Artiklar & Inspiration

Nya fönster kan påverka husets värde

Artikel, Fönster, Ekonomi

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Nya fönster kan påverka husets värde</span>

 Energibesparande åtgärder har seglat högt upp på kravlistan hos potentiella husköpare och kommer troligen att bli ännu viktigare. Det gör att högkvalitativa energifönster är en investering som lönar sig både på kort sikt för minskad energiförbrukning och lång sikt vid en framtida försäljning.  
 - Nyare fönster ger oftast ett trevligare intryck, vilket bidrar till bättre bud och högre slutpris, säger mäklare Pege Abrahamsson i Österåker i Stockholm.

Under hösten 2022 hamnade uppvärmningskostnaderna i strålkastarljuset på husmarknaden. Potentiella husköpare blev än mer benägna att hitta objekt med så låg energiförbrukning som möjligt, vilket gör att hus med bra energifönster är populära bland köparna.  
- Vi vågar faktiskt påstå att det påverkar slutpriset vid en försäljning i positiv riktning, säger Pege Abrahamsson.  
 
Han får medhåll av Patric, mäklare i Nordvästra Skåne. 
- Det genererar ett högre värde på huset eftersom värmekostnaderna blir lägre.  

Enligt mäklarna har det på kort tid skett en tydlig förändring i husspekulanters intresse för energibesparande åtgärder. De får nu frågor om husets uppvärmning och fönstrens U-värde mycket tidigare i köpprocessen i jämförelse med för några år sedan.  
- I dagsläget har energiklassning och driftskostnader mycket stor inverkar på värdet och slutpriset, säger Pege Abrahamsson.

Läs också: Vad är U-värde på fönster

Svenska Fönster 202201206661

Energiförbrukningen minskar med nya fönster 

Har du dåliga fönster i ditt hus kan så kan de släppa ut så mycket som upp till 35% av din dyra, sköna uppvärmning. Det innebär att ett byte till energifönster inte bara en investering inför en kommande försäljning, utan det kan faktiskt börja återbetala sig direkt i form av minskade uppvärmningskostnader.  
 
Hur påverkas ditt hus uppvärmningskostnader av nya fönster? Testa här! 

Välj ett erkänt märke, underhållsfritt och hög energieffektivitet 

Hur ska man då tänka om man vill prioritera ett fönsterbyte för att göra det bästa valet både på kort och lång sikt? Även här kan mäklarna ge råd utifrån sina erfarenheter.  
- Vilken typ av fönster man väljer kommer sannolikt att få stor betydelse de kommande åren. Och att kvalitetsfönster från ett känt varumärke istället för från ett ”no name”-brand påverkar intrycket och slutpriset är säkert, säger Pege. 

När det gäller materialval är aluminiumbeklädda träfönster det mest långsiktiga valet för den som så småningom vill sälja sitt hus. Förutom att de är snygga, ser ut som trä och har mycket lång livslängd så behöver de inte skrapas och målas. 
- De flesta vill ha underhållsfria fönster. De fönster som kunderna ser som de bästa är därför aluminiumbeklädda träfönster. PVC-fönster är mindre populärt, säger Patrik. 

Vill du veta mer om aluminiumbeklädda fönster? Här finns allt du behöver ha koll på! 

Slutligen så gäller det att välja energifönster med så hög energieffektivitet som möjligt och då är det  smart att välja fönster som är miljömärkta med Svanen. De klarar nämligen mycket hårda krav på energieffektivitet och låg miljöpåverkan. Dessutom kostar de endast några hundralappar extra i inköpspris – en kostnad som du både kan tjäna igen under de år du ska bo kvar i huset och vid en kommande försäljning.  
 
Alla fördelar med Svanenmärkta fönster