Guider

Jämför och välj fönster – hitta de bästa för dig

Guide, Fönster, Energi, Hållbarhet

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Jämför och välj fönster – hitta de bästa för dig</span>

För att kunna välja fönster som är det bästa alternativet för just ditt behov finns en rad faktorer du behöver se över. Här går vi igenom allt du behöver veta för att välja rätt leverantör och få fönster som kommer vara till glädje under lång tid framöver. 

Undrar du istället hur man väljer material, öppningssätt, storlek, design och tillval? Då är det den här guiden du söker.

Fönster som är bäst i test

Självklart vill man ha fönster som är bäst i test. Men inte i vilket test som helst. Här gäller det att du läser det finstilta och inte låter dig luras av till exempel en leverantörs egna undersökningar. Det som är intressant är istället produktens prestandadeklaration, som alla CE-märkta fönster har, och som tas fram genom omfattande tester hos ett opartiskt testinstitut. Där kan du se och jämföra produktens testvärden för bland annat värmeisolering, motstånd mot vindlast, regntäthet och akustiska egenskaper.

Design och funktion – testa funktionerna

Det kanske känns lite jobbigt, men det allra bästa sättet att jämföra designen hos olika fönstertillverkare är att åka till en bygghandlare som har utställningar från flera olika leverantörer. Att titta och känna på fönstren där ger en helt annan uppfattning än att jämföra produktfoton. Låt det ta tid och lita på dina sinnen. Kolla in detaljer och testa funktionerna. Titta till exempel på färg, handtag, tjocklek på karmar och bågar, material och gångjärn. Även om tillverkarna har snarlika produkter så kommer du att hitta din favorit. 

Jämfor_och_valj_fonster_02

En garanti som gör dig trygg

En bra garanti och bra service gällande reklamationer kan, om du har otur, bli väldigt viktigt för dig. Men vad är då en bra garanti? Det behöver inte alls vara detsamma som en lång garanti. Istället är det viktiga att garantin omfattar allt som ska krävas av ett fönster – att det stänger ute väder och vind, samt att det går att öppna och stänga utan problem. När du jämför garantier bör du vara uppmärksam på vad de säger om montage vid garantiärenden (ingår det eller får du bekosta det själv?) och vad den säger om följdskador orsakade av en felaktig produkt. Önskar du att dina fönster ska ha en annan kulör än vit? Kolla då också om garantin har några undantag gällande kulörer. Och prata gärna med en bygghandlare om hur de upplever att leverantören hanterar reklamationer.

Energieffektivitet - vilka fönster isolerar bäst?

Ett fönsters energieffektivitet mäts i U-värde, där varje decimaltal gör stor skillnad. Ju lägre ett fönsters U-värde är, desto bättre isolerat är det. Till hus som används under alla årstider ska du, enligt Boverket, välja energifönster med ett U-värde på högst 1,2. Var uppmärksam så att fönstertillverkaren anger U-värde för hela produkten och inte bara glaset. Många väljer idag att göra tillval på sina fönster för att få ett extra lågt U-värde på 0,9–1,0 för att ytterligare sänka husets energiförbrukning och få ett ännu bättre inomhusklimat. 

Jämfor_och_valj_fonster_03

Hållbarhet och vikten av en lång livslängd

Att byta ut dåliga fönster mot energieffektiva kan vara positivt för klimatet och allas vår framtid då de kommer att sänka husets energiförbrukning. Men du som kund behöver du välja fönster som tillverkas på ett sätt som är så schysst som möjligt mot miljön, och som har riktigt lång livslängd. Läs gärna på om var de olika leverantörerna har sin tillverkning (ju närmare dig, desto kortare transporter), vad de använder för råvaror och hur de jobbar med miljö- och klimatfrågor i stort.

Högsta kvalitet - vilka fönster är bäst?

Precis som med till exempel kläder så finns det produkter på marknaden av väldigt olika kvalitet. En del fönster har kortare livslängd, andra mycket lång. Då fönster är en stor investering är det väl lönt att välja en leverantör som har fönster av hög kvalitet. För de kommer att vara vackra och funktionella under lång tid framöver. De höjer dessutom husets värde. Läs på hur de olika tillverkarna arbetar med kvalitetsfrågor och fråga gärna olika experter som snickare och bygghandlare om olika fönsters kvalitet.

Jämfor_och_valj_fonster_06

Pris på fönster

I Sverige säljs fönster främst via återförsäljare i lokala butiker och online. Därför behöver du fråga en återförsäljare om pris på de produkter som du önskar köpa. Se då till att få ett totalpris på både produkten och de tillval och tillbehör som du önskar och jämför gärna offerter. Och kom ihåg att räkna långsiktigt på dina nya fönster. Att till exempel välja extra energieffektivitet kostar lite extra i inköp, men kommer att minska dina uppvärmningskostnader åt dig i det långa loppet. 

Men är det lönt att byta fönster?

Tråkigt svar, men det beror på. Det beror på vad du har för fönster idag, vad du väljer att byta till och om något mer än ekonomi är viktigt för dig. Har du dåliga fönster och väljer att byta till energieffektiva så kommer investeringen att löna sig ekonomiskt i det långa loppet. Men du kommer också att uppleva stora vinster direkt genom att det blir varmare inomhus på vintern, svalare på sommaren, att ljud utifrån minskar och att du gör det svårare för eventuella tjuvar att ta sig in.

Jämfor_och_valj_fonster_04

Mer hjälp att välja rätt fönster

Vi på Svenska Fönster är en av Sveriges ledande fönstertillverkare och vi hjälper gärna dig att välja rätt fönster. Har informationen ovan gjort dig intresserad av oss som leverantör får du gärna läsa vidare här om: 
Våra produkters prestandadeklarationer och prestandarelationer för brand
Våra produkters genomtänka design 
Om vår generösa garanti
Energieffektiva fönster 
Vårt miljö- och hållbarhetsarbete  
Hur vi jobbar med kvalitet 

 Använd gärna också de digitala verktygen Fönsterväljaren och Energibesparingskalkylatorn för att få offerter från upp till tre återförsäljare på våra fönster, och för att testa hur mycket du kan spara i kWh och pengar på att byta till energieffektiva fönster.  
 
Lycka till med ditt fönsterköp!