Artiklar & Inspiration

En ny fönsterdörr som ger värme och mer dagsljus

3-glasfönster, Artikel, Energi, Inomhusklimat, Fönsterdörrar

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >En ny fönsterdörr som ger värme och mer dagsljus</span>

Hej! Jag heter Ylva och jobbar hos Svenska Fönster. Under vintern bytte jag fönsterdörr i min familjs hus och tänkte dela med mig av vilka val jag gjorde och varför.

Huset som jag och min familj bor i är byggt 1980 och har genomgått olika förändringar under åren. I ett sovrum saknades både värmekälla och friskluftsventil, vilket gjorde att vi till en början använde det till förvaring. Men eftersom det ligger i en sval och tyst del av huset ville vi gärna använda det som sovrum. Men det krävdes en hel del insatser.

Någon gång har rummets enda fönster (med spaltventil) tagits bort och ersatts med en fönsterdörr. Det var en dörr med 2+1-glas och distanslisten i glaskassetten talade om att den var tillverkad år 1997, vilket får mig att tro att den hade ett U-värde på någonstans mellan 2 och 3. Hur som helst läckte det in kyla runt om hela dörren då tätningslisterna var helt slut, så totalt sett isolerade den väldigt dåligt. 

fd11
Den gamla altandörren som vi valde att byta ut.

När fönstret togs bort valde tidigare ägare att helt enkelt ta bort elementet till fjärrvärmen som suttit under, men lämnade rören stickande upp ut golvet vid dörrposten. Så det första vi gjorde var att anlita en VVS-firma som öppnade golvet, flyttade rören och installerade ett element bredvid dörren.  

Så valdes material, kulör och bröstningshöjd

Vi valde en dörr i samma storlek (av praktiska skäl) och med samma hängning som den tidigare dörren. Då det är ett uterum utanför denna dörr valde vi en dörr med utsida trä. Den kommer nämligen inte att utsättas för regn, snö eller vind. Och knappt något solljus, så det kommer att dröja mycket länge innan den behöver underhållas. Dessutom har de närliggande fönstren också träutsida. Vi valde samma kulör till dörren som alla andra fönster i huset (och delar av fasaden) – Sveriges vanligaste vita, NCS 0502-Y. 

För att få in mer ljus valde vi en större glasyta i min nya dörr och en låg bröstning  (fyllningen av trä som man kan ha i fönsterdörrar) om linjerar med fönstren i altanrummet utanför. Det är visserligen härligt med helglasade dörrar för en öppen känsla mellan inne och ute, men i ett sovrum tycker jag det är skönt med lite bröstning för att en avgränsning. 

fd10En låg bröstning ger barn chans att se ut, men skapar ändå en gräns mellan ute och inne.  

Både härdat och laminerat säkerhetsglas

Då glaset sitter lågt ska det så klart vara personsäkert och vi valde härdat glas till insidan och laminerat glas till utsidan. Det eftersom det laminerade glaset ger ett ökat skydd mot inbrott och extra ljudreducering. Att välja laminerat säkerhetsglas istället för härdat som är standard kostar inte mycket extra och är alltså ett val som har flera stora fördelar.  

fd2
Fönsterdörrens glaskassett har isolerande distanslister, så kallad varmkant, i grått kompositmaterial. 

Eftersom det laminerade glaset är 6 mm tjockt går det tyvärr inte att få ett så lågt U-värde att denna dörr blir miljömärkt med Svanen. Men vi valde ändå till extra energiglas och varmkant, precis som på Svanenmärkta produkter och fick ett extra lågt U-värde på 1,1. Det eftersom vi så småningom vill energieffektivisera hela huset. Och vet ni vad? Extra energiglas och varmkant kostar knappt något extra! Några ynka hundringar bara. Alla borde välja till det tycker jag.  
 
Om dörren hade suttit i ett solutsatt läge hade vi även valt solskyddsglas då jag tycker att det är en grym produkt, men här behövs det inte. 

Dörren monterades i januarikyla

Dörren monterades av en snickare under början av januari när det var minusgrader ute. Min favoritsnickare som gjorde jobbet ville sätta plåtar som foder på utsidan för att det inte skulle bli flera nivåer med material från fönster till ytterväggen i tegel och jag är väldigt nöjd med resultatet. Plåtarna fanns tyvärr bara i en väldigt vit nyans. Därför lackades de i NCS 0502-Y innan montering.

fd5
Dörren kläddes in med plåtar på utsidan. 

Det blev husets bästa sovrum

Resultatet blev väldigt bra. Dörren är helt varm på insidan, medan husets andra 3-glasfönster (utan energiglas och varmkant) är kalla under vintern och kyler ner huset. Höjden på bröstningen blev också perfekt. Det är ungefär bara en halv kvadratmeter större glasyta i den här dörren i jämförelse med den gamla, men det gjorde stor skillnad för ljusinsläppet.  

Även ljudisoleringen blev imponerande bra då vi valde att sätta in en ljuddämpande friskluftsventil (annars hade ju allt ljud läckt in genom den, även om dörren är bra på att isolera mot ljud).   
 
När dörren var på plats fattades ”bara” nya ytskikt på väggarna, nytt golv och nya lister. Sen gick det äntligen att sova skönt där – utan störande ljud, isvindar eller tryckande sommarhetta. Det blev helt enkelt husets bästa sovrum.  

fd1
Handtaget till fönsterdörrar har vred på insidan och är slätt på utsidan som standard, men går att uppdatera när man vill med cylinderlåsning både på ut- och insidan. 

Det enda jag kan önska att vi gjort mer är att vi skulle ha öppnat ett till hål i väggen och satt in ett till fönster. Men det rymdes inte i budgeten och det kommer inte vara några problem alls att göra det vid ett senare tillfälle.  
 
Hoppas ni har nytta av min berättelse när ni ska välja fönster och altandörrar! 
 
/Ylva