Kontakt

Fönsterpriset – konsten att bygga med ljus

För att skapa större fokus på fönster, dagsljus och design hos dem som sätter agendan för framtidens hus delar Svenska Fönster och Svensk Form ut Svenska Fönster-priset i samband med Design S-galan.

Utmärkelsen, som delats ut sedan 2006, riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse.

Arkitektur med fönsterlösningar som bygger och förbättrar med ljus.

Priset ska premiera en arkitektur med fönsterlösningar som bygger och förbättrar med ljus. Det är utsikten, formen, ljuset, linjerna, värmen och insikten som är den skapande process som uppmuntras. 

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare som dessutom får en prischeck på 50 000 kronor.

Generella bedömningskriterier

  • Emotionell och estetisk kvalitet
  • Funktion
  • Affärsnytta/lönsamhet
  • Kommunikation
  • Hållbarhet

Läs mer på Design S

Swedish Design Awards logotyp
Buster Delin fick Svenska Fönster-priset 2016.
Buster Delin fick Svenska Fönster-priset 2016.

Vinnare av Svenska Fönster-priset 2016 blev arkitekten Buster Delin vid Delin arkitektkontor med sitt sommarhus Lundnäs i Arbrå i Hälsingland.

– Man ska släppa in ljuset, för vi mår bra av naturligt ljus. Men när man har mycket glas så måste man även ha mycket skugga, sa Buster Delin efter prisutdelningen.

Anna Chavepayre fick Svenska Fönster-priset 2018.

År 2018 gick priset till arkitekten Anna Chavepayre som ritat en ateljébostad i Hamra på Gotland.
– Finare pris kunde inte huset få. Fönstren är husets viktigaste byggsten. De ger huset ljus, luft, värme och rörelse. De är själva länken mellan arkitekturen och landskapet; säger Anna Chavepayre.

Priset består av en S-utmärkelse och 50 000 kronor.

– Vi på Svenska Fönster har stor passion för dagsljus och hållbarhet. Därför vill vi lyfta frågorna om hur människors välmående och prestation påverkas av dagsljus på den här nivån, säger Beatrice K Henriksson, VD för Svenska Fönster.


Svenska Fönster AB, Snickarvägen 12, 828 81 Edsbyn, Tel: +46 (0) 271-291 00,