Support

Vi delar gärna med oss av vår stora kunskap om fönster och eftersträvar att leverera de bästa råden och lösningarna redan innan du har ställt din fråga. 

De vanligaste frågorna som vi får

Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren. Hittar du inte det du letar efter? Se ännu fler frågor och svar i vår FAQ. 

Hur beställer jag en fönsterdörr så den linjerar med fönstren?

För ett snyggt och enhetligt resultat är det viktigt att spröjs/bröstning/poster linjerar med varandra i huset. Till exempel så att en eventuell bröstning i en fönsterdörr linjerar med fönstren intill.
Därför ska du när du gör en beställning alltid ange om spröjs/bröstning/poster ska linjera med andra enheter, samt vilken av enheterna som ska vara styrande och önskat mått på just den enheten. Om det handlar om en dörr ska du ange om denna ska linjera med fasta eller öppningsbara fönster.

Här kan du läsa mer om att beställa fönster och fönsterdörrar.

Hur hittar jag en bra montör?

Fråga gärna din återförsäljare av fönstren. De har daglig kontakt med snickare i området och kan rekommendera snickare som är erfarna och duktiga på att montera fönster. Prata gärna med snickaren om hur denne monterar fönster och försäkra dig om att denne kommer att följa vår monteringsanvisning. Det är viktigt för garantin.

Hitta dina närmaste återförsäljare

Hur lång tid tar leveransen?  Och hur går den till? 

Om du väljer att beställa fönster tar det omkring sex till åtta veckor innan dina nya fönster levereras till din återförsäljare och du kan hämta dem där.

Vi på Svenska Fönster har även ett stort utbud av fönster i de vanligaste modellerna och storlekar på lager, redo för leverans. Efter beställning tar det endast en vecka innan vi har levererat dem till återförsäljaren. 

Många återförsäljare lånar ut släpvagnar gratis till sina kunder eller hjälpa till med hemleverans. För de privatpersoner som anlitar en hantverkare för att montera fönstren brukar denne kunna hämta fönstren hos återförsäljaren. Fönstren ska vara väl emballerade och fixerade mot underlaget när de transporteras.

Vi rekommenderar alltid att man är minst två personer när man hanterar fönstren.

Hur mycket sparar man på att byta fönster?

Det kan finnas mycket pengar att spara i minskade uppvärmningskostnader genom att byta från dåliga fönster till moderna och energieffektiva. Men hur mycket beror på vad du har för fönster idag, vilka fönster du byter till och vad du har för uppvärmning. Du kan snabbt och enkelt räkna ut din möjliga besparing i Energibesparingskalkylatorn, https://energibesparingskalkylatorn.svenskafonster.se/.

Hur mäter jag de befintliga fönstren?  

När du gör din fönsterplanering är det bra att veta hur stora dina nuvarande fönster är.
Att mäta sina befintliga fönster är inte svårt. Gör så här:  

  1. Öppna fönstret
  2. Mät öppningen från innerkant till innerkant, på bredden och på höjden. 
  3. Addera måtten på fönsterkarmen. En fönsterkarm brukar vara 50 mm på varje sida. Lägg därför till 100 mm på varje mått.  

Ett fast fönster mäter du på samma sätt, fast från insida karm till insida karm och lägger sedan till 100 mm på måtten. 

Om måtten inklusive karm är 20 mm mindre än ett jämnt decimetertal har fönstret standardmått, så kallat modulmått. Fönstret är nämligen 20 mm mindre än hålet i väggen för att lämna plats för monteringsbeslag och isolering.

Kom ihåg att ange måtten med bredden x höjden, alltså bredden först och höjden sen. 

Tips: Känner du dig osäker så kontakta ett företag som är vana att byta fönster som en hantverkare eller annan fackman som kan hjälpa dig att mäta upp dina fönster och beställa nya.

Hur vet jag om mina fönster behöver bytas ut?

Ett välgjort fönster kan hålla under mycket lång tid, förutsatt att det har tagits omhand ordentligt. Men är det i dåligt skick behöver du göra något åt det.   

Moderna fönster och dörrar har många fördelar som äldre saknar. De är mycket bättre på att isolera mot kyla på vintern, mot värme på sommaren och stänger ute mer ljud utifrån. De är bra på att hålla värmen inne i huset, vilket minskar behovet av uppvärmning och tydligt sänker husets värmekostnader. De har även flera funktioner som försvårar för tjuvar och ger dig ett bättre skydd mot inbrott. Väljer du att köpa nya fönster kan du dessutom, så som de flesta andra, välja aluminiumbeklädda fönster som är så gott som underhållsfria. 


 

Kan jag få en offert på era produkter?

Vi har tyvärr inga priset att lämna ut utan detta administreras av våra lokala återförsäljare runt om i landet så vänligen kontakta en av dessa för att få ett pris på det produkter du behöver. Du kan också bygga upp och designa dina fönster i våra Fönsterväljare. 

Här hittar du alla våra återförsäljare

Till Fönsterväljaren

Kan jag göra ROT-avdrag? 

Om du anlitar en hantverkare för att genomföra ditt fönsterbyte kan du ha möjlighet att göra skatteavdrag på arbetet – så kallat ROT-avdrag. Avdraget motsvarar 30 procent av arbetskostnaden, inklusive moms. När du utnyttjar ROT-avdraget får du skattelättnaden direkt vid köpet av tjänsten. Det innebär att du betalar 70 procent av arbetskostnaden till företaget som du anlitar och företaget begär sedan in resterande 30 procent från Skatteverket.

Vad kan vi hjälpa dig med?

sp-balans-tandadalen-60-e1590671873626

Vår generösa garanti

Vår garanti ger dig som kund full trygghet. Den omfattar nämligen alla fönstrets funktioner, eventuellt extra montage och följdskador. Vår garantitid är dessutom mycket längre än den tid det tar för dig att upptäcka ett eventuellt tillverkningsfel. 

sigvardsson_180515_0891.jpeg

Monteringsanvisningar för fönster och fönsterdörrar

Dina nya fönster behöver monteras rätt för att fungera på bästa sätt. Därför är det viktigt att den som monterar fönstren följer vår monteringsanvisning.

Du väljer själv om du vill montera dina fönster eller om du vill anlita en hantverkare. Har du frågor om montaget kan du ställa dem till din återförsäljare. Vi utbildar nämligen våra återförsäljare i fönsterkunskap och montage.

Englandsgården Svenskafönster 20230203-1

Skötselråd

Våra fönster har hög kvalitet och potentiellt mycket lång livslängd. Men uteblivet underhåll eller felaktig hantering kan slita på produkten. För att du ska kunna ta hand om dina fönster och fönsterdörrar på rätt sätt finns här våra lättnavigerade och utförliga råd för handhavande och skötsel av alla våra produkter och dess delar. 

1j8a9525

Felanmälan

Vi på Svenska Fönster tillverkar genuina kvalitetsprodukter. Tack vare det kan vi lämna en generös garanti och vill ge dig den bästa hjälpen om en produkt har något fel. Vi har till exempel egna servicetekniker som åker till kunder i hela Sverige och åtgärdar felaktiga produkter på plats hos våra kunder.

Svenska Fönster 202201206624

Behöver du ytterligare hjälp?

Då ska vi ordna det! Kontakta oss så ser vi till att du får svar på din fråga.