Artiklar & Inspiration

Så blev 70-talshuset ljust och lyxigt

Artikel, Energi, Fönsterdörrar

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Så blev 70-talshuset ljust och lyxigt</span>

Trots flera bra ljusinsläpp var det stora 70-talshuset i Mariestad väldigt mörkt. Men ett ungt par såg potentialen, bytte ut all inredning och skaffade ett rejält skjutparti. Nu har de ett modernt och ljust hem som är den givna platsen för allt umgänge med vänner.

Daniel och Linda har totalrenoverat sitt 70-talshus.

Intresset för inredning startade i unga år med ständiga ommöbleringar och ritande av planlösningar för Linda Wallgren. Som 19-åring köpte hon sin första lägenhet.
– Den renoverade jag givetvis. Jag bytte ut kök och allting, berättar Linda, som i dag är 27 år och arbetar med just inredning.

Redan tre år senare köpte hon och sambon Daniel Larsson, som är snickare, sitt första hus tillsammans. Som renoverades. Och mindre än två år senare var det dags igen.
– Vi hade ritat ett hus som vi skulle bygga. Men så kom det här ut på marknaden och efter två dagar hade vi skrivit på papperna. När vi köpte huset var allt från 1975 – men vi såg potentialen. Det var väldigt påkostat och exklusivt för att vara från 70-talet.

Till skillnad från många andra hus från samma tid hade huset stora och bra ljusinsläpp med fem altandörrar och ett vikparti. Men på grund av den mörka inredningen var huset ändå murrigt.
– Vi har bytt ut allt i hela huset. Det enda vi har sparat är taket. Det har vi målat vitt och satt spotlights i.

Skjutpartiet från Svenska Fönster gör mycket för ljuset i huset.

Altandörrarna som hade fyllning har bytts ut mot helglasade, ytterdörren har fått sällskap av ett fönster och vikpartiet har bytts ut mot ett rejält skjutparti med dubbla skjutdörrar och två fönster.
– Nu är vi verkligen bortskämda med ljuset här.

Från husets entré på framsidan ser man in i det 70 kvadratmeter stora vardagsrummet med 3,80 meter i takhöjd, ut genom uterummet, genom skjutpartiet och till den stora altanen.
– Skjutpartiet gör väldigt mycket för ljuset i huset.

Nästa projekt i huset för Linda och Daniel är att bygga isolera uterummet och ta bort väggen mellan vardagsrummet och uterummet – så att uterummet blir en del av vardagsrummet. Därför var det viktigt med skjutparti med hög energieffektivitet och valet föll på Svenska Fönster.
– Vi är väldigt imponerade av det här skjutpartiet. Det är maffigt och exklusivt. Daniel var glasmontör innan han blev snickare och han säger att det är det bästa skjutparti han har satt in.

Vid monteringen av skjutpartiet blev det en utmaning flytta det stora och tunga skjutpartiet från husets framsida, där det gick att lyfta av från lastbilen, till husets baksida.
– Det var tungt att bära, men när det väl var på plats var det bara att sätta in. Karmen och tröskel var redan på plats.

Nu vill Linda och Daniel sätta fönster ovanför skjutpartiet och höja taket i uterummet för att släppa in ännu mera ljus. De kommer även att sätta en takfot ovanför skjutpartiet med en spotlight ovanför varje del i skjutpartiet.
– Tanken är vi ska kunna sitta där året runt. Det kommer bli så mysigt där när snön kommer.

Redan i dag är parets hus den givna platsen för att umgås med vänner och troligen kommer de att få än mer besök när allt arbete kring uterummet är klart.
– Vi ska sänka ned en pool i altanen utanför uterummet.