfönster?

Ja, hur fungerar ett vridfönster? Först och främst sitter handtagen i mitten nedtill. För att öppna fönstret vrider du handtaget och skjuter utåt.

Som en säkerhetsåtgärd ska det finnas en vädringsspärr, så att fönstret är lite svårare att öppna på vid gavel (till exempel om nyfikna barn är framme). För att öppna fönstret helt lossar du vädringsspärren och skjuter på handtaget.

Fönstren kan vridas 180 grader, vilket gör dem väldigt smidiga att putsa. Du kan dessutom vädra utan att behöva flytta undan krukväxter och prydnader från fönsterbrädan. Det tycker vissa är en stor fördel under sommaren.

Därför ska du välja Svenska Fönster

Våra fönster är tillverkade i fina och slitstarka material, med en öppningsanordning som håller sig välfungerande i många år framöver. Det ska vara lätt att öppna och stänga fönster, och det har vi sett till att det är.

Vi har tagit fram robusta och greppvänliga handtag som ser trevliga ut och gör det enkelt att öppna och stänga – för vuxna som vet hur vädringsspärren fungerar. För obehöriga är fönstren däremot svårare att öppna.

Våra fönster med vridöppning har nämligen fått extra kraftiga beslag. Låsanordningen (som kallas spanjolett) har specialkolvar som gör det svårare för inbrottstjuvar att ta sig in.

På bilder av vridfönster har de ofta väldigt avskalad design utan detaljer, men de kan se ut på många sätt. Med oss går det utmärkt att få mer stilrena fönster – eller att lägga till spröjs som sätter karaktär på rutorna.

Inspirationsbilder på vridfönster

Vridfönster som villafönster

 

Svenska Fönster Stabil Vridfönster

Hall i villa – Svenska Fönster Vridfönster

 

 

Svenska Fönster Balans vridfönster

Kök i villa med Svenska Fönster vridfönster

 

Vridfönster med spröjs

 

Svenska Fönster Balans med mellanglasspröjs

Svenska Fönster med mellanglasspröjs

 

 

Svenska Fönster Balans treglasfönster vrid med aluminiumbeklädd utsida

Svenska Fönster  treglasfönster, vrid med aluminiumbeklädd utsida och utanpåliggande spröjs

 

Läs även Spröjs – accessoaren som lyfter huset

Vridfönster i trä – eller trä och aluminium

Våra fönster utmärker sig med genomtänkta materialval genom hela tillverkningsprocessen. Alla produkter behandlas till exempel med vattenburen färg och impregnering. Med tillvalen varmkant och extra energiglas blir våra fönster med vridöppning Svanenmärkta.

Centralt för oss är certifierat som fönstervirke, eftersom vårt varumärke är byggt på gedigna träfönster i furu från de svenska skogar som är bäst lämpade för just det. Vår standard är certifierat starkt virke från hållbara skogsbruk, med så få kvistar som möjligt.

Våra fönster med vridöppning finns tillgängliga helt i trä – och i aluminiumbeklätt trä. Fönster helt i trä har en särskild charm och god isoleringsförmåga. Vissa föredrar trä till klassiska och äldre byggnader. Men träfönster kräver underhåll i form av skrapning, slipning och målning med jämna mellanrum.

Ett aluminiumbeklätt träfönster behöver inte den sortens underhåll. Och även dem har god isoleringsförmåga. Med vår design som är gjord för att efterlikna trä är skillnaden i utseende inte särskilt stor heller, men vridfönster i trä kan vara billigare.

Designa dina vridfönster och begär offert i samma verktyg

Vill du se fönster som kombinerar olika utseenden och egenskaper, för att hitta den kombination som passar just dig? Med designverktyget Fönsterväljaren får du en tydlig överblick över valmöjligheterna. Och med den smidiga fyll-i-funktionen kan du jämföra alternativ och hitta rätt för dig bland storlekar, glas, material, färg och mycket mer.

När du har hittat det som passar dig kan du enkelt skicka iväg en offertbegäran, med all information om vad du har valt i Fönsterväljaren. På så sätt slipper du komma ihåg alla val du har gjort och förklara dem för en säljare.

När du skickar iväg offertbegäran landar den hos en av våra återförsäljare, som återkommer med ett tydligt prisförslag. Testa Fönsterväljaren själv.

Om du hellre vill se och jämföra olika fönster i verkligheten kan du ta dig till en butik där Svenska Fönster säljs. Hitta närmaste återförsäljare.