1f0a6737

Handtag & hakar

Olika hem har olika behov av handtag för funktion, personsäkerhet och inbrottssäkerhet. Här är vårt utbud med olika handtag till fönster och fönsterdörrar.

Standardhandtag

Handtag_std_fonset_01-1

Handtag till utåtgående 3-glasfönster

Som standard har våra utåtgående 3-glasfönster kvalitativa och greppvänliga vridhandtag i aluminium. Som tillval kan du välja svart handtag.

Dessa handtag kan kompletteras med barnspärr. Det är ett reglage som man drar i samtidigt som man vrider på handtaget. 

Handtag_std_fd_01-1

Handtag till utåtgående fönsterdörrar 3-glas

Till våra utåtgående fönsterdörrar fungerar handtagen på samma sätt som vanliga dörrar, alltså att du trycker ned det och sedan fjädrar det tillbaka när du släpper det. Det gör exempelvis att du enkelt kan öppna dörren med armbågen när du har händerna fulla. Men önskar du ett handtag som öppnas med traditionell handtagsrörelse så erbjuder vi även det. Handtagen går att få med låscylinder på såväl in- som utsida. Standard är dock att fönsterdörren endast går att låsa från insidan med hjälp av ett spärrvred.

Som standard har handtagen samma kulör som materialet - aluminium. Men de finns även som svarta som tillval. 

Handtag_inat_01-1

Standardhandtag till inåtgående fönster och fönsterdörrar

Våra inåtgående fönster och fönsterdörrar har som standard ett vridhandtag i aluminium med integrerad barnspärr. Spärren låser handtaget i stängt läge och i öppet läge 180°. För att frigöra spärren så trycks de två knapparna in samtidigt (en i varje ände av spärren). Så länge du håller knapparna intryckta så är spärren avaktiverad och handtaget kan vridas. Men släpps knapparna ut igen så aktiveras spärren automatiskt när handtaget vrids till de två ändlägena.

Som tillval erbjuds låsbara handtag.

Handtag_fonsterhakar_01-2

Klassiska fönsterhakar och vädringsbeslag

Våra 2-glasfönster har traditionella fönsterhakar med matchande vädringsbeslag. Förnicklade är standard men du kan även, utan extra kostnad, välja att få dem i mässing.
Vill du ha ett modernt och underhållsfritt fönster i allmogestil kan du välja våra sidohängda träfönster med aluminiumbeklädd utsida som är utåtgående med 3-glas och rund profil på insidan. De går nämligen att få med klassiska fönsterhakar och vädringsbeslag. 

Låsbara handtag

kodlas_01-1

Invändigt digitalt kodhandtag

För ett bekvämt och tryggt boende erbjuder vi ett invändigt handtag med kodlås.

 • Finns som rakt, samt svängt åt både höger och vänster.
 • Finns i färgerna svart och silver.
 • Är godkänt enligt SS-3620:2017 klass B och har skydd mot manipulationsmetoder som till exempel dyrkning, slag, vibration, tryckluft och magnetism.
 • Har bakgrundsbelyst touch-knappsats som väcks upp med beröring och ger visuell feedback vid kodinmatning.
 • Låses upp med sexsiffrig kod och låses när ett finger dras från siffra ett till fyra.
 • Drivs av två stycken AAA-batterier som räcker i omkring två år. Låset varnar vid låg batterispänning.
 • Svensktillverkat.
kodlas_02

Utvändigt digitalt handtag

För dig som vill slippa nycklar och använda din fönsterdörr som ytterdörr erbjuder vi ett utvändigt digitalt handtag som går att öppna med kod, fingeravtryck, bricka och app. Handtaget är även kompatibelt med Amazon Alexa och Google Assistant. 

