Artiklar & Inspiration

Så tillverkas "världens bästa fingerskarvar" till fönster

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Så tillverkas "världens bästa fingerskarvar" till fönster</span>

Det här är historien om hur en träkomponentfabrik uppstod i en gammal flyghangar och hur den kom att börja tillverka det som vi anser är världens bästa fingerskavar i virke. Och så klart varför det är så viktigt med riktigt bra fingerskarvar. Men vi börjar med din första fråga. Vad är fingerskarvat virke?

Artboard 1-2


Fingerskarvat virke är idag en viktig råvara till många olika byggprodukter – bland annat i fönster, som denna text fokuserar på. Långt tillbaka i tiden använde vi i Sverige så kallade stamblock från tall till fönster. Det är den nedre delen av trädstammen som inte har några kvistar. Det är ett vackert och tåligt material – som det inte längre finns så gott om i våra skogar. Så omkring 1970-talet började virke från hela tallen användas till fönster. Men det gav svagare karmar och bågar i fönstren och de hade gott om kvistar. 

Artboard 1 copy-2


En hel fönsterfabrik var utan rätt råvara 

I Edsbyn i det skogrika Hälsingland finns norra Europas största fabrik för trä- och aluminiumbeklädda träfönster. Här har man sedan 1940-talet tillverkat träfönster av såväl stamblock som av furu med kvistar. Men när Svenska Fönster, som driver fabriken, i början av 2000-talet ville gå över till fingerskarvat virke i stor skala fanns det inte någon i rätt kvalitet att köpa. Skarvarna i det virket som fanns på marknaden var varken helt täta eller tillräckligt starka. Och det blev inte tillräckligt bra resultat när de ytbehandlades med Svenska Fönsters vattenburna impregnering och färg.

fabrik1
En ny komponentfabrik startas 

Det fick Svenska Fönster att år 2007 starta en komponentfabrik i den nedlagda flygflottiljens lokaler i Söderhamn. Både lokalen och platsen var perfekt – här är det nära till både många sågverk och till fönsterfabriken i Edsbyn. Det tog några års intrimning, men sen började fabriken att spotta ur sig uppåt 1200 löpmeter i timmen med fönsterlameller.  

- I fönsterfabriken tillverkar vi fantastiska kvalitetsfönster, vilket ställer väldigt höga krav på virket. Och de höga kraven i kombination med att vi äger hela processen har gjort att vi idag tillverkar det jag anser är världens bästa fingerskarvar. Jag har inte sett några andra som är i närheten så bra som våra, säger Mats Svanström som är Platschef vid Svenska Fönsters komponentfabrik. 

Artboard 1 copy 2-1


Men vad händer med det som blir över när man gör fingerskarvat virke? Alla delar med defekter och kvistar? De sammanfogas också till lameller med samma densitet och säljs till reglar i dörrar och till lastpallar. Endast delar med blånad och sprickor används till uppvärmning.  

Kan du skymta en fingerskarv under ytbehandlingen på ditt Svenska Fönster? Grattis! Det är ett spår av ett utmärkt hantverk och något att vara stolt över i ditt hem.