Artiklar & Inspiration

En lyckad fönsterplacering maximerar ditt hus potential

Artikel, Fönster, Inomhusklimat

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >En lyckad fönsterplacering maximerar ditt hus potential</span>

Låt inte husets väggar begränsa dig när du ska välja fönster. Genom att välja rätt storlek, form, funktion och placering på dina fönster kan du maximera ditt hus potential när det gäller ljus, rymd och inomhusklimat – utan att skapa onödig insyn. Här går vi igenom hur du gör rum för rum, oavsett om du ska renovera eller bygga ett helt nytt hus.  

Du kanske inte har tänkt på det, men egentligen är fönsterplaceringen i ett hus en stor del av planlösningen. En avgörande del för att livet hemma ska fungera på bästa sätt och du ska trivas i ditt hus. 

Grunden i en lyckad fönsterplacering både vad det gäller att släppa in dagsljus och skapa trivsel är att skapa fria siktlinjer genom huset. Det innebär inte att du ska ha ytterväggar helt i glas, utan att till exempel placera fönster och innerdörrar mitt emot varandra. Då kan ljuset flöda genom huset när innerdörren är öppen och om du passerar en öppen innerdörr så ser du ut istället för in i en vägg. Att skapa fria siktlinjer i huset skapar också trygghet – en ro av att alltid kunna kika ut på vad som händer utanför. När man skapar denna typ av fria siktlinjer är det populärt med smala och höga fönster eftersom de bidrar till en känsla av rymd i huset, utan att skapa särskilt mycket insyn.  

Svenska Fönster Optimal svart.

Stora fasta fönster i vardagsrum som ger oslagbar utsikt.

Svarta Svenska Fönster Optimal.

Men här finns också avlånga fönster på husets kortsidor som ger en fri siktlinje genom huset.

Hur ska man välja fönster till respektive rum?

Fönster i kök

Vi tillbringar mycket vaken tid i köket, vi umgås och här lagar vi mat som både ger doft och värme. I den här miljön väljer vi ofta flera olika fönsterlösningar. Den senaste tiden har det till exempel blivit populärt med ett lågt och brett fönster som placeras i bröst- och huvudhöjd ovanför diskbänken. Det ger fri sikt ut medan man arbetar i köket, samtidigt som fönstrets form och storlek gör att stänk från köksredskapen inte når glasytan och smutsar ned den. Här vill man även ha fönster som man ser ut genom medan man sitter till bords och äter, samt gärna en fönsterdörr ut mot en altan – så att det är lätt att ta med sig maten eller kaffekoppen ut vid skönt väder. Och har man inte möjlighet att ha en fönsterdörr så bör man ändå se till att kunna öppna ett fönster för att släppa ut eventuellt matos och värme. 

Svarta Svenska Fönster Optimal.

Kök och matplats med utgång till altan.

Svarta, fasta Svenska Fönster Optimal.

Ett lågt och brett fönster intill diskbänken ger möjlighet att se ut medan man arbetar i köket utan att smutsa ned glaset.

Fönster i sovrum

Vi sover bäst när det är mörkt, tyst och svalt. Därför har fönstren i sovrummet en viktig roll i att skapa en så behaglig sovmiljö som möjligt. De ska släppa in begränsat med värmande solljusdet bör vara lätt att släppa in frisk luft och gärna enkelt att hänga ut sängkläderna på vädring en stund. Samtidigt så är det ju en dröm för många att få lägga sig till ro eller vakna till en härlig utsikt. 
För att lyckas med allt det här kan sovrummet med fördel placeras i husets svalare, norra del. Har du möjlighet att ha fönster i flera väderstreck kan ett fönster mot öster låta dig väckas av morgonsolen, medan ett fönster mot väster släpper in det behagliga kvällsljuset i rummet. 
Snygga och populära fönsterlösningar för sovrum just nu är att placera små fönster intill huvudgaveln på dubbelsängen. Antingen ett fönster på vardera sidan av sängen, eller som ett lågt och brett fönster ovanför sänggaveln.
Om fönstren är placeras så att mycket solvärme kommer in så är det är en god idé att välja fönster med solskyddsglas. Och eftersom du inte enbart vill sova när det är mörkt ute bör fönstren kompletteras med plisséer, persienner eller mörkläggande gardiner.  

Sovrum med stort fönster för oslagbar utsikt, gardiner för insynsskydd och mörkläggning, samt ett litet öppningsbart fönster för att kunna släppa in frisk luft.

Fönster i vardagsrum

Många eftersträvar ett vardagsrum som är ljust, fint och som bjuder in till umgänge. Därför är det populärt med stora fönster, gärna från golv till tak. De stora fönstren kan med fördel kombineras med låga och breda fönster som placeras högt upp på väggen. De ger ljusinläpp samtidigt som de inte skapar insyn och ger en möblerbar yta under fönstret för till exempel en tv eller en soffa. 
Se gärna också över tv:ns placering i relation till fönstren och var solen befinner sig vid de tider som tv:n brukar användas eftersom det är störande med solljus på tv:n. Och om du inte vill att eventuella personer utanför huset ska se det du ser på tv bör du inte ställa tv:n mitt emot de stora fönstren.  

Svarta Svenska Fönster Optimal.

Vardagsrum med stora fasta fönster.

Fönster i arbetsrum

Vi presterar bättre när vi arbetar i naturligt ljus och många upplever det som rofyllt och inspirerande att kunna lyfta blicken från datorn och se ut genom ett fönster. Därför bör en god fönsterlösning i arbetsrummet eftersträvas. Den som har möjlighet placerar gärna arbetsrummet mot den svalare, norra delen av huset och en bit ifrån kök och vardagsrum för att få arbetsro. 
Här passar det bra med fönster i traditionell storlek, så att man kan sitta och titta ut. Välj gärna minst ett öppningsbart fönster för att kunna släppa in frisk luft och se till att du har möjlighet att stänga ute solljus om det behövs med hjälp av plisséer eller persienner.  

Svenska Fönster Optimal svart

Arbetsrum med ett högt och smalt fast fönster och ett öppningsbart (vrid-) fönster. Svarta Svenska Fönster Optimal.

Fönster i hall

Husets entré kan vara mörk, trång och har ont om yttervägg där man kan placera fönster. Men det finns ofta ytor ovanför och på sidan av ytterdörren där man kan sätta in fönster. Genom att välja avlånga fönster här skapar kan skapa en rymligare känsla om endast lite glasyta.
Om du placerar fönstren på sidan av ytterdörren är det viktigt med en regel mellan fönstret och dörren. För om fönster och dörr monteras karm i karm kommer dörren att påverka fönstrets montage negativt. Om du placerar ett fönster på den sida om ytterdörren där du har låset kan du med fördel välja laminerat glas till fönstrets utsida, för att inte bjuda eventuella tjuvar på möjligheten att krossa rutan och komma åt låsvredet.  

Svart, fast Svenska Fönster Optimal.

Ett högt och smalt fönster ger mycket ljus i en hall.

Fönster i badrum

Många badrum saknar fönster, vilket är synd. Även ett litet öppningsbart fönster ger naturligt ljus och en möjlighet att vädra bort oönskad lukt. För att undvika eventuell oönskad insyn kan man placera fönstren högt, välja ett vackert ornamentglas eller sätta in en plissé med vilken det går att skärma av så stor del av glasytan som man önskar för stunden. 

Små vridfönster i badrum, Svarta Svenska Fönster Optimal.

Små vridfönster i badrum.