 • Kan låsas upp med kod, fingeravtryck, app eller bricka.  
 • Låses automatiskt från utsidan – vilket innebär att du behöver aldrig mer komma ihåg att låsa dörren när du går hemifrån.
 • Låser ej från insidan, vilket innebär att det alltid är upplåst inifrån.  
 • Låset är både robust och har en slimmad design för att vara diskret på dörren.
 • Handtaget är vändbart så att det passar både höger- och vänsterhängda dörrar.  
 • Finns i färgerna svart och rostfritt. 
 • Kompatibel med Amazon Alexa och Google Assistant. 
 • App: Avancerad app (på svenska) för programmering och styrning av låset.
 • Finns för Android, Apple och Apple Watch.
 • Strömstyrka: 6V (4 x AAA-batterier, long life).  
 • Garanti: 2 år.
Handtag_3-glas_lasbart_01-1

Fönster – utåtgående 3-glas

För högre säkerhet finns möjlighet att välja till låsbart handtag. Vi erbjuder två varianter av låsbara handtag för våra utåtgående 3-glasfönster:

 • Ett handtag med nyckellåsning direkt i handtaget som har inbyggd cylinder.
 • Ett RC2 inbrottsklassat säkerhetshandtag för tryckcylinder som klarar klass B enligt *SS-EN 3620. Tryckcylinder ASSA/FIX 7310 medföljer.

*Klassning av lås enligt SS-EN 3620 klass A/B är ett krav bland annat för fönster i skyddsklass 2 enligt SSF 200:5.

Handtag_2-glas_lasbart_01

Fönster – utåtgående 2-glas

Fönsterlås för utåtgående tvåglasfönster som är godkänt av Svensk Brand och Säkerhetscertifiering enligt SS 3620 klass A. Inbyggt vädringsläge, låset anses dock inte vara låst när det befinner sig i vädringsläget och uppfyller då inte kraven enligt SS 3620 klass A. Om nyckeln är urtagen klassas denna även som barnsäker.

Handtag_FD_3-glas_lasbart_01-1

Fönsterdörrar – utåtgående 3-glas

Våra utåtgående 3-glas fönsterdörrar är förberedda för in och/eller utvändig cylinderlåsning och kan erhållas med olika handtagslösningar. Som standard ingår: spärrvred insida, täckbricka utsida.
Med invändig cylinder typ ASSA D1207 monterad enligt vår instruktion är detta klassat av RISE enligt SS-EN 3620 i klass B, som är ett krav bland annat för fönsterdörrar i skyddsklass 1 enligt SSF 200:5. Cylinder ingår ej.

Handtag_FD_utat_01

Fönsterdörrar – utåtgående 2+1

Våra utåtgående 2+1-glas fönsterdörrar är förberedda för invändig cylinderlåsning och kan erhållas med olika handtagslösningar.

Med invändig cylinder typ ASSA D1209 monterad enligt vår instruktion är detta klassat av RISE enligt SS-EN 3620 i klass B som är ett krav bland annat för fönsterdörrar i skyddsklass 1 enligt SSF 200:5. Cylinder ingår ej från oss.

Handtag_Fonster_fd_inat_01

Fönster och fönsterdörrar – inåtgående

Vi har två varianter av låsbara handtag för inåtgående fönster och inåtgående fönsterdörrar.

 • Ett handtag med nyckellåsning direkt i handtaget med integrerad cylinder.
 • Ett inbrottsklassat säkerhetshandtag för ovalcylinder klass B enligt *SS-EN 3620.

*Klassning av lås enligt SS-EN 3620 klass A/B är ett krav bland annat för fönster i skyddsklass 2 enligt SSF 200:5. Cylinder ingår ej.
Till inåtgående fönsterdörrar erbjuds inte handtag till utsidan.

Specialhandtag

Handtag_lostagbart

Löstagbara handtag

Löstagbart handtag med säkerhetsanordning. Det kan bland annat användas till brandklassade produkter där det enligt brandskyddsregler inte får förekomma fast monterade handtag. Det kan även användas till exempel för trapphusfönster, skolor eller hotell där fastighetsägaren inte vill ha obehörigt öppnande av fönster. Handtagslösningen kan också klassas som barnsäkert när handtaget inte sitter fast på fönstret.