Press

Sommarhuset vann över den stora scenen när Svenska Fönster-priset delades ut

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Sommarhuset vann över den stora scenen när Svenska Fönster-priset delades ut</span>

Arkitekten Buster Delin vann Svenska Fönster-priset med sitt sommarhus med tre stora glaspartier vid Design S-galan.
- Det är avancerat att bygga med glas. En vanlig fasad är svårt att misslyckas med, säger Buster Delin.

När Design S-galan hölls på Berns salonger i Stockholm på onsdagskvällen var det första gången man hade en huvudsponsor, som delade ut sitt eget pris – Svenska Fönster-priset. Två byggnader och arkitekterna bakom den var nominerade – Skandiascenen vid Cirkus i Stockholm och sommarhuset Lundnäs i Arbrå i Hälsingland. Bakom dem står den stora byrån White Arkitekter, med omkring 500 medarbetare, och Delin Arkitektkontor, med Buster Delin som har designat och byggt sitt sommarhus Lundnäs själv.

Och det blev sommarhuset som vann.

- Det är både svårt och roligt att vara sin egen beställare, säger den överraskade arkitekten Buster Delin direkt efter prisutdelningen.

Värd för juryn var Sveriges arkitekter och i deras motivering står bland annat att ”Byggnadens stora fönster fungerar som tavelramar. Den lilla sommarbostaden intar en självklar plats i landskapet, lutad mot ruinen av en gammal ekonomibyggnad i den bakre privata delen och med utblickar åt tre håll riktade mot vattenlinjen och grönskan.”

Sommarhuset ligger på en släktgård, där det en gång i tiden låg en kakelugnsfabrik. Tre av husets ytterväggar är alltså gjorda i glas.

- Man ska släppa in ljuset, för vi mår bra av naturligt ljus. Men när man har mycket glas så måste man även ha mycket skugga, säger Buster Delin.

Han har löst det genom att låta taket sticka ut över glaspartierna, något som han tror att vi kommer att få se mer av i framtiden.

- Glas har verkligen framtiden för sig och det kommer att bli mer och mer avancerat, säger Buster Delin, som bland annat ser fram emot att det kommer att komma glas med en yta som fungerar som solceller i framtiden.

Samarbetet mellan Svenska Fönster och Svensk Form kommer att fortsätta och utvecklas under de kommande åren.

- Vi på Svenska Fönster har stor passion för dagsljus och hållbarhet. Därför vill vi lyfta frågorna om hur människors välmående och prestation påverkas av dagsljus på den här nivån, säger Beatrice Henriksson, vd för Svenska Fönster.