Press

Dags att dela ut Svenska Fönster-priset

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Dags att dela ut Svenska Fönster-priset</span>

När Svensk Form på onsdag den 23 november arrangerar den årliga Design S-galan på Berns salonger i Stockholm har ett nytt pris tillkommit och Sveriges främsta designutmärkelse delas nu ut i hela tio olika kategorier. Det är den nya huvudsponsorn Svenska Fönster som kommer att dela ut sitt eget pris till någon som har lyft intresset för fönsterlösningar och uppmuntrat till konsten att bygga med ljus.

- Design S är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom. Vi som producent ser hur viktigt det är med ett långsiktigt samarbete mellan designbranschen och produktion för att förbättra människors vardag. Det är därför som Svenska Fönster har valt att gå in som huvudsponsor till Design S, säger Svenska Fönsters vd Beatrice K Henriksson som kommer att dela ut priset.

Två objekt och dess skapare är nominerade till Svenska Fönster-priset. Det första hittas vid det tidigare kakelbruket Lundnäs i Arbrå, som ligger mitt emellan Svenska Fönsters fabriker i Edsbyn och Söderhamn i Hälsingland. Där har ett sommarhus byggts på en granitgrund från kakelbruket. Tre hela väggar har byggts i glas och vänts mot Ljusnans vatten. Den andra nominerade är Skandiascenen på Cirkus i Stockholm som är insprängd i berget och har en fasad med höga och böjda glaspartier.

- Vi vet att ljus motverkar depressioner och ökar prestationsförmågan, men trots det tillbringar människor omkring 90 procent av sin tid inomhus. Därför är det viktigt att kunna hantera ljuset i arkitekturen. Det är en konst att förena det naturliga ljusets helande och stimulerande kraft inomhus med att förstärka en byggnads karaktär, säger Beatrice K Henriksson